19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Takže Trump? Začíná jízda z vršku

Amerika si mohla vybrat mezi mizernou prezidentkou a mizerným prezidentem. Jak to tak ve středu brzy ráno vypadá, vybrala si mizerného prezidenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 11.11.2016 8:51

Re:

No a myslíte, že tady na tohle "něco se musí stát" má hlavní vliv prezident USA, nebo se to pos*re úplně nezávisle, protože se to s*re už posledních 20 let? ;-)

L. Popovský 11.11.2016 8:58

Re:

Prezident USA s tím samozřejmě nemá nic společného. Na něj se to maximálně hodí a dá se mu to za vinu. Viník se vždy hodí. Spouštěčem může být cokoliv.

R. Langer 11.11.2016 10:16

Re:

Aha, tak to samozřejmě ano.

P. Maleček 11.11.2016 5:48

Možná makroekonomicky vzdělaná, ale jinak jak to tágo.

Šichtařová a copak říkáte dnes. Světové trhy těsně po zvolení Trumpa sice mírně spadly (ne díky Trumpovy, ale spekulantům s nejistotou provázející každou politickou změnu), ale teď už zas letí nahoru.

A to právě díky Trumpovy a jeho představě, že bude nutné (min. z části) vrátit do USA (a tím i do EU) globálním kapitálem a jím uplacenými politiky zlikvidovaná pracovní místa. To v tupé snaze bez ohledu na následky maximalizovat své zisky.

Ty následky tu máme už dnes v podobě desítek milionů nezaměstnaných v USA a EU. Ti se dnes stávají nebezpečím právě pro ty, kdo tuhle nezaměstnanost zavinili. Tedy nenažraně-krátkozraký globální kapitál a jemu poklonkující a sloužící multikulti a lidskoprávně třeštící politicko-aktivisticko sebranku. A také obecně pro globální ekonomicko-politickou stabilitu.

Ti co jsou skutečně komplexně vzdělaní (ne jen a kdoví jestli jen makroekonomicky jako Šichtařová) tohle vědí a tak Trumpovy zatím sliby vítají, byť ví že mohou být splněny jen z části.

To na rozdíl od husičky Šichtařové. Ta si už teď rve svou čupřinu (tedy pokud pod ní něco má) - "že já husa zobák nedržela", zvláště před Sv. Martinem. Musí jí být jasné, že to teď vypadá, že má v hlavě to, co v sobě do zlatova upečená husa - šoulet. Tedy hrách a kroupy co jsou pro hloupý....

P. Han 11.11.2016 6:12

Re: Možná makroekonomicky vzdělaná, ale jinak jak to tágo.

Šoulet jako nádivka v huse? O tom jsem nikdy neslyšel. A až si budete doplňovat své skutečně komplexní vzdělání, zkuste to s češtinou. Trumpovi, s měkkým i. Ve všech třech případech, vzdělanče.

J. Huml 11.11.2016 6:38

Re: Možná makroekonomicky vzdělaná, ale jinak jak to tágo.

Jo, pani Marketa Sichtarova ma opravdu pekny, svizny styl osobniho vyjadreni, Ale jako - temer- vzdy, jeji tvrzeni a prognozy jsou vlastne k icemu. Budeme se vyhybat spolecnosti Finance Sro.

M. Prokop 11.11.2016 9:02

Re: Možná makroekonomicky vzdělaná, ale jinak jak to tágo.

Ten návrat pracovních míst rozhodně nepůjde ochranářskými opatřeními. Spíš snížením byrokracie, daní a přehnaného "enviromentálna".

Šoulet je kolem husy, ne v ní.

Pokud byste vy se mýlil tak zřídka jako paní Šichtařová, byl byste na tom velice dobře (to k té husičce).

K. Pavlik 11.11.2016 4:42

Clanek je naprosto ujety

Clanek je naprosto ujety takze nema moc smysl jej komentovat.

Takze jen jedna malickost. Predstirat ze existuje spatna zprava, prodat akcie a pak je koupit zpet od pitomcu je stary trik. Byl jiz pouzit na londynske burze pri bitve u Waterloo. Usuzovat z toho ze se neveri Trumpovi je mirne velmi posetile.

T. Pansky 11.11.2016 4:12

Kde si autorka vymysli? Trump nikdy nerekl, ze ...

... je pritelem Putina nebo ze ho obdivuje. To mu zamerne priposuji levicove media, ktera se snazi zamaskovat realitu, kdy Obama pri osobnim setkani neco septal Putinovy do ouska (" ... po volbach ...", jak zachytily nevypnute mikrofony) a madam Clinton se vychlouvala nastartovanim novych vztahu s Ruskem. Trump rekl, ze Putinovi rozumi, protoze Putin jedna naprosto logicky a s jinymi politiky si hraje jako kocka s mysi a je fascinujici, jak jsou politici nazi jako kral. --- Mohla by autorka ukazat, kde Trump rekl, ze bude ridit US jako firmu ??? Tohle jsou Babisova slova, ne Trampova. Co zatim Trump s urcitosti rekl, ze bude jednat v zajmu Americanu, kteri ztratili praci, kdyz Demokrate podepisovali "obchodni dohody", ze kterych profituji mezinarodni korporace, ne obycejni Americane.

K. Pavlik 11.11.2016 5:00

Re: Kde si autorka vymysli? Trump nikdy nerekl, ze ...

Nabizi se zakladni otazka. Neni nahodou nejvetsi americky problem Cina? Pokud ano tak co byste delal na Trumpove miste?

K. Křivan 11.11.2016 7:29

Re: Čína je problém pro celý svět.

Pro Rusy (Sibiř), pro Tibet, pro Indii, pro Afriku (skupování úrodné půdy), pro Evropu, .... tak co byste delal na Trumpove miste?

T. Pansky 11.11.2016 7:58

Re: Kde si autorka vymysli? Trump nikdy nerekl, ze ