Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

IH

13. 10. 2009 8:13
Původcem zla je mizerná justice a toho využil VK

Tento velmi dobrý článek mne utvrdil v názoru, že justice se od dob římského práva vyvinula zcela paranoidně. Soudní rozhodnutí a to i těch supersoudů jsou zcela nepředvídatelná. Soudní moc je mocí několika strejdů , kteří rozhodují zcela náhodně. Známý vtip o počtu právních názorů, když se sejdou tři právníci.Prezident  toho právního chaosu využil a snaží se takto negativně prosadit. Důvodem je jeho malost. Je přece zřejmé, že žádné dodatky k LS nepomůžou, protože nezmění stav v justici. Podle mne nemáme právo kazit možná dobrou věc, kterou je integrace Evropy a pokud by došlo v budoucnu k prolomení Benešových degretů, můžeme vždy z EU vystoupit.

0 0
možnosti

i.h.

13. 10. 2009 9:12
A proc vystupovat, eurohujeri nam prece

porad rikali, ze mame vstoupit a ovlivnovat politiku EU zevnitr. A to ted dela Klaus a eurohujerum to zase neni recht.

0 0
možnosti

Lilith

13. 10. 2009 7:44
LS

Zdravím,

Už pár dní se bezúspěšně snažím sehnat plné znění LS, nevíte někdo o nějaké prověřené možnosti stáhnutí plného znění, jedná se totiž o to, že mnoho stránek nabízí plné znění, ale když to rozbalíte tak se jedná jen o dodatky.

Díky

0 0
možnosti

V.K.

13. 10. 2009 8:54
Re: LS

Plné znění hlavních zakládacích smluv (po Lisabonu) vydala vláda ČR:

http://www.vlada.cz/scripts/detail.php?id=33007

Jinak Lisabonská smlouva je změnový dokument (tj. nesrozumitelný): http://www.euroskop.cz/198/sekce/lisabonska-smlouva/

Technické detaily, protokoly atp., na těchto lincích nenajdete. Zkusím se během dne ještě podívat, zda existuje nějaký autoritativní zdroj...

Jinak varuji, že na pochopení evropského práva potřebujete ve škole aspoň 2 semestry a i to je málo. Navíc byste měl mít předem background z mezinárodního práva (další 2 semestry).

0 0
možnosti

Mard

13. 10. 2009 7:26
Moc pěkný text.

Také děkuji!

0 0
možnosti

Jindra

13. 10. 2009 6:45
Hezká analýza

Děkuji!

Mimochodem, nikdy jsem nepochopil, jak "lidská práva" mohou mít povahu vymahatelného práva. Vezměme třeba hypotetické právo na práci, jako extrém, a podívejme se kdo je jeho účastníkem. Subjektem tohoto práva je občan, který se domáhá u státu, aby mu prosadil uzavření pracovní smlouvy u třetí osoby (nejspíš právnické osoby). Dotaz: Jak chce stát zajistit občanovi, aby s ním třetí osoba uzavřela pracovní smlouvu?

Pokud nenajde vhodného zaměstnavatele, který bude (za daných podmínek) uzavřít smlouvu s občanem dobrovolně, musel by náhodně vybrat zaměstnavatele, kterému by nařídil, aby nedobrovolně smlouvu uzavřel (samozřejmě pod hrozbou různých pokut a jiných forem státního násilí). Jedná se o porušení rovnosti před zákonem a také o zásadní nespravedlnost (nikdo nesmí být nucen uzavřít smlouvu proti své vůli).

Vybral jsem jako příklad právo na práci, protože tento paradox lze popsat v několika větách, ale podobných "lidských práv" je v různých těch "listinách" poměrně hodně. To je podle mě hlavní důvod, proč by LZ EU vůbec neměla platit, tím méně v České republice. A naší, českou LZPS bychom měli podstatně revidovat, podobných nesmyslů je v ní celé hafo.

0 0
možnosti

Svatopluk

13. 10. 2009 3:22
Chaos je báječná zbraň

Proč ne ? Ten totiž funguje tehdy, když zamezí fungování něčeho, co nechceme.

0 0
možnosti

Vážný

13. 10. 2009 1:33
Kdo má právo

Pokud má ČR pocit, že je zde nebezpečí prolomení Benešových dekretů, tak by bylo na místě několik jednostranných kroků: Sněmovna a Senát se prostě usnesou na doprovodném prohlášení k ratifikaci, že rozhodnutí prolamující Benešovy dekrety je v ČR nevykonatelné. Toto mohou vtělit i do zákona, nebo ústavního zákona, jak je komu libo. Tím se vytvoří další jakési "Solange" (podle dvou rozhodnutí něm. ÚS, který omezuje proavomoc ESD na území Německa, pokud nebude v EU stejný standard ochrany zákl. práv, jako v Německu), byť v české parlamentní verzi nepůjde o základní práva, ale Benešovy dekrety.

Jak toto může fungovat? Jednoduše. Mezi nejvyššími orgány platí prostě právo silnějšího. Při sporu mezi ÚS a parlamentem o volby měl pravdu ÚS: Proč? Protože ho ostatní poslechli, i když brblali. Dokud český exekutor, soudce a policajt uposlechne národní rozhodnutí, tak si může judikovat ESD jak chce a bude mít V TOMTO smůlu. Trochu to připomíná Stalinovu otázku na počet divizí Vatikánu, ale zde to tak platí.

Ostatně určitá nálož k aplikaci českého Solange teď leží na Nejvyšším správním soudu  a ESD a vůbec nejde o Benešovy dekrety, ale o typicky české formalistické věci: řádné doručení a řádný překlad.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz