Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EVROPA: „Bezpečné“ banky

Evropská unie má pár výhod. A vedle těch svých výhod má taky jeden zásadní problém. A ten problém se jmenuje závist. Že jste si toho ještě nevšimli? Tak tedy funguje to přesně na známém principu sousedovy kozy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

P. Vaňura

17. 5. 2013 19:38
Autorka v podstatě žvaní, toto by fungovalo, pokud by

NEEXISTOVAL šílený pojem "too big to fall." Bankéři budou dělat vysloveně HAZARDNÍ investice, pokud v případě úspěchu dostanou obrovský bonus, ale případnou ztrátu zaplatí daňový poplatník.

Představte si, že by management, který přivede banku ke krachu byl zastřelen. Jak by se totálně změnilo chování bank.

Kapitalismus u bank nefunguje, protože banky již nemají KONKRÉTNÍHO VLASTNÍKA, akcionáři jsou roztříštění a nejsou schopny management uhlídat.

Ať si jdou hazadní hráči ke všem čertům, je třeba jim ZAMEZIT v ovlivňování evropského bankovnictví.

0 0
možnosti
JK

J. Kanioková

17. 5. 2013 19:43
No, dělají hazardní investice, ale svým způsobem je k tomu tlačí vlády !

0 0
možnosti
JK

J. Kanioková

17. 5. 2013 19:34
Bankovní krize v Rakousku

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/05/17/bankenkrise-in-oesterreich-kommunalkredit-stellt-geschaeft-ein/" target="_blank">http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/05/17/bankenkrise-in-oesterreich-kommunalkredit-stellt-geschaeft-ein/

Německá banka ohrožuje vše: 48 mld. eur v rizikových sázkách - http://jdem.cz/23mq9" target="_blank">http://jdem.cz/23mq9

No... je jasné, proč EU brání jakémukoliv rozumnému řešení - něčí odchod od Eura, či nechat ty špatné banky zbankrotovat. Protože by se urvala lavina !

0 0
možnosti

J. Řezníček

17. 5. 2013 15:03
Peníze

Penězoměnci si vylobovali neúměrně důležité postavení a s nimi peníze.  Podlézají politikům a ti jsou nadšeni.  Proto to tak vypadá, skoro všichni jsou zadluženi a šlapou vodu. Peníze jsou důležité, ano, ale asi jako mazivo v motoru auta.  Důležitější je  samotný motor a palivo a pak celé auto.  K tomu blbému kecu, že peníze jsou až na prvním místě : Na prvním místě je nějaká představa - dnes se říká  vize, nebo touha, co chci udělat nebo dosáhnout. Pak schopnosti toho dosáhnout. Na 3. místo bych dal pracovitost, vůli a morálku. No a teprve  pak ty slavné peníze.       Paní autorko, co tak velkého a významného ti bankéři udělali, nebo čeho dosáhli, že tak hrabou pod sebe ?  Pro společnost je potřebnější prodavač pekařských výrobků, co stojí hodiny ve stánku a obsluhuje nás, než nějaký  Salzman, Tošovský  nebo Tesař a jim podobní. A to nemluvím o poctivých lékařích ( nemyslím Ratha, Béma, Ouzkého, Bartáky a podobné ) - zkuste je srovnat s penězoměncem, co si přisvojí ročně několik milionů odměn .  

0 0
možnosti
JK

J. Kanioková

17. 5. 2013 18:57
Bobost !

KAŽDÁ  PROFESE  je potřebná, je po ní POPTÁVKA ! A  pokud se provádí KVALITNĚ. 

Zkuste postavit prodavače pekařských výrobků na místo těch šéfů bank a naopak. (Navíc jsem přesvědčená, že bankéř z nutnosti postavený do role prodavače pekařských výrobků, by se té role zhostil násobně líp, než prodavač v roli šéfa banky)

Pokud hospodářství šlape solidně, mají lidi nárok na dobré odměny. Pokud někdo neodvádí dobrou práci, měl by za to nést PLNOU  ODPOVĚDNOST.  Tím pádem i opačně - daří-li se, měl by mít nárok na slušný bonus.  A tady je problém, aby to opravdu odpovídalo skutečné míře podílu na výsledku..

0 0
možnosti
KP

K. Pavlik

17. 5. 2013 13:12
Slozity problem

Odmeny manazeru (hlavne financnich) jsou slozity problem ktery se resi na vsech urovnich - od schuze akcionaru po parlamenty. Vyhovujici reseni asi neexistuje. Prestehovani manazeru je mnohemm mensi problem nez autorka popisuje. Ona tez pise z Prahy a ne od nekud na Bahamach.

0 0
možnosti
MP

M. Prokop

17. 5. 2013 13:43
Re: Slozity problem

Složitý je, ale ingerence přemoudré EU to rozhodně nevylepší.

0 0
možnosti
PS

P. Scheck

17. 5. 2013 11:11
Úsměvný článek

Netroufám si tvrdit, kolik různých problémů má EU. Bude jich určitě spousta.

Nicméně madam Šichtářová má zjevný problém se na věci podívat jinak než "čecháčkovskýma" očima. Je to až úsměvné, takto se za hranicemi skutečně neuvažuje a kdyby někdo tento článek přeložil, jsem si jist, že by se ti, o kterých se zde mluví, asi mysleli, že je to nejspíše špatně přeloženo.

0 0
možnosti
JH

J. Hejna

17. 5. 2013 13:40
Re: Úsměvný článek

Máte na mysli ty neschopné bankéře?

