Pondělí 3. 6. 2024Tamara polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 39
  • Poslední: 17.2. 2015 8:21
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
J. Kostelanský 16.2.2015 19:08

So záverom súhlasiť nemôžem...

S článkami p. Tomského vždy súhlasím, tentokrát je to prvý krát,kedy mi jeho vyjarenia neprídu celkom správne.

Po prvé: nebolo to Nemecko, ktoré iniciovalo a hnalo sa do vzniku eurozóny. Bol to francúzsky prezident Fracois Mitterand, ktorý si ako podmienku pre zjednotenie Nemecka stanovil vstup Nemecka do budúcej zóny spoločnej európskej meny.

Po druhé: Nemecko vo svojej hospodárskej (a aj menovej politike) nerobí nič iné len to čo robilo po druhej svetovej vojne a to, na čo sú Nemci zvyknutí, a to čo Nemci od svojej vlastnej meny očakávajú: nízku infláciu, nízke úrokové sadzby, rozumné zvyšovanie miezd a štátne výdavky pod kontrolou. To, že južné krídlo eurozóny sa správa (kvôli historickým tradíciám) úplne inak, nie je vinou Nemecka.

Po tretie: buďme radi, že aspoň Nemecko má z veľkých štátov eurozóny (Taliansko, Francúzsko, Španielsko) rozum. Keby sa Nemecko začalo správať rovnako ako tieto krajiny, len potom by nastalo v Európe to pravé ekonomické peklo.

Nemecko má cca 10x viac obyvateľov ako Grécko. Sú to Nemci, ktorí posielajú eurodotácie do Grécka, a nie Gréci do Nemecka. Tak prečo by mali Nemci doplácať na hlúposť pár percent obyvateľov eurozóny?

B. Rybák 17.2.2015 0:06

Re: So záverom súhlasiť nemôžem...

F. Mitterand byl dlouho příznivcem Gorbačovova „společného evropského domu“, byl odpůrcem sjednocení Německa a nejspíš nevěřil, že by se Němci své Marky vzdali. Jeho politická dráha skončila v r. 1995 (před vznikem Eura).

Vinou tzv. "jádra EU", (dnes už převážně Německa) je, že kulturně očividně odlišný (katolický, pravoslavný, postmuslimský ...) jih EU, do Euro-zóny zatáhlo (nebyl to omyl, ale promyšlená hospodářská válka proti němu)!

Peníze, které celá Euro-zóna posílala např. do Řecka pouze udržovaly stav, při němž se Řecko stále více měnilo na protektorát (jádra EU), jehož nesplatitelné dluhy (v rukou spekulantů) dále narůstaly a peníze z té podpory končily především v německých (a francouzských) bankách! Bezvýchodná politická situace pochopitelně nemůže skončit jinak než politickým výbuchem!!!

J. Kostelanský 17.2.2015 8:21

Re: So záverom súhlasiť nemôžem...

To že Mitterand skončil svoju kariéru v r.95, neznamená nič. Proces prijímania eura bola dlhodobá záležitosť trvajúca 10 rokov. Euro bolo a je politický projekt a bolo naplánované pri zjednotení Nemecka ako podmienka jeho zjednotenia. Paradoxne totiž najväčší problém z víťazných mocností nemalo so zjednotením Nemecka Ruska, ale Francúzsko.

Mitterand sa totiž domnieval, že zjednotené Nemecko s vlastnou menou by predstavovalo príliš veľkú ekonomickú silu a konkurenciu pre ostatné štáty Tak sa ho snažil spútať do okov spoločnej meny - na spôsob spútania Golema z filmu Pekárov cisár, cisárov pekár.

Lenže nemecký spôsob myslenia a opatrného prístupu k štátnym výdavkom spolu s veľkosťou nemeckej ekonomiky spôsobil, že v nemeckej ekonomike je obrovský pretlak. Keby Nemci mali vlastnú menu, tak by sa tento pretlak riešil triviálne jednoducho - postupným spevňovaním nemeckej marky. Tak ako sa to deje teraz so švajčiarskym frankom. Keďže táto možnosť neexistuje, spoločná mena to rieši zhodnocovaním (aj keď oveľa miernejším) eura a obrovskými prebytkami nemeckého zahraničného obchodu. Čo majú tí Nemci robiť, keď je o ich výrobky v zahraničí taký záujem? Poslať robotníkov, ktorí tieto výrobky vyrábajú, domov na nezamestnaneckú podporu? Neprekvapilo by ma, keby z Bruselu podobný návrh prišiel...

Aj keď je spoločná EÚ, nikto neprikazuje gréckym poľnohospodárom, aby si kupovali nemecké luxusné autá... Je to len o ponuke /nabídce/ a dopyte /poptávce/.