Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

FINANCE: Dobrý skutek má být potrestán

Bylo – nebylo, bývaly doby, kdy dobré mravy velely odvděčit se tomu, kdo nám nějak pomůže.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FL

17. 10. 2016 10:05
Ředitelka galaxie Šichtařová zase perlí.

A co brání lidem, aby místo spoření v bankách investovali do cenných papírů, nemovitostí či různých podílových listů a bůhví do čeho? Je velice jednoduché poslat peníze do banky a čekat, že se mi tam budou množit jako hlodavci. A když má Šichtařová poradenství v oboru financí, proč lidem neradí? Zatím všechno jenom kritizuje a rozumí naprosto všemu. Předpokládám, že brzy bude tady mudrovat i do atomové fyziky.

0 0
možnosti
MP

17. 10. 2016 10:48
Re: Ředitelka galaxie Šichtařová zase perlí.

Jak vás tak čtu, tak vám poradit prostě nelze. Závada je na Vašem přijímači.

0 0
možnosti
KN

K. Novák 396

17. 10. 2016 8:56
Když si z banky půjčíte

tisíc Kč, je banka pro vás dobrodiní. Když si půjčíte miliardu, jste vy dobrodiní pro banku. Když si do banky miliardu uložíte, způsobíte bance problém. Musí najít někoho, kdo si tu vaši miliardu půjčí, aby měla na vaše úroky a na svůj provoz. Když v ekonomice existují vysavači peněz, kteří si je ukládají do bank, zatímco běžní lidé stagnují nebo reálně chudnou, hledá se někdo, kdo si půjčí, obtížně a bankám nezbývá nic jiného než se stát úschovnami peněz a nechat si za to platit.

0 0
možnosti
DP

17. 10. 2016 8:42
Naspořit a investovat.

Problém je, že spořit mnozí umí, ale o hodně málo lidí investovat. Když nemáte na dům, pozemek nebo byt, není to až tak jednoduché dojít na to, do čeho investovat.

0 0
možnosti
MP

17. 10. 2016 12:41
Re: Naspořit a investovat.

Vklady (i spořicí a termínované) jsou pojištěny. Jiná forma investování ne.

0 0
možnosti

17. 10. 2016 8:39
Dnešní doba,

ta to tak nějak přináší. Svět zadlužen je celý, velká veš se na nás přisává, jen bankéři se válí na posteli a Biderberg jim nahrává - to abych parafrázoval ze Švejka. Ten průser z nenažranosti je už tak velký, že se to dá řešit pouze třemi způsoby: pořádnou válčičkou, pořádnou, všeobecnou a neřízenou krizí a nebo zápornými úroky. To aby to občan - polatník zacáloval, i když se mu dvakrát nechce. To je ale cesta do pekel, protože se to nebude líbit a k prvním dvěma způsobům řešení může tak jak tak dojít. Tak si kupme větší štrozoky, nakupujme nemovitosti, či pole, aby se nám to jmění nějak zachovati případně množiti ráčilo a to vše dřív, než nám to sežere hyperinflace, či měna ála 50 léta. Snad to přežijem.

0 0
možnosti
RRŠ

17. 10. 2016 7:54
Na co nemáme peníze

Pravil jeden z našich vrcholných politiků před zrušením II. pilíře: "Lidé nemají peníze na to, aby si střádali na důchod". Tedy - né snad, že by lidé neměli dost peněz, ale ti zatracení škudlilové je odmítají utrácet a radši si je schovávají na horší časy! (A protože fondy radši investovaly do bezpečnějších cenných papírů v zahraničí, které navíc, i díky uměle oslabené koruně, víc nesly, rozhodně se nedalo mluvit o podpoře české ekonomiky.)

Takže přišel čas ty škudlily potrestat a oškubat. Nebo ať radši ty peníze pěkně utratí. Sice také za zboží z dovozu, ale ti obchodníci a někteří subdodavatelé jsou zdejší...

0 0
možnosti

17. 10. 2016 7:44
a co takhle navrhnout něco lepšího, místo kritiky?

Klasická Šichtářová. Všichni to dělají blbě, ona to ví, ale navrhnout jiný způsob monetární politiky ona neumí.

Nulové nebo záporné úroky jsou zcela logickou metodou, jak donutit investory a obyvatelstvo investovat a utrácet. Zvýšení úroků by ekonomiku zabilo, protože lidé by přestali utrácet a začali spořit. Investoři by se zachovali podobně, tedy přestali by si půjčovat na investice, protože úroky z půjček by byly nevýhodné.

Osobně nevidím na záporných úrocích z úspor nic špatného. Nakonec nevzpomínám si, kdy naposledy mi peníze v bance vydělávaly. Myslím si, že nikdy. Úroky z úspor byly totiž vždy nižší, než inflace, takže nominálně se mi objem peněz v bance v třeba v 90.letech zvyšoval, ale realně vždy klesal.

0 0
možnosti
JT

17. 10. 2016 10:01
Re: a co takhle navrhnout něco lepšího, místo kritiky?

A proc by meli nekoho k necemu nutit ? Ne kazdy chce utracet.

0 0
možnosti
EV

17. 10. 2016 7:08
Nejsem ekonom a v bance toho moc nemám,

ale v okamžiku, kdy mně banka začne účtovat za uložení peněz záporné úroky, tedy poplatky, okamžitě peníze vyberu a vložím je do štrozoku nebo do nemovitostí, pokud na ně budu mít. Ale patrně jsou lidi, kterým je to jedno.

0 0
možnosti

17. 10. 2016 7:30
tak to už abyste vybíral

záporné úroky máte v bance už teď, aniž byste to tušil. Alespoň na běžném účtu to tak bývá. Sice to nejsou klasické záporné úroky, ale poplatky za vedení účtu jsou téměř ve všech bankách vyšší, než úročení běžného účtu.

0 0
možnosti
KP

17. 10. 2016 0:53
CNB a uvolneni

Autorka predpoklada ze se CNB zblaznila. Pokud je to pravda, tak je vse mozne.

Pokud ne tak zavest uvolnovani a udelat zaporny urok soucasne je sebevrazda. Asi nejlepsi by bylo zavest zaporny urok ted, ale cesi by je asi sezrali. Svycarska banka to udelala.

0 0
možnosti
KP

17. 10. 2016 0:49
Zaporne uroky

Zaporne uroky nejsou vymyslem bankeru ale jsou proto ze si nikdo nepujcuje penize. Kdyby se napriklad zjistilo ze je vyhodne stavet mesta na Mesici tak by urok vyletel hodne vysoko z zadny banker by tomu nemohl zabranit.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz