2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

EVROPA: Tanec mezi vejci

Kdo může za drahá vejce v našich obchodech? Prý je to regulací posedlá levicová EU. Po sérii mediálních zpráv, které se zabývají vysokou cenou vajec na českém trhu, se k tomuto tématu vyjádřil v Lidových novinách svým nezaměnitelným způsobem i prezident Klaus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mlich 17.3.2012 7:42

Autor je pěkný naiva

Samozřejmě, že vejce od slepice v "klecovém" chovu je úplně stejné jako vejce od slepice, která má v kurníku i sprchovací kout. Celé to opatření je částečně dílem tupé bruselské byrokracie a částečně konkurenčním bojem. Protože v normálním světe by svobodný trh sám rozhodl, kolik zaplatí za jedno a kolik za druhé vejce a zkuste 3x hádat, jak by to asi dopadlo. Nejlepší je konkurenty zakázat, třeba nějakým nařízením, příště se prý má prasatům zavádět spoločenská místnost. Až si založí odbory, budou si kromě toho nárokovat oddělené ložnice.

T. Kohout 17.3.2012 7:38

neviditelná ruka trhu či šmatáků?

Ono jde asi i o to, že "neviditelná ruka trhu" více funguje jinde, zatímco v ČR funguje "neviditelná ruka šmatáků".

To nejsou jen aktuální vejce, ale i benzin, telekomunikace atd, vše nejdražší v Evropě.

E. Vašátko 17.3.2012 6:30

Milej pane Roučku.

To co říkáte by platilo, kdyby bylo všechno ideální a kdyby všechny směrnice a nařízení a předpisy EU přijímaly všechny členské země bez řečí a hned. Jak to bohužel ve většině případů dělá Česká republika. Jenže okolní země to tak nedělají a tak si díky tradiční české předpos*ranosti sami likvidujeme český průmysl a stavebnictví ve prospěch zahraniční konkurence. To není jenom o vajíčkách. To je o volném trhu a o tom, že na jedné straně máme volný trh a na druhé straně přechodné lhůty (které má třeba Německo v řadě případů 10 až 15 let, zatímco ČR 2 - 4 roky, někdy také žádné. A potom se najednou čeští výrobci musí řídit podle evropských směrnic, zatímco okolní země nemusí, a mají tak zboží levnější. A než ty lhůty okolních zemí skončí, je český výrobce obyčejně v likvidaci. Máme přece volný pohyb zboží. A není odvolání. Takže když už se pitomá rozhodnutí v EP přijímají, mají se rovnou stanovit pevné termíny pro všechny a současně i vydatné sankce pro ty, kdo je nedodržují. Jenže to by asi neprošlo, některé státy jsou prostě silnější a na rozdíl od nás si dovedou své zájmy obhájit i v Bruselu.

M. Mařák 17.3.2012 0:40

Poslanecký Europlat a další výhody

Za těch půl miliónu měsíčně + další daňové a jiné výhody bych taky eouro-mlžil jako pan poslanec Rouček a podobní euro vyčuránci napojení na EU a její finanční Eurovod napříč celým politickým spektrem....