3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLEMIKA: Úvahy jednoduchého venkovana

Co by se ekonomovi stávat nemělo aneb Markéta Šichtařová přizpůsobuje fakta o czexitu a brexitu svému vidění světa! (k článku na NP dne 18.2.18)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Koutecký 23.2.2018 2:49

Žádaná nevěsta

Mezi podáním první přihlášky Velké Británie do EHS a jejím přijetím do ES uplynulo více než 11 let. Mimochodem již za 2,5 roku po vstupu do ES se konalo ve VB referendum o setrvání v ES. Tehdy dopadlo opačně než referendum v roce 2016. Postupem doby si ovšem VB skutečně vyjednala exkluzivní podmínky a výjimky. Ty jsou ovšem vesměs neslučitelné s tvrdě prosazovaným plánem na plnou integraci EU. Případně až do formy nějaké federace regionů. Takže Brexit by stejně dříve nebo později musel pravděpodobně nastat, neboť takovou ztrátu státní suverenity by asi VB těžko akceptovala. Navíc, kdyby v takovém jednotném státu měli mít hlavní slovo Němci a Francouzi.

To ovšem není případ stydlivého Česka, které vždycky všechno poslušně podepsalo a nic si pro sebe nevyjednalo, na rozdíl třeba od Irů, Dánů, Švédů, ač je jich ještě méně než nás. My jen schvalujeme, podepisujeme a pak se občas divíme, že máme plnit to, co jsme podepsali. A Czexit? To jsou jen takové řeči, jaké se tady vedly za Hitlera i za Stalina, tehdy ovšem potichu. Vždycky jsme si však počkali až jak to dopadne kolem nás. A počkáme si zas.

J. Schwarz 23.2.2018 8:54

Re: Žádaná nevěsta

Tohle je záhada. Proč, u ďasa, žádná naše reprezentace / krom Klause / nevyjednala žádnou výjimku když ji má v EU kdekdo / ze společné migrační politiky, z EURa,... /. Naše "reprezentace" jsou nějaké zvláštní a zřejmě reprezentují jen samy sebe...

J. Huml 23.2.2018 0:34

Dobry,

ma to hlavu, patu, a zaklada se na skutecnosti. Pan Barta umi.

J. Brunner 23.2.2018 1:01

Re: Dobry,

Dobrý to není, má to hlavu na zemi a patu na ní.

J. Václavíková 23.2.2018 1:50

Re: Dobry,

Přesně tak. Na rozdíl od jurodivé Šichtařové.

J. Strakoš 23.2.2018 6:09

Re: Dobry,

MV tom případě jsme asi četli jiný článek. Ten, u kterého je tato diskuze bych za dobrý rozhodně nepokládal.

Namátkou - pokud jde o eurofondy a dotace, Šichtářová uvádí, proč si myslí, že se jedná o věc, která neprospívá. Pan Bárta ji oponuje, že jsou horší věci. (Doktore, mám zlomený prst, pomůžete? Ne, jsou horší věci na světě, někteří pacienti umírají)

V. Braun 23.2.2018 13:43

Re: Dobry,

Tak zrovna tu pasáž o dotacích v článku chápu tak, že dotace jsou špatné ovšem ještě horší jsou dotace nerovnoměrné, tedy někteří dotovaní a jiní ne spíše ve smyslu států než konkrétních podniků. S tím lze souhlasit a při odstranění dotací by se s tím mělo počítat, ovšem zavést dotace je relativně snadné, jejich zrušení z důvodů lobby dotovaných tak snadné nebude.