Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EVROPA: „Bezpečné“ banky

Evropská unie má pár výhod. A vedle těch svých výhod má taky jeden zásadní problém. A ten problém se jmenuje závist. Že jste si toho ještě nevšimli? Tak tedy funguje to přesně na známém principu sousedovy kozy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KL

K. Luboš

17. 5. 2013 9:12
Ale já finančníkům opravdu závidím!

Banka totiž prochází určitými fázemi:

1) Banka prosperuje a finančník bere plat s pěti nulami a bonusy s šesti nulami.

2) Zjistí se, že banka stojí před krachem. Finančník nebere bonusy, ale musí se spokojit s holým platem s pěti nulami.

3) Stát se rozhodne banku „sanovat“, a to částkou s deseti nulami.

Po skončení fáze 3 se opět vracíme do fáze 1 a celý cyklus se opakuje. Takže paní Šichtářová, nic mi nevykládejte o závisti a o socíku. Já osobně bych doporučoval změnit fázi 3 takto: Stát banku nesanuje. Finančník je přiveden na stadión a za přihlížení davu poškozených klientů zastřelen zezadu ranou do srdce. (Jako v socialistické Číně!)

0 0
možnosti
MP

M. Prokop

17. 5. 2013 9:21
Re: Ale já finančníkům opravdu závidím!

Stačilo by to "stát banky nesanuje".

Ten přídavek už zavání komoušskými zvyklostmi.

0 0
možnosti
MV

M. Vondráček

17. 5. 2013 8:50
m

V té souvislosti se mi vybavuje jeden citát  "Tak dlouho jsme dávali pozor aby někdo nezbohatl, až jsme zjistili , že jsme všichni chudí .... "

0 0
možnosti
KF

K. Frauknecht

17. 5. 2013 8:58
Re: m

:-)

0 0
možnosti

P. Čech

17. 5. 2013 8:32
Ten problém se jmenuje závist.

A tato závist je průvodním jevem jakéhokoliv typu socialistického stylu vládnutí. Jedním z takovýchto socialistických stylů vládnutí a moci se vyznačuje téměř všechno dění v Evropské unii. Jednotlivé státy až na mizivé výjimky na své občany kašlou, neptají se jich na jejich názor a zavádějí nové a nové systémy proti jejich vůli. Co na to demokracie, o které všechny státy drze tvrdí, že je jejich společenským systémem? Pláče v koutku a  a jen kradmo pokukuje po Švýcarsku, kde se jí, jako jediné zemi na světě náramně daří. Daří se jí tam proto, že systém moci je postaven na přímé moci občanů a navíc je vybudován zdola. Na rozdíl od ostatních evropských zemí, kde vláda a moc je v rukou politických stran a je diktována občanům z ústředních orgánů moci - sekretariátů těchto stran. O tom je celý ten problém.

0 0
možnosti
KF

K. Frauknecht

17. 5. 2013 8:49
No tak zase nic :-)))

Napsal jste to krásně a mě ušetřil od "slohové práce" :-).

Jen doufám, že ten článek budou číst i potencionální voliči ČSSD!!!!

0 0
možnosti
JS

J. Schwarz

17. 5. 2013 6:07
úvaha má chybku -

problém je v kriteriích "úspěchu" banky - a ta kriteria si mnohdy vrcholoví manažeři bank šijí na míru. Banka může provádět takové riskantní operace, že je opravdu výnosná - pár let. Pak se ale - právě v důsledku předchozího systému řízení, dostane do ztrát či jí hrozí krach. Manažeři však již své bonusy shrábli, popřípadě realizovali opce a získané podíly  včas prodali - a ztráty zaplatí "závistivý" daňový poplatník. Já bych se ovšem přimlouval za jiné řešení - ať mají bankéři bonusy jaké libo, ale ať taky  nesou riziko svého počínání - i dlouhodobě. Ať o své "výdělky" klidně přijdou třeba i po 5-ti letech, kdy se ukáže že banka zkrachovala v důsledku jejich "výnosných" rozhodnutí. Feudální vládce, když riskoval, vytáhl do války a prohrál - přišel o všechno, o království i o hlavu. Bez ohledu na to, jestli byl v prvních bitvách úspěšný, počítala se celá válka. To by se to válčilo, kdyby mohl vyloupit první nepřátelské město, se "ziskem" se usadit na svém hradě a být "zákonem chráněn" proti stejnému počínání ostatních.

0 0
možnosti
PS

P. Schuster

17. 5. 2013 8:14
Re: úvaha má chybku -

Trochu z jiného soudku a to o tzv ekonomických tygrech.

Bankovní kapitál rozhýbal irskou ekonomikou, kdy poměr HDP krajiny k bankovnímu kapitálu byl obrovský, takže se "irský tygr" musel po nástupu světové finanční krize v roce 2008, poroučet a dnes je tam 14,8% nezaměstnanost a EU jim diktuje podmínky.

Pokud si pamatuji, tak před několika lety nám byly dány medií za vzor jak irská, tak i slovinská ekonomika a Slovinci v současné době začínají mít také problémy. On ten Kalousek asi ví co má dělat....

0 0
možnosti
PN

P. Novák

17. 5. 2013 5:52
Paní Šichtařová, máte pravdu, ale

jak donutit manažery, resp. celé výkonné vedení např. bankovního domu, aby si počínali tak, že příslušná banka přežije i krizi a že bude existovat i potom, co veškeré současné vedení umře? Akcionáři to nezmohou. Pokud by to zmohli, byli by ve vedení banky. Management jim předloží takové analýzy, prognózy a perspektivy, že nemohou nekývnout na krátkodobý zisk.

Co s tím? Návrat ke kampeličkám, kde se všichni znali? Poraďte!

0 0
možnosti

P. Čech

17. 5. 2013 8:37
Re: Paní Šichtařová, máte pravdu, ale

I dnes existuje a úspěšně, mnoho t.zv. rodinných bank, kde jejich majitelem je onen pověstný Jan Novák, kterého všichni dobře znají. Znají jeho způsob podnikání, ví, jak se v určitých situacích choval a buď mu věří a nebo nevěří.

0 0
možnosti
JH

J. Humpolík

17. 5. 2013 5:18
atributy socialismu

ZÁŠŤ , ZÁVIST A NENÁVIST , základní atributy socialismů a jejich "obyčejných" lidí

0 0
možnosti
PB

P. Brodský

17. 5. 2013 12:03
Levice nenávidí bohaté, pravice pohrdá chudými

a intoši, kteří navrhují cokoli jiného, jsou pro voliče nesrozumitelní.

Takže co byste chtěli?

0 0
možnosti
JV

J. Vyhnalík

17. 5. 2013 2:54
Zbytečné obavy

Francois Hollande přišel s nápadem, že se celá EU do dvou let spojí pod jednou vládou, která bude jednou měsíčně (sic!) zasedat a pod vedením skutečného presidenta (na rozdíl od toho dosavadního neskutečného), řídit EU k prosperitě. Vláda EU bude řídit ekonomiky, kontrolovat jejich deficity a (a o to jde asi v první řadě společně evropsky ručit za závazky členů). Opravdu to myslí vážně člověk, který řídí stát, který po několik let za sebou neplní ani základní a údajně závazná maastrichtská kritéria?

Taková vláda by buďto plnila své funkce pouze formálně a její hlavní pracovní náplní by bylo falšování výkazů, aby papírově byly deficity v pořádku, nebo by opravdu škrtala a lidé v postižených zemích by vyšli do ulic.

Původní myšlenka EU coby prostoru společné prosperity se stále jasněji nahrazuje myšlenkou EU coby prostoru společných dluhů.

Každopádně by v takovém případě byly starosti bankovních manažerů pouze nepodstatným detailem ve srovnání se starostmi zbytku občanů EU.

0 0
možnosti
PJ

P. Joch

17. 5. 2013 7:34
Re: Zbytečné obavy

Jééé, to jste neměl psát! Paní Netzer Vám to spočítá a určitě se už teď těší, jak jí v tom společném superstátě pod Hollandovým vedením bude dobře.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz