Neděle 12. 5. 2024Pankrác polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 77
  • Poslední: 7.6. 2021 23:10
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
P. Brich 7.6.2021 14:35

No, chce se v tom ďůlku udržet do penze. Tak začala s vlky výti.

M. Pivoda 7.6.2021 9:02

Nejlevnější (a přitom docela relevantní) způsob dnešního rozhodování v tak nepřehledné situaci (nepřehledné technologicky, natož pak politicky) nebyl dosud zmíněn.

Nejlevnější rozhodnutí o tom, co bude v energetice za cca 15 let by Čechům mohla poskytnout nějaká vědma, která by upřeným pohledem do křišťálové koule, nebo do karet, vyjevila naši budoucnost.

Troufám si říci, že takové rozhodnutí vědmy by mohlo být na úrovni kvality těch největších současně dotazovaných expertů, a přitom by to celkově vyšlo řádově levněji. O několik řádů levněji!

A na nějakého vládního zmocněnce (mluvčího) Bartušku si za 15 let už určitě nikdo nevzpomene.

L. Novák 7.6.2021 9:13

A že se nezeptali tebe? :-P

P. Rada 7.6.2021 9:53

Prognostika je známá věda - ale i vědmy, proroci a čarodějové mají doposud své opory. Nezkusíte je?:

https://www.knihyprekazdeho.sk/Kniha/prorok-a-carodejnik-1319968

M. Pivoda 7.6.2021 10:07

Já jsem zde chtěl sdělit především to, že i experti těžké váhy se mohou naprosto mýlit. Zejména v prostředí svázaném složitými ekonomickými kontrakty. Zde je jeden příklad z podobně nepřehledného oboru. Příjemné počtení pro P. Radu. Cituji:

... NASA was mired down in the “cost plus” contract structure where legacy companies were given guaranteed coverage of all expenditure, plus a profit on top, which stifled efficiency and led to spiraling launch costs. Lobbying within the launch industry led to “jobs for the boys” and decisions made for political reasons, so it’s not surprising that the US launch industry started to haemorrhage clients to overseas space agencies and shrink within itself.

Then along comes an upstart Silicone Valley millionaire by the name of Elon Musk who rather capriciously says “I can do better than that!”. This ignorant newbie, much to the amusement of the industry heavyweights, sets itself up not only to achieve orbit, but also recover the biggest and most expensive part of the system, the booster. In just 6 years they achieve the first goal with their Falcon 1 vehicle, becoming the first private company to attain orbit. ...

In 2016 they successfully recovered their first Falcon 9 booster on a drone ship, giving SpaceX the ability to reuse 70% of their system after a full payload delivery, something that all the industry experts had declared an impossible pipe dream. Now days the recovery of a Falcon 9 booster is regarded as routine, yet it’s important to remember that as of now, nobody else has been able to duplicate this. ...

L. Novák 7.6.2021 10:18

Prognostika není žádná věda. Je prokázáno, že člověk nemá schopnost předvídat budoucnost. :-P

M. Pivoda 7.6.2021 11:12

Pro P. Radu

"... cituje slavného hokejistu Wayna Gretzkého: „Dobrý hokejista je tam, kde je puk. A nejlepší tam, kde puk bude.“

V. Tichý 7.6.2021 8:51

Že 40 let někdo bezproblemově dodává palivo neznamená, že ho pokud dostane pokyn nedodat (jako za Topolánka zastavení dodávek zemního plynu Ukrajině a tím i nám jej jako tenkrát zastaví). Být závislý na této zemi, kde neplatí kontrakty a kde není možnost nic soudně vydobýt je děsivé! Mám osobní zkušenosti v investiční oblasti. výstižné kogda prosiš tak da, kogda želaš, tak nět a podobně.Rv

F. Navrátil 7.6.2021 9:01

Argument o zastavení dodávek Ukrajině je argumentem pro podporu dostavby plynovodu Nordstream 2. Rusko zastavilo dodávku plynu přes Ukrajinu, protože tato země odmítala platit za odebraný plyn a odmítala nainstalovat měřiče na svých hranicích. Rozhodnutím mezinárodního soudu musí Rusko dodávat do plynovodu vedoucího přes Ukrajinu smluvně dojednaný plyn, i když Ukrajina plynovod vykrádá.

L. Novák 7.6.2021 9:20

Možná jste měl dělat expertního poradce pro mezinárodní soud... :-P

Š. Hašek 7.6.2021 10:33

Přesné. Jak stran Ukrajiny, tak politických "rozhodnutí" bruselského "soudu".

Jak Ukrajina ("u okraje"), tak ten soud jsou opravdu jen a jen pro hořký smích. K tomu soudu by jistý majitel nemovitostí v ČR hnal i presidenta Beneše. Takže je to jasné!

M. Husovice 7.6.2021 9:32

zastavení dodávek zemního plynu Ukrajině ...a nebylo to náhodou proto, že Ukrajina za dodávky neplatila?? Psát jen půl pravdy je dnes asi trend.:-):-)[>-]

V. Novák 7.6.2021 10:20

"Za Topolánka" - tedy v lednu 2009 nepřestala Gazprom dodávat plyn Evropě, ale Ukrajině. Z pochopitelného důvodu - Ukrajina žádný plyn nenasmlouvala, ač od jara byla upozorňována, že kontrakt končí 31.12.2008.

Protože nebyl kontrakt, Gazprom snížil dodávku plynu o nenasmlouvaný "ukrajinský" - a Ukrajina pokračovala v odběru, tedy kradla. Gazprom snížil dodávky o ukradený plyn, Ukrajina kradla dál. Až došlo na snížení na 0. Načež Ukrajina uzavřela kohouty na své straně a ukradla i technologický plyn, udržující tlak v potrubí.

Po delším jednání, kdy kyjevští z Topolánka udělali troubu, se do věci vložila německá Mutti a Ukrajina nakonec podepsala smlouvy o odběru, cenách i o tranzitu. Gazprom otevřel kohouty - a nic. Načež Ukrtransgas požadoval, aby Rusko dodalo technologický plyn za své. To už bylo moc i na Mutti, takže Ukrajině byly vyměněny názory...

A po celou dobu Gazprom dodával do Německa, Česka a přes Česko do Rakouska a na Slovensko plyn Jamalem - tím plynovodem, který ČT09 zcenzurovala z předváděných map. Gazprom dokonce ten plynovod přetlakoval, aby dodal co nejvíc.

Příště si vymyslete nějaký lepší argument...

F. Kusák 7.6.2021 12:26

No nevím, nevím sice si o Rusku nedělám žádné iluze, ale naposled EU vyhrožoval embargem americký prezident.

Š. Hašek 7.6.2021 8:41

Rosatom je solidní firma. Dukovany a Temelín jsou solidní elektrárny. Všichni naši inženýři vyrostli na atomové spolupráci se SSSR, Ruskem - tedy v tomhle oboru.

Němci by nás chtěli komandovat a tvrdí, že mořská vlna byla desetkrát u Budějic. Američani jsou drzí a stran stavby atomových bloků jsou už jaksi za opicema. Že jako něco stavěj, ale hlavně čučej na burzovní zprávy, komu zas toho Westinghouse střelej.

S Rusama se lze domluvit, čínština je fakt horší. Rosatom neškemrá, netlačí - nabízí.

Zkráceno.

P. Rada 7.6.2021 8:53

Skrátil jste to asi opravdu dost. Např o to, že reaktory jako jsou v Dukovanech nebo Temelíně by dnes už nikdo stavět nepovolil.

S rusama se lze opravdu domluvit rusky, s čínany čínsky.... S mocenskými špičkami kterým podléhají i nejsilnější firmy se lze sice také domluvit ale zas jen s pozice adekvátní síly. S mocensky posedlými to pak nemusí jít vůbec.

Š. Hašek 7.6.2021 9:14

Mein lieber Gott!! Kristovanoho!!

Nikde jsem nenapsal, že si objednávám znovu Trabanta. Ta firma, která je vyráběla dneska už chrlí nějaké BMW! Perner a dráha jeho typu by se taky dneska nechytla.

Rosatom je moderní, nepíše se rok 1985/1987 (Dukovany). Faktem je, že jest těžké se domluvit, když jeden odborník řekne Temelín a ze Senátu ČR se sedm neodborníků rozkřičí ozvěnou Černobyl!!! Když si předtím nechali uvařif kafe na ruském plynu.

Nějak se mi zdá, že té síly (kvůli krachujícímu Westinghouse) bylo použito dost.

Napsal bych -zkrátil- a -Rus-, -s Číňany-. Takhle to dost blbě vypadá. Jeví se mi, že kdybyste měl krátce občanstvu osvětlit VVER-1200, tak by to bylo ještě horší.

P. Rada 7.6.2021 10:06

"Občanstvo" opilých extenzivním rozvojem, hnané reklamou... chce chléb a hry... a pořád víc ... at to stojí co to stojí... ber kde ber...

Reálné zprovoznění molochu 1200MW dodaného odkudkoli a třeba i zadarmo přichází v úvahu nejdříve za 20let. Jen toto je ale horizont, který "občanstvo" prakticky nezajímá. Tlachat, klikat... se ale na toto téma na NP dá dokola.

V. Novák 7.6.2021 10:32

Domníval jsem se, že řeč bude o technice - ne o radovských dojmologiích a pfilozófování.

Š. Hašek 7.6.2021 10:37

Westinghouse to dodá do Mikuláše, že jo?

Zajistí brigádnicky sedm senátorů a poslanec Rakušan. A Feri, ouřada, bude vyplňovat šichtlisty.

L. Novák 7.6.2021 9:16

Podívejme, "náš" nedouk ze ZŠ "Rada" je ;-O "expertem" na energetiku... ;-D

M. Krátký 7.6.2021 9:27

Blbe zalez !!!!!!

V. Novák 7.6.2021 10:30

Však taky Rosatom staví nové reaktory, generace 3+, byť vyvinuté na základě VVER 1000. A staví je plynule, sériově, bez zdržení zaviněných Rosatomem.

Na rozdíl od Westinghousu, který má problémy s dostavbou dvou bloků v USA, o další zakázky na nové bloky v USA už přišel, stejně jako v Číně. Ta se obrátila na Rosatom.

V současnosti má Rosatom rozestavěný blok v Bělorusku (jiný už funguje), 4 v Turecku, 2 v Bangladéši, v Íránu, vyjednané 2 v Maďarsku, 1 ve Finsku a ve frontě čeká třeba Egypt. Samozřejmě staví i v Rusku. Jeden blok v Dukovanech je pro Rosatom okrajová záležitost. Pro Westinghouse je nová zakázka věc záchrany před krachem, neb žádnou nemá.

Š. Hašek 7.6.2021 10:40

Ale Němcová řekla nééééé!!!!!!!!!!

Nebude přeci rusky svítit v senátní kanceláři!

Napsal jste jasné věci, Drahošovi a Hilšerovi byste to musel ale napsat jako pro prvňáčky. Stejně by nepomohlo.

V. Novák 7.6.2021 11:34

Nectít pochopit je horší, než nemoci pochopit.

J. Jurax 7.6.2021 22:22

Výsledek je ovšem tentýž, totiž hovadina.

L. Beneš 7.6.2021 8:25

Když je "společenská poptávka" po nějakém tvrzení, v tomto případě kvůli odmítnutí dodávky JE z Ruska, vždycky se najde nějaký ctižádostivec, který bude tvrdit, že Rusové nejsou schopni dodat ani ty své matrjošky a pokud ano, že jsou nebezpečné a že by ohrožovaly naši bezpečnost.

P. Rada 7.6.2021 8:49

Když NENÍ "společenská poptávka" po UMĚLÉM dlouhodobém zadlužení .... - pak se těžko hledá jednotlivectivec, který by situaci zvrátil. Extrémě smýšlející jednotlivci to nezmohou. Pak musí nastoupit masivní oblbovací reklama hrazená někým dostatečně vlivným. Takovéto hrátky mocných+nemocných pak ale pravidelně ohrožují společenskou bezpečnost.

L. Novák 7.6.2021 9:18

Přesně tak, jako ZELENÁ MAFIE v EU a USA...

J. Krejčí 7.6.2021 7:37

Zadat Rusům výstavbu atomky je stejné jako jim kývnout na to, aby se do našich záležitostí montovali příští dvě generace, což oni by velice rádi. To tedy svým vnukům nepřeju. Leda by se tam objevil nový Gorbi a to co nejdřív.

L. Šimon 7.6.2021 8:09

Tak to ať si vaši vnuci připraví několik sudů petroleje a nakoupí petrolejky aby měli čím svítit. Vařit a topit mohou na otevřeném ohništi ( totiž jestli budou mít aspoň dřevo).

Osobně jsem rád, že v té době už asi budu prdět do hlíny. No a moje děti ? Pokud se o takové věci nezajímají a věří tomu, že Pistan to tu vše po volbách dobře zařídí tak dobře jim tak.