Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Díky! Konečně si nebudu plést tacos a tortily. Náplň dělám stejnou, jen někdy místo zakysanky udělám guacamole, abych do puberťačky nacpala co nejvíc živin. Tzv. ,,mexické placky" jak tomu říkáme miluje, takže je dělám často.
Jsem překvapená, že diskutující nemají rády římský kmín. Já si ho oblíbila díky hummusu a český už nekupuju. Asi to bude jako se zeleným koriandrem. Buď ho člověk miluje nebo nesnáší, nic mezi tím.
To jsem ráda, že jsem mohla rozlousknout oříšek, co je co . Mexičani mají těch jídel zatočených do moučné tortilly hodně a každé se jmenuje jinak - přímo věda Někdo u tacos dává pod maso ještě "refried beans"(taková skoro fazolová kaše), ale nám to víc chutná jen tak i když ta "kaše" je take dobra.
Guacamole též miluji převelice. Jenže i moje mexická kamarádka, vynikajíci kuchařka "lamentuje" o co dráž ho přijde dělat v US, kde avocado ho musí kupovat. Žije tu už přes 50 let, ale v Mexiku prý měli na zahradě stromy, kde avocada rostla do mělo velikost 3x běžné hrušky Já si tu kdysi zasadila pecku avokada, každý rok mi narostě keř s větvemi před 2 metry, ale nekvete a nerodí, na podzim vše uschne a "od spodu kořene" narostou větve nové. Četla jsem, že u pecky kupovaného avocado to trvá před deset let, než začne rodit. No můj strom už bude jistě víc jak 10 let starý, tak stale doufám, že jednou rodit začne a pak si budu na guacamole pochutnávat ve velkém Zatím guacamole sama nedělám, občas koupim a když jsou avocado v sezóně, jíme je často, ale jako předkrm - každý půlku, s dresinkem v dolíku po pecce . Dobře vyzrálé je jako máslíčko - mňam.
Ještě jeden odkaz, snad se otevře. Možná Lika, nebo někdo jiný se zmínil o tom tacos samy nestojí (nebo tak nějak, nemohu to najít). Ale ony se právě za tím účelem "stojaté" i prodávají Jednou jsem je koupila, na první pohled mi to přišel skvělý nápad. Jenže placky jsou sice dola hranaté a stojí, ale pak to chce opravdu "pusu dokořán jak vrata stodoly" a celkově se to mnohem blběji jít, než ty poctivě zakulacené.
https://www.oldelpaso.com/products/taco-shells-stand-n-stuff-10-count
Tak tyhle tacos by se měly prodávat s údajem, jak jsou široké. Aby si člověk mohl nejdřív přeměřit vlastní rozvor
Maričko krásně nafoceno a popsáno.Nejsem fanynkou římské kmínu ale MLP ano,takže někdy udělám a bude kompromis. Díky! Kdybych nebyla po obědě (Ondráš),tak bych asi i měla chutě, tak jsem jak pučmeloun.
Jenny děkuji. I když v koření taco cumin převažuje, ostatní chutě se s ním fakt skvěle snoubí. Jak jsem psala moje rodina chuť už znala odtud, moji tři prasynovci (předškoláci) ne a radostně baštili ani na moment nezaváhali, co že to je za divnou chuť.
Hmmm, jestli ty taco placky někde potkám... to by se dalo zkusit . Mexickou kuchyni máme rádi, dokud se ještě chodilo do hospod, tak jsme občas zašli.
Tímhle bychom si to mohli připomenout.
Díky, Maričko, za tip a lákavé líčení i obrázky .
Zano, já mám také mexickou kuchyni ráda. Tacos jsou fakt vynikající jídlo, navíc rychlovka. Jen podusit maso a nakrájet zeleninu. A dá se snadno vařit pro dva nebo "pro regiment" (jak říkavala moje teta). Pokud máte radi mexické chipsy a můžeš koupit koření, udělejte si jen "taco salát", tak jak píšu ke konci, že dělám ze zbytků. Ten je tu oblíbený, hlavně jako lehký oběd při posezení venku. Okořeněné maso totiž chutná i studené, takže se pak promíchá s ostatní zeleninou a zakysankou. Na na talíři se k salátu přikusují ty kukuřičné chipsy (ty klasické mají tvar trojúhelníku).
Ty chipsy mívají v Lidlu. Co se koření týče, to bude třeba prozkoumat, netuším, jestli se dá koupit (a nemám moc chuť si ho míchat sama, protože leckterou z ingrediencí bych asi samostatně nevyužila (řadím se k odpůrcům římského kmínu ).
Zano, koukla jsem a koření by mělo mít TESCO, dokonce ve slevě. Výrobek je z Estonska a ve směsi je "kmín", není přímo napsáno že "římský kmín", snad ale ano Jak jsem psala míchat si ho doma "na zkoušku" (a nemít jednotlivá koření doma jako třeba já) se rozhodně nevyplatí. To můžeš až později, když a zda si "taco směs" oblíbíte, tedy i chuť římského kmínu který v ní je hodně zastoupený. Všechna ostatní koření ve směsi jsou myslím běžně k sehnání (snad i "chili powder) a případný zbytek od každého se dá použít jinde. A mohla by sis tak namíchat určitě víc, než jen těch 28gr co je v sáčku. Takže, jestli bys sáček taco koření sehnala, možná by to stála za to. Můžeš si koupit mleté hovězí a zkusit jen menší hormádku masa podusit samostatně třeba s půl lžičky koření (jako jsem to udělala já u testu toho namíchaného). Kdyby vám to nechutnalo, zas tak moc vyhozené peníze za sáček to nejsou a ostatní mleté maso použiješ jinak a chipsy jistě také nepříjdou nazmar.
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001015037294
Aha Maričko, díky za vzdělání! V posledních letech u mladších amerických autorů krimi románů si vyhladovělí policajti dávají tacos. Tak už vím o co jde. Ale jak to baští v autě nebo na stojáka, to nechápu. Já bych musela mít skafandr.
vyhladovělí to zhltnou a chlap dokáž hústa otevřít jako vrata do garáže..z žen to umí jen Lucka Bílá
Viděla jsem plastové žbryndáky, které mají dole takovou otevřenou kapsu - tak ty jsou určitě určeny pro pojídače tacos (pizzy či chlebíčku) v autě...
I já jsem tvůj člověk, Jenny! Ve čtvrtek jsem měla hosty, jedna kamarádka měla bílou blůzu, já shodou okolnosti také. Kamarádka posléze odcházela s blůzou stejně bílou, já jsem se během večera převlékala, protože na mé bílé blůze byly tři fleky od červeného vína a asi pět cákanců balzamikového sausu, do kterého mi spadla brambora.
Vůbec to bylo veselé! Pekla jsem vcelku hovězí panenku, chtěla jsem medium rare. Trouba na 125 ́, termometer na 57 ́, já nervozní jak to zvládnu. Hosté dojídali lososovou polévku, maso mělo ještě odpočívat, termometer ukazuje 57 ́, sláva, ven z trouby! Jo, houby! Maso není červenorůžové, maso je syrové! Vztekle jsem troubu přepnula na 200 ́, strčila maso zpátky a manželovi dala přikaz hosty opíjet. Maso bylo naštěstí z nějakých uruquayských býků, takže kvalitní a za 10 minut bylo už k jídlu. Zato já ve stresu! A pokecaná .
Má představa je, jak budu usměvavá hostitelka, plná šarmu, ale není mi dáno. Vždycky se něco semele! Ale... hosté přišli v šest, odcházeli ve třičvrtě na dvanáct, tak co!
Zase jsem se rozkecala, tak sorry!
Alex, ano tacos jsou vééélice jedlé a navíc máš pocit, že jíš zdravě. Když použiješ opravdu libové hovězí tak ono moc šťávy (přesněji tuku) na pokecnání nemá. Právě proto já míchám koření s trochou vody, aby při dušení masa tam byla přeci jen vlhkost, jinak je maso skoro na suchu. Samozřejmě šťavnaté zůstává a "kape", jen ne jako omáčka. Ale tohle jídlo je tu tak oblíbené, že způsob, jakým se jí k tomu prostě patří Prostě otevřít víc ústa a nad talíř mírně naklonit hlavu stranou .
Maričko, co je ten váleček s paličkou, takhle vlevo na prostřeném stole?
Bezva recept a zřejmě na něj dojde, tacos vedou i v kántrylajfu. Krásně nafoceno, ten prostřený stůl je parádní, jen zve "pojďte si sednout" :-)
Asi díky tobě vezmu na milost ten římák. Taky jsem chvíli dumala nad "chilli powder", jsem zvyklá, že je to prostě pomletá chilli paprička, a říkala jsem si, že jste tedy ohniví junáci tam u vás, až jsem se koukla na gugl a ona to bude poněkud mírnější směs
Moc děkuju taky za rozpis taco koření, tyhle míchanice miluju a doma všechno mám, takže u nás bude "ohni hoř a kotli vař" :-)
Ano, na tu bílou vyfikundaci jsem se taky chtěla zeptat - možná, je to něco jako mlýnek na pepř?!
Jeví se mi to jako ruční sekáček. https://www.rohlik.cz/1313351-tescoma-handy-krajec-na-cibuli
Mám ho, ale nenadchnul mě.
Já zdědila takový červený - tuhle jsem ho vydrbala... a vrátila zpátky dozadu do nejspodnějšího regálu. Jsem si říkala, že třebas na sekání ořechů by se to šiklo - na cibuli ne, protože než bych ho vymyla, tak mám nakrájeno cibulky ze tří kil... a stejnak by furt smrděl po cibuli.
Děvčata Liko, YGo, Jarko - ohledně "válečku na stole" se třefila YGa. Je to mlýnek na pepř, trvale stojí na stole, takže byl neplánovaně zabrán i do fotky . Roky jsem používala skvěle ostrý mlýnek poděděný po tchýni, když se před pár lety otupil, koupila jsem tenhle. Je bezva, teď jsem zjistila, že se dělají i trochu jiné modely. A vzhledem k tomu, že je to švýcarský výrobek, mohl by se u vás sehnat levněji, než ho my koupili přes Amazon. Tady je youtube toho našeho.
https://www.youtube.com/watch?v=N_lP4A2wa94
Jarko, sekáček v tvém odkaze mám také, používám ho když sekám na drobno zeleninu na "coleslaw" (cibuli, mrkev, zelí)
Liko, teď jsem si našla složení Chili powder a jsem poněkud zmatená. Ono má téměř stejné složení jako Taco směs. To mi doteď vůbec nedošlo a při tom v taco směsi je to hned druhá položka a je ho tam hodně. Jak koukám, vlastně by tam ani nemuselo být a jen zvýšit ostatní přísady. Možná to ze zvědavosti zkusím namíchat ještě jednou bez chili powder, jestli to bude jiné.
Tak díky za vysvětlení, Maričko. Zapátrám, jestli se prodává chilli/chili powder i u nás, a co v něm je. Do mexických fazolí by se rozhodně šikl.
Liko, já si před chvilkou schválně jen tak "na namočený prst" lízla obou koření - taco i chili powder. Jsou si hodně podobné, přesto v nich rozdíl je, jen nerozeznám jaký. A liší se i barvou (chili je hodně tmavé. červeno hnědé, taco má barvu suchého hořčicového prášku, barva i uminu). Možná proto, že v chili p. je myslím pečená a mletá pálivá paprika. Ale na ochutnání se mi chili nijak extra pálivé nezdálo. Holt žádný výrobce směsí koření neuvede nikde přesně co v ní je - neprozradí svá tajemství. Tomu co je uvedeno na netu jako "zaručeně přesná směs", určitě něco chybí. co je v kupované. Jak jsem uvedle v článku, když jsem míchala taco směs, že to úplně přesně neodpovídá - ale skoro
Chili powder je směs koření a je trochu rozdíl mezi třeba indickým namícháním a mexickým. Míchanice je z chili papriček, římského kmínu, česnekového prášku, oregána a soli a při produkci záleží jak velké množství jednotlivých koření se smíchá. Proto mívá chili powder rozdílnou chuť.
Ale ať, nemusím ho mít! Chili a římský kmín neoblibuju a z mexického jídla jsem v Americe měla párkrát běhavku, takže se mu vyhýbám. Ale všem, kdo ho mají rádi, přeju dobrou chuť!
Jano, asi máš s tím kořením pravdu, stačí malá obměna a už to chutná jinak.
No můžeš si udělta "české tacos", ochutit maso jinou oblíbenou směsí, to ostatní, co přijde na maso je "kulinársky neutrální" Určitě by to bylo také dobré.
Milá Maričko, musím si povzdechnout "Škoda, že nemám tetičku v Americe!" Na tohle bych se ráda dala pozvat...
Musím pochválit dokumentaci - jak písemnou, tak fotografickou. A ten krásně nachystaný stůl - úplně se mi sliny sbíhají. Ten stojánek na tacos - tak ten jsem už viděla i v obchodě, akorát jsem si myslela, že to je na ubrousky a divila se, jak se do něj aranžují.
Jinak koření tacos i placky prodává i Tesco - akorát mám dojem, že jsou placaté a ne přehnuté, takže možná jsou na to jiné jídlo, jak jsi ho avizovala - takže by bylo bezva, kdybys o něm též poreferovala.
Ygo, děkuju za upozornění na stojánek - mě to původně vůbec netrklo, nějak jsem asi předpokládala, že tacos budou samostojné