Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Chceme pro vás bezpečné a kvalitní diskuse, proto mohou diskutovat pouze přihlášení uživatelé.

Využijte nejrychlejší přístup do diskuse pomocí přihlášení přes Bankovní identitu.

Přihlásit / Registrovat

VT

Vodík má tu vlastnost, že když je v uhlíkových skladovacích tlakových nádrží s tlakovým spádem vně nádrže, tak že oduhličuje ocel - vzniká mezikrystalický metan, který navíc zatěžuje ocel vnitřním napětím. Němci při výrobě vodíku ve Vinklerových generátorech (technologie, kterou zná každý školák pára na rožhavený koks) to řešili tak, že vnitřní nádobu vložili do vnější nádoby a vnitřní prostor mezi nádobami vyplnili tlakovou vodou, čímž vyrušili tlakový spád. To je ale řešení o velké skladovací hmotnosti! Vodík má také velmi špatnou vlastnost, že když expanduje z vysokého tlaku, tak se samovznítí. A pro využitelné skladování je nutné jej stlačit na vzsoký tlak!!;-O

JS

V knizce pro skolaky, v padesatych letech, byl obrazek, jak na sirych lanech sovchozu oraji elektricke traktory. Mely natazene vedeni nad polem, podobne jako trolejbusy. Pokrok se neda zastavit.

Kde je vodík, tam je dříve nebo později detonace.

JS

Konec vzducholodi Hindenburg.

Hindenburg Disaster - Real Footage (1937) | British Pathé (youtube.com)

MP

Čert aby se v tom vyznal?

O dominantní technologii nerozhodují jen technologické parametry, jakkoliv jsou samozřejmě důležité. Na celkové rozhodnutí mají vliv byznys faktory.

Naštěstí nový ministr ČR pro Vědu/výzkum, vývoj a inovace si toto uvědomuje.

RL

Ale to nejseš ty, ty naše malá hloupoučká UI, že? ;-D

VP

V41a55ň62u52r74a 60P82e65t84r

29. 5. 2024 11:53

To vše je drahá scifi! Kvůli nesmyslné zelené ideologoji z:rví kde co!

VK

Vodík se ve velkém průmyslově vyrábí termickým rozkladem methanu (zemního plynu) při 1000 °C (tzv. parním reformingem zemního plynu). Tato technologie je nejlevnější, reaguje směs metanu a vodní páry za vzniku vodíku a CO2. Účinnost se pohybuje okolo 80 %, ale značnou nevýhodou je, že na 1 kg vyrobeného vodíku se vyprodukuje 5,5 kg CO2. Pro masivní udržitelnou výrobu vodíku se jeví perspektivní výroba vodíku v nově vyvíjených jaderných reaktorech čtvrté generace. Vyrábět vodík využitím elektrické energie a elektrolýzy vody je zatím značně drahé.

OV

Správně. Taky jsem to tu někde psal. Proč používat neefektivní proces: vytvořit páru, roztočit turbo-generátor, vyrobit elektřinu, tu použít pro ztrátovou elektrolýzu, získat vodík, stlačit, přepravit a následně opět spálit, aby jsme vyrobily páru na roztočení turbo-generátoru a vyrobili opět elektriku (případně jen teplo). Jaderným štěpením lze získat vodík přímo. Stačí, aby proton zachytil elektron (a ještě při tom vznikne teplo na tvorbu páry, která roztočí tu turbínu). ;-)

RK

Možná bych jen doplnil k SMR - ani jeden nemá v Evropě licenci. SMR od Rolls-Royce má výkon 470 MWe, což je víc než byl původní výkon dukovanských bloků (440MWe) a je tedy sporné, jestli jej považovat za malý reaktor. Obdobně i GE Hitachi s 300 MW. Z toho následně vyplývají požadavky, které budou mít orgány státního dozoru. Silně pochybuji, že by bylo Polsko schopné zprovoznit do roku 2035 10 takových reaktorů.

HP

Takže ten BWRX-300 Small Modular Reactor je zase jen nějaká pohádka? :-) Jako když v roce 2020 začali ti pohádkáři z ČEZ hovořit o možnosti výstavby reaktoru BWRX-300 v České republice? A ukázkovým pohádkářem byl asi Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ, když hovořil o tom, že „zapojení zjednodušujících inovací bude moci BWRX-300 cenově konkurovat produkci energie z plynových zdrojů s kombinovaným cyklem nebo energii z obnovitelných zdrojů“ :

https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/spolecnosti-ge-hitachi-nuclear-energy-a-cez-zahajuji-spolupraci-pri-zkoumani-technologie-maleho-modularniho-reaktoru-v-ceske-republice-80832

MK

Teď abychom toho oxidu uhličitého neodčerpávali ze vzduchu moc,mohly by se nám začít "dusit" rostliny. Zatím myšleno v nadsázce, ale co není, může být.

OV

Zas tak mimo to není. Veškeré fosilní zásoby a vápencové skály, byly kdysi uhlíkem v aktivní biomase. Tedy v přirozeném koloběhu a k dispozici pro živé formy. Tzn. muselo tu být podstatně živěji, než nyní. Právě úbytek dostupného uhlíku je příčinou "neúrodných" a suchých oblastí. Dodejte životu potřebné substance a objeví se všude. ;-)

Foto

Krásné to perspektivy, až na tu realitu ... Ale to tak v životě chodí.

MG

Někdy máme velmi zajímavá technická řešení přímo pod nosem a přesto se moc nepoužívají. Existuje velmi zajímavá možnost kombinovat tepelné čerpadlo s geotermálním vrtem. Takový vrt má velmi užitečnou vlastnost, že je levným a velkým akumulátorem tepelné energie. Můžete nejen čerpat obnovitelné teplo v zimě na topení, ale také můžete využívat tento vrt v létě na velmi levnou pasivní klimatizaci. A co je nejzábavnější, teplo odčerpávané v létě při klimatizaci zůstane ve vrtu až do zimy a zlevní zimní topení.

Kapacita geotermálního vrtu je nesrovnatelně vyšší v porovnání s jakoukoliv baterií. I když ohřívat vrt elektrickou energií ze solárních elektrických panelů asi není dobrý nápad, je daleko rozumnější v létě odčerpávat teplo přímo z ovzduší ( nejlépe při klimatizaci obydlí ) a věci příliš nekomplikovat. V jednoduchosti je někdy krása.

LN

Už zase blábolíte NESMYSLY bez znalostí základů problematiky? Rv 8-o

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz