29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

FINANCE: Dobrý skutek má být potrestán

Bylo – nebylo, bývaly doby, kdy dobré mravy velely odvděčit se tomu, kdo nám nějak pomůže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Šimek 17.10.2016 7:54

Na co nemáme peníze

Pravil jeden z našich vrcholných politiků před zrušením II. pilíře: "Lidé nemají peníze na to, aby si střádali na důchod". Tedy - né snad, že by lidé neměli dost peněz, ale ti zatracení škudlilové je odmítají utrácet a radši si je schovávají na horší časy! (A protože fondy radši investovaly do bezpečnějších cenných papírů v zahraničí, které navíc, i díky uměle oslabené koruně, víc nesly, rozhodně se nedalo mluvit o podpoře české ekonomiky.)

Takže přišel čas ty škudlily potrestat a oškubat. Nebo ať radši ty peníze pěkně utratí. Sice také za zboží z dovozu, ale ti obchodníci a někteří subdodavatelé jsou zdejší...

M. Šejna 17.10.2016 7:44

a co takhle navrhnout něco lepšího, místo kritiky?

Klasická Šichtářová. Všichni to dělají blbě, ona to ví, ale navrhnout jiný způsob monetární politiky ona neumí.

Nulové nebo záporné úroky jsou zcela logickou metodou, jak donutit investory a obyvatelstvo investovat a utrácet. Zvýšení úroků by ekonomiku zabilo, protože lidé by přestali utrácet a začali spořit. Investoři by se zachovali podobně, tedy přestali by si půjčovat na investice, protože úroky z půjček by byly nevýhodné.

Osobně nevidím na záporných úrocích z úspor nic špatného. Nakonec nevzpomínám si, kdy naposledy mi peníze v bance vydělávaly. Myslím si, že nikdy. Úroky z úspor byly totiž vždy nižší, než inflace, takže nominálně se mi objem peněz v bance v třeba v 90.letech zvyšoval, ale realně vždy klesal.

M. Šejna 17.10.2016 7:30

tak to už abyste vybíral

záporné úroky máte v bance už teď, aniž byste to tušil. Alespoň na běžném účtu to tak bývá. Sice to nejsou klasické záporné úroky, ale poplatky za vedení účtu jsou téměř ve všech bankách vyšší, než úročení běžného účtu.

E. Vašátko 17.10.2016 7:08

Nejsem ekonom a v bance toho moc nemám,

ale v okamžiku, kdy mně banka začne účtovat za uložení peněz záporné úroky, tedy poplatky, okamžitě peníze vyberu a vložím je do štrozoku nebo do nemovitostí, pokud na ně budu mít. Ale patrně jsou lidi, kterým je to jedno.

K. Pavlik 17.10.2016 0:53

CNB a uvolneni

Autorka predpoklada ze se CNB zblaznila. Pokud je to pravda, tak je vse mozne.

Pokud ne tak zavest uvolnovani a udelat zaporny urok soucasne je sebevrazda. Asi nejlepsi by bylo zavest zaporny urok ted, ale cesi by je asi sezrali. Svycarska banka to udelala.

K. Pavlik 17.10.2016 0:49

Zaporne uroky

Zaporne uroky nejsou vymyslem bankeru ale jsou proto ze si nikdo nepujcuje penize. Kdyby se napriklad zjistilo ze je vyhodne stavet mesta na Mesici tak by urok vyletel hodne vysoko z zadny banker by tomu nemohl zabranit.