Tak to máte asi pravdu.

0 0
možnosti
JD

J. David

17. 5. 2013 11:01
Dámy a pánové

Princip svěřených peněz je jasný, jako Kolumbovo vejce. Se svěřenými prostředky banka podniká, aby mohla uspokojit management a mít míru zisku, a pak teprve stanoví výnos pro střadatele. V jaké výši, toť otázka cash flow dané banky a zpoplatnění operací. Nějak mi připadá, že když ticku nacpu do štrozoku (furt mám ticku, pokud abstrahuji atak od myší), když jí vrazím do banky, okamžitě mne oberou o "pár pětek". Když to "zrátám", tak ten štrozok je vlastně jistota. A druhý důchodový pilíř? Jen dement by do něho vstoupil, když existuje třetí pilíř a domácí štrozok. Kalouskovina, jak vyšitá. Ten filuta již neví, jak vyvést vybrané berně do chřtánu jemu spřízněných filutů. Počítejte, na 500 se vyvede 750 z průběžného systému do kešeně soukromníka. Bláboly o finanční strategii (kapitálová či investiční strategie, etc.), kterak zase nechat nekomu něco vyžrat za palmáre. Kde je inflační koeficient? Jak bude aplikován? Nastřádané bankocetle budu moci ze štrozoku vytáhnout kdykoliv, když mi vichr udělá díry do střechy, a já budu potřebovat koupit bobrovky. Druhý pilíř bude ale zabetonovaný. A za 35 let? Qui modo.

0 0
možnosti
MP

M. Prokop

17. 5. 2013 13:47
Re: Dámy a pánové

A on vás někdo nutí, dávat peníze do bank a nějakých piliřů?

Já peníze v bance mám, ale vybíral jsem si v jaké a jak. Nestěžuji si. Kdyby mně naštvali, penízky putují jinam.

0 0
možnosti
MK

M. Kosejk

17. 5. 2013 10:14
nechápu

Hlavně ale nechápu, co mají odměny ve finančním sektoru společného s řešením problémů bankovního sektoru eurozóny. Já tvrdím, že je to jen tupý populismus.

Že finanční domy rozdávaly odměny, i když tomu jejich hospodářské výsledky neodpovídaly, to by byl jen problém těch konkrétních bankovních domů - ovšem jen za předpokladu, že by jim nebyly posílány peníze z veřejných rozpočtů na refinancování jejich průserů.

Pokud tedy někdo chce apelovat na odpovědnost finančníků, nesmí zároveň dělat vše pro to, aby jejich neodpovědnost přímo podporoval - a to právě EU dělá, když bankéřům faktickými kroky potvrzuje, že je ve jménu eura nikdy nenechá krachnout.

A výplata odměn? Bankéři nejsou žádní blbečci - ti už si určitě najdou nějaký alternativní způsob, jak si ty prachy vyplatit.

0 0
možnosti
JD

J. David

17. 5. 2013 11:07
Re: nechápu

Nakládají s penězi střadatelů za palmáre a sazebník úkonů. Když tam vrazíte "litr", hned jste o 4 pětky "lehčí". Kapito?

PS. Ne ale každý bankovní dům

0 0
možnosti
DS

D. Streit

17. 5. 2013 10:02
Oddělme banky a investiční korporace

Já bych s Vámi souhlasil u investičních korporací. U bank ale by tomu tak být nemělo. Nesmí hrozit, že svěřené (ne investované!) peníze budou používat na odměny manažérů.

Dále je nutné, aby bankéřům za jejich počínání hrozilo trestní stíhání, když nepostupují s péči řádného hospodáře. Naznačoval jsem to tady:

http://streit.blog.idnes.cz/c/328157/Vklad-neni-obycejna-pohledavka-Jeho-zpronevera-by-mela-byt-trestna.html" target="_blank">http://streit.blog.idnes.cz/c/328157/Vklad-neni-obycejna-pohledavka-Jeho-zpronevera-by-mela-byt-trestna.html

Přes tuto výhradu jinak píšete nadmíru rozumné články :)

0 0
možnosti
JC

J. Chaloupka

17. 5. 2013 9:22
Současný systém má jedinou chybičku a to je bránění banrkotu.

Přitom bankrot je očistný proces kapitalismu. Současní politici brání bankrotu bank, takže se špatným manažerům se vlastně nic nestane, ještě na odchodnou dostanou "zlaté padáky". Myslím, že to není závist, ale prostě špatná náhrada bankrotu, který by ty bankovní (i jiné) rybníky pěkně vyčistil od špatných.

Nejhorší je, že současní politici napříč Evropou vůbec nerozumí ekonomickým procesům, které jsou v podstatě jako přírodní zákony. Ten trh můžete křivit desetiletí (viz Rusko), ale jednoho dne, tak jako řeka, kterou lidi narovnaly, přijde povodeň a řeka i trh se vrátí do původního koryta. Bohužel vezme s sebou i domy a lidi. Tak jako ten evropský bankrot, který jednoho dne přijde, pokud se bude i nadále přehnaným přerozdělováním omezovat tržní princip a za peníze daňových poplatníků zachraňovat velké bankrotující podniky.

0 0
možnosti
MP

M. Prokop

17. 5. 2013 10:15
Re: Současný systém má jedinou chybičku a to je bránění banrkotu.

Ano.

0 0
možnosti
MP

M. Prokop

17. 5. 2013 9:20
Ono je to tak s celou přeslavnou EU,

nejen s bankovnictvím. Proto také jde do kopru.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz