7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

JAZYK: Povznášející S

Nestává se často, aby vědecké poznání měnilo pravidla pravopisu. A teď nemám na mysli odborné termíny, které pronikají do každodenní konverzace a časem v obecném jazyce zdomácní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 26.8.2019 8:42

Vědecké poznání polovědců ?

Kdo nezná teorii spontánního řádu lidské interakce a lidského světa je jím. A takoví jsou všichni... Dzp.

R. Meišner 26.8.2019 7:57

malá oprava

to, že i jiné hvězdy mají planety, není žádné převratné poznání,jak tvrdí autor. už asi sto let je známo, že vesmír je v průměru všude stejný (a logika nám říká, že tomu ani jinak být nemůže) ...a ať se podíváte kam chcete (samozřejmě dostatečně daleko), najdete to samé. --říká se tomu zákon velkých čísel, nebo statistika,--jak chcete.

V. Novák 26.8.2019 11:16

Re: malá oprava

"Nebyl důvod si myslet, že jiné hvězdy planety nemají. Avšak důkaz o tom, že cizí planety existují, jsme neměli. Když se podařilo najít několik prvních exoplanet, pořád jsme nemohli vyloučit možnost, že jsou to jednotlivé vzácné případy.

Před deseti lety ale nastal zlom."

napsal správně autor.

A. Hrbek 26.8.2019 0:31

Podobný problém je

s Měsícem.

Ale pochybuji, že se namísto "Abys osvětloval světlem jiné, musíš nosit slunce v sobě" bude psát "Abys osvětloval světlem jiné, musíš nosit Slunce v sobě", nebo "Když je člověku moc smutno, má rád západy Slunce“.

Z. Lapil 26.8.2019 10:32

Re: Podobný problém je

To žádný problém není. Stačí si uvědomit, že Slunce je hvězda zvíci 300 000 zeměkoulí (zdroj: Neruda, Písně kosmické), kteroužto nosit v sobě je jaksi fyzikálně nemožné. Takže to slunce, jež nosím/nosíte/nosijou v sobě je nějaké jiné, tudíž je záhodno psát ho s počátečním písmenem malým.

:-)