Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Chceme pro vás bezpečné a kvalitní diskuse, proto mohou diskutovat pouze přihlášení uživatelé.

Využijte nejrychlejší přístup do diskuse pomocí přihlášení přes Bankovní identitu.

Přihlásit / Registrovat

ET

Úvaha má reálný základ a není ojedinělá. Intelektuál, nebo také někdy humanitní vzdělanec, má negativní konotace už po mnoho desetiletí. A některým blbostem, které se vzpírají zdravému rozumu, mohou věřit opravdu jen intelektálové.

JH

Páni grafomani, samochvála smrdí.! -uálové nazdar.

JR

J.A.R. má v jedné ssvé skladbě verš : " ... dostal jsem grant / dík, můžu hrát underground ..."

JH

..... kdybych byl bohatý, nespal bych hrůzou, že všechno utratím a stanu se lůzou. Úděl --uálů. (intelekt).

RS

Ta analýza je divná - umělec nerovná se intelektuál. Spousta ekonomicky zdatných lidí byla také dobrými žáky. Mnoho umělců včetně "slovotepců" byli podle všeho dyslektici, dnes se i zkoumá vztah mezi dyslexií a kreativitou. A to i v době, kdy tato diagnoza neexistovala, takže prostě ve škole dostávali nízké známky.

ZL

Mně se vůbec nelíbí už předpoklad, že "slovotepci" jsou nějak kolektivně socialisty. I v citacích v článu je uváděno ""existují básníci..." a "některá data naznačují".

Je trapnou skutečností. že člověk má doma jen omezený počet stěn, kam si může pověsit obraz, jen konečný počet poliček na knihy a jen konečný počet hodin, kdy je schopen poslouchat muziku.

Určitě lze souhlasit s tím, že "velký umělec" se nepozná podle státem uděleného glejtu, ale ono vlastně není důležité, aby byl umělec velkým. Kolikrát se každému z nás stalo, že šel po ulici a o duši mu brnkl nějaký pěkný barák, pouliční muzikant. Obrazy "velkých umělců" mají doma spíš (bohatí) snobové, my ostatní, ať už jakéhokoliv vkusu, si pořizujeme obrazy (a nábytek a barvu stěn...) takové, jaké se nám líbí.

Historka z natáčení. Známá (můžu jmenovat) bývá u akcí, o kterých jsem nevěděl, že existují: hledání talentů, kdo chce, může svůj zpěv předvést skupince profesionálů, ti mu dají zpětnou vazbu a případně doporučí nějaký postup. Opkaovaně tam chodí jakýsi mládenec. Prý opravdu výborný soprán (nesmějte se), ALE hudbou jeho srdce jsou Wagnerovy valkýry a podobné hrdinské role, k čemuž je tento až rachitcký človíček na pódiu naprosto nepoužitelný. Nelze ho ale přesvědčit, že existuje spousta literatury, typicky barokní, která se dává koncertně a kde by velmi dobře uspěl.

Opravdu to nevypadá blbě, zkuste tohle: https://youtu.be/pzeZsDfoLXU?t=273. Pro hlubší zájemce - klíčové slovo je kotratenor.

Úplný doják je pak tohle: https://www.youtube.com/watch?v=TqdFoRjL1Bk

JJ

J15u65r88a 13J98u50r43a90x

31. 5. 2024 15:17

Jen konečný počet poliček na knihy lze řešit e-knihami. Paměť počítačů je sice též konečná, ale třeba 128 GB SD-karta velikosti nehtu na dívčím malíčku stačí na dost rozsáhlou knihovnu a ještě zbude na muziku a mluvené slovo. Vlastní zkušenost ... :-)

VP

V50a18ň84u61r89a 81P43e91t91r

31. 5. 2024 10:35

Samozřejmě, že to celé ke tunel a podvod.

Mimochodem, roku 1985 vyšel článek o podpoře spisovatelů za první republiky. Psali tam, že dnes známí spisovatelé nic nedostali a státní podpory dostávali nýmandi, které dnes (1985) nikdo nezná. Zatímco v současnosti (1985) jsou podporováni skuteční tvůrci. Že ty "skutečné tvůrce) z roku 1985 dnes už nikdo nezná je jen třešnička na dortu.

FN

Status umělce doprovázený státní rentou není nic jiného, než akce na podporu zkorumpované pražské kulturní fronty a odměna za její podporu politiky Bruselu a fialové vlády. Pětikolka tuší, že dny její vlády jsou sečteny, a tak se snaží budoucí vládě položit na cestu co nejvíce nášlapných min. Dovedete si představit, co se stane, až další vláda zruší statut a zaručený příjem pro statutární fialové umělce? To bude řevu o likvidaci kultury jako když psovi berete morkovou kost.

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz