8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ELEKTROMOBILITA: Jak nám to Číňané nandali

Na rozdíl od čínských poměrů je domácí nabíjení u nás hlavní myšlenkou elektromobility.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Wágner 23.2.2024 17:32

CHUDÍ PLATÍ NA BOHATÉ

Technici vidí hlavní problém elektromobility v tom, že nikdo nebude investovat do něčeho, co přinese zisky až za nějakých patnáct let. Čili infrastrukturu, která by měla sloužit už teď pro dostatečné pohodlí majitelů elektromobilů, bude muset stát silně dotovat. „A tady je problém, který se obecně týká Green Dealu, že chudí platí na bohaté. Chudí nebudou využívat tolik těchto výdobytků, zatímco bohatí ano, ale z daní všech se sbírají prostředky na tyto dotace. To je velký sociální problém,“ varuje Jan Macek z Centra vozidel udržitelné mobility Fakulty strojní ČVUT.

https://plus.rozhlas.cz/chudi-plati-na-bohate-elektromobil-si-nemuzou-dovolit-ale-z-dani-plati-8612905

M. Pesat 23.2.2024 13:16

priklad, prvni China Jetliner, dopravni letadlo ,udajne velka konkurence Boeing/Airbus ,C919 Comac

According to a report by the Center for Strategic & International Studies, a think tank based in Washington, DC, about 60% of the C919 parts are supplied by American companies.

China jetliner z 60% z US dilu, motor+avionika US, podobne ty China vysokorychlostni vlaky, bez ridcich systemu Siemens a nemeckeho brzdoveho systemu jsou k nicemu.

https://www.businessinsider.com/this-how-china-c919-compares-to-boeing-and-airbus-narrowbodies-2022-2?op=1

M. Pesat 23.2.2024 11:33

"že naděje na zvrat je zatím snad jen v tom, že by by Asiati polevili v pracovitosti na Evropskou a zejména českou úroven kde je dnes naopak častěji ceněn lenivý postoj postoj typu ... "jsem v pohodě"."

to nespociva pouze v pracovitosti/lenosti, China/India/Turecko/Taiwan etc. tam vyrobci nemusi resit stovky narizeni/predpisu/"doporuceni"/vyhlasek/bezpecnost prace/udrzitelny rozvoj ,cerificates/atests a USA, byt i tam se to vyrazne zhorsilo, ovsem oproti EU to je stale selanka.

M. Kocián 23.2.2024 8:39

Je zvláštní, že když se mluví o České republice jako o montovně (kde se hlavně vyrábí), je to špatně, a když se v podstatě stejně mluví o Číně jako o zemi, kde se všechno vyrábí, tak nám to nandali. Jak tomu mám rozumět? Jsou ještě horší montovna než my, nebo jsme my sice horší, než Čína, ale lepší, než celý západ? Mám v tom nějak zmatek.

M. Pesat 23.2.2024 9:14

v CR se /az na svetle vyjimky/ napr firma Bednar, zemedelske stroje, se montuje. Cinsti soudruzi to nenadali nejen Cehunum, nandali to velke casti sveta prave tim ze napr. koupili IBM divizi pocitacu a posunuli na vyssi level. Cca 30 let zpet vyrabeli zastarale traktory/bagry etc. dnes napr. Liugong uz je znacka co prodava do celeho sveta. A v CR je trend bohuzel opacne, montovna bez vyzkumu/vyvoje a pokud je R&D tak vlastneny bohatym zapadem=vysledky/patenty patri jim, cehuni jsou pouze kvalifikovana pracovni sila.

https://www.bednar.com/

https://www.liugong.com/en/#

P. Rada 23.2.2024 9:42

Souhlas jen dodávám, že naděje na zvrat je zatím snad jen v tom, že by by Asiati polevili v pracovitosti na Evropskou a zejména českou úroven kde je dnes naopak častěji ceněn lenivý postoj postoj typu ... "jsem v pohodě".

Zvláště v Č.R. přitom několik desetiletí zhoubně působila aplikace klausovského teorému tržní samo-spásnosti. Ta se ukazuje zcestná zejména oproti cíleně na efektivitu koncipované a polovojensky masivně vedené ekonomice.

Proč si věcně nepřiznat čemu se zde Wágner posmívá - tedy, že obchodní soutěživost až válka, je jen mírnější formou střetu různých kultur o zdroje i to, že ji v dnes globalizovaném světě prohráváme?

M. Pivoda 22.2.2024 20:37

Diskuze o IBM PC, které bylo prodáno Číňanům je zde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Acquisition_of_the_IBM_PC_business_by_Lenovo

M. Pivoda 22.2.2024 20:29

ELEKTROMOBILITA: Jak nám to Číňané nandali???

Přesnější název pojednání o elektromobilitě by mohl být: Jak jsme si to sami nandali.

Proč?

Vývoj odvětví elektromobility totiž probíhal dle předpovědi profesora C. M. Christensena z Harvard Business School. First published January 1, 1997.

P. Rada 22.2.2024 22:31

Rámcově souhlas. Po sametu se sice mnozí předtím leniví, přivyklí držet hubu a krok,... aktivizovali tím jak zkoušeli podnikat v systému kde šlo si rychle nahrabat. Za pár let jsme se mohli chlubit žebříčkem miliardářů.

Celkově a strategicky se však to "nahrabané" vesměs rozmělnilo na beze sporu narostlou úroven osobního komfortu resp. pohodlnosti - kdežto konkurence schopnost většiny produkce pro nízký inovační podíl postupně poklesla.

Příklad. Není to tak dávno (2013) co si Škodovka pochvalovala rozjezd montáže svých vozů v Číně:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/skodovka-prodava-stale-vice-aut-vdeci-za-to-predevsim-cine-209063

https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/skoda-otevrela-v-cine-treti-zavod.A131025_100050_ekoakcie_suj

A dnes po deseti letech:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-skoda-auto-vzdava-cinu-a-rusko-veri-ze-za-ne-nasla-nahradu-230607

J. Černý 22.2.2024 18:47

V čem nám to Číňané nenahráli ? Nebýt Číny, tak máme prázdné obchody.

J. Jurax 22.2.2024 19:56

A v tom je ten průser. ;-€

P. Diviš 22.2.2024 20:47

To nebude tak horké. Pokud by nebylo Číny, výroba by na Západě dílem zůstala, dílem se přestěhovala do jiných zemí, než je Čína.

P. Rada 22.2.2024 22:37

Ano - to je právě o faktickém nárůstu jak kooperativnosti tak ale i čím dál tím méně skrytě i obchodní závislosti.

Nebo věříte, že máme nadále kladný ba rostoucí potenciál co světu výměnou nabídnout?

M. Pesat 22.2.2024 17:11

"Pro mě je už roky nejvýmluvnějším faktem, že naprostá většina elektroniky ale dnes i antibiotik a dalších vysoce sofistikovaných produktů přichází s Číny."

ty vyrobky jsou made in China ale pochazi ze zavodu v China, vlastnenych zahranicnimi firmami z Japonska a bohateho zapadu. Cinsti soudruzi samozrejmne udelali kus obrovske prace, takze v tom portfoliu uz dnes jsou i jejich vysoce kvalitni vyrobky. Ale obecne plati vyse napsane. Ekonomika Chine je sice druha za USA ale pouze kdyz porovnavate HDP/GDP . U vyrobku s vysokou pridanou hodnotou je mezi nimi propastny rozdil. Klidne porovnejte tak banalni stroj jako je zemedelsky traktor, porovnejte za kolik se prodava JohnDeere/IH Case a napr. YTO

http://ytocorp.com/5-tractors.html

P. Rada 22.2.2024 17:26

Když už nadhazujete USA - tak jsem to před léty začal porovnávat na počítačích IBM. Dlouhou dobu to byla světová jednička a výkonově jakýsi etalon.

Pak jsem si po cca dvaceti létech koupil PC LENOVO. Bezva stroj ale jak jsem posléze zjistil, tak historicky jde o zdokonalené IBM které Čínané koupili i se značkou. Tu nejen pohřbili a přejmenovali - ale hlavně dokázali posunout na vyšší technologickou úroven.

Takto Č. zatím sice neuspěli ve všem - ale zkusme se sami sebe zeptat, v čem jsme dnes v Česku ještě technologicky lepší? - a jak by takovéto srovnání dopadlo za celou éru dosametové doby.

Dnes takovou úvahu, osobně zabarveně ale tématicky podobně, nadhodil Wágner na problematice osobní mobility.

M. Pesat 22.2.2024 18:15

Americane ale Britove opousti vyrobu/obory/znacky kde mizi vysoka pridana hodnota, coz sveho casu byla vyroba PC nebo mobilnich telefonu, kdyz jsem zil v USA tak Motorola byla svetova jednicka, dnes China/Lenovo, ale i ty nejlepsi China smartphones bez procesoru Snap Dragon= Qualcomm a OS Android jsou k nicemu. Tiskarny Lexmark/USA tke koupili/ovladli Cinane , resp. Americane je prodali+patenty prave proto ze uz se z nich staly tuctove vyrobky.

https://www.bbc.com/news/business-36089247

tiskarny, tuhle vyrabi v UK, plnobarevna A4 za 1 vterinu

https://www.youtube.com/watch?v=eyxlS7-ZEcw

L. Novák 22.2.2024 19:59

Vy tady s dalšími dementy jako Rada jenom hloupě žvaníte. Nedávno jsem kupoval USB disky čínské výroby (čínské firmy) a byly to totální §račky nepoužitelné v běžní praxi. Amazonu jsem je vrátil (a nejspíš i většina zákazníků - podle odezvy v hodnoceních), u čínské obchodní firmy TEMU registrované v USA to asi reklamovat nepůjde, ale byla to jen malá testovací částka, tak se nic neděje. Číňani jsou jako výrobci (bez dohledu západních firem na kvalitu výroby) naprosto neschopní - a nebo podfukáři.!!Rv

P. Diviš 22.2.2024 20:48

Koupil jste od špatné čínské firmy, jiné mohou být od lepší čínské firmy. Výroba v EU by stála sakra hodně.

L. Novák 23.2.2024 2:16

Čipy se v Číně vyrábí v obrovských množstvích, ale kvalita jen pod dohledem firem ze Západu. Když to vezmou do ruky samotní Číňani, je to průser...

Člověk se až diví, že jsou schopni takové zboží vůbec nabízet zákazníkům...

P. Rada 23.2.2024 2:55

Já se NE-"divím", že silná slova o "dohledu firem ze Západu" nad produkcí v Číně ničím nedokládáte. To co se naopak doložit dá, lze najít třeba zde:

https://www.mckinsey.com/mgi/overview

L. Novák 23.2.2024 11:09

KRETÉNE ;-O DEMENTNÍ, značkové výrobky firem ze Západu vyrobené v Číně fungují, ikdyž se občas nějaká chyba objeví. Ale žádná firma ze Západu by si nedovolila na trhu nabízet nefunční šrot, který nemá použitelné parametry!!!Rv Číňani si to dovolí bez uzardění!Rv To se až nechce člověku věřit, co si Číňani dovolí!!!

J. Černý 22.2.2024 18:49

Začněte nějakou americkou televizi. chladničku, pračku.....

M. Pesat 22.2.2024 20:12

Sveho casu jsem mel TV/lednici i pracku made in USA, TV dnes nevim ale pracky a lednice urcite US made, ja jsem mel pracku Maytag

https://www.callahansappliance.com/blog/laundry-appliances-made-in-the-usa/

V. Kolman 22.2.2024 15:44

Dejte všem DOTACE na VŠECHNO a nastane RÁJ NA ZEMI;-D;-D;-D;-D;-D

(Míněno pochopitelně ironicky. VŠECHNY!!DOTACE považuji za nemravné a nespravedlivé.)

P. Rada 22.2.2024 16:26

Považte, že nejmasivněji je na Zemi dotován fosilní průmysl:

https://www.solarninovinky.cz/fosilni-prumysl-dostava-v-cesku-vyssi-dotace-nez-obnovitelne-zdroje/

https://a2larm.cz/2023/09/staty-g20-nalily-do-fosilniho-prumyslu-v-dotacich-pres-bilion-dolaru-klimatickym-zavazkum-navzdory/

Primárně jde totiž dotyčným (kapitálu) o vlivnost resp. mocenskou pozici - až někde ke konci žebříčku priorit pak o udržitelnost životního prostředí a tedy dlouhodobé životní/rozvojové podmínky.

V prakticky studenoválečném stavu s Ruskem... jsou takovéto negativní dopady trochu pochopitelné - ale na druhou stranu i to právě svědčí o globální krizovosti mocensko-politické situace.

L. Novák 22.2.2024 17:08

UŽ ZASE SPROSTĚ ;-O LŽEŠ, DEMENTNÍ ZELENÝ KRETÉNE??Rv!!

P. Rada 22.2.2024 17:29

https://cs.wikipedia.org/wiki/Druh%C3%A1_studen%C3%A1_v%C3%A1lka

P. Rada 22.2.2024 16:31

K poslední větě. Když jste vyrůstal tak i Vás okolí velmi pravděpodobně významě "dotovalo" a to nejspíše až do období dospělosti. Možná jste to posléze společnosti vrátil.

Máte ale dnes snad už pocit, že nově se rodící, potenciálně perspektivní, by se už dotovat nemělo?

V. Čermák 22.2.2024 18:23

I Důchod je Dotace, také ze zákona...

P. Diviš 22.2.2024 20:51

Zase něco, o čem hoνno víte, multiSvědku.

Důchod je platba.