9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

VÝROČÍ: Velikán vědy historické

Letos je tomu 150 let, co se 19. února 1874 v Třeboni narodil jeden z nejlepších českých historiků všech dob - profesor Josef Šusta. Bohužel, po II. světové válce s stal obětí štvanic a účelového honu na čarodějnice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 21.2.2024 7:42

"to byli rovněž Němci, kteří seznámili Čechy s vyspělou řemeslnou a zemědělskou výrobou" Nicméně ti Němci čerpali z historie, byli totiž dlouho provincií Germania Říše Římské. Ta ovšem čerpala z historie a znalostí starých Řeků, ti zase od Babylonie a Egypta a ti zase od starých Sumerů.... Od jihu se vědění šířilo nahoru na sever. J.L. end

L. Kuča 21.2.2024 16:45

Ale pochopitelně, že to převzali od Římanů. Možná ta literatura byla do jisté míry jejich vlastním výtvorem. Skoro každý stojí na ramenou někoho jiného, i kdyby jedním prstem. Je dobré si to připomenout a ne se opájet bludy o přirozeném gravitačním tíhnutí Slovanů k demokracii a jejich mírumilovné a přátelské povaze. To jsou fakt jenom mýty. Slované byly vždycky spíš jen taková masa bez chuti a bez zápachu a velmi záleželo na tom, který vnější vliv jí zformoval. Zda německo-francouzský, hebrejský, nebo vikingsko-mongolský.

Jak by dopadl, kdyby nacisté (třeba i jen na nějakou dobu) dosáhli svého, to je vážně jen spekulace. Do hlavy nikomu nevidíme. A tenhle člověk se tedy alespoň mně osobně nejeví jako nějaký vypočítavý kariéristický vyčůránek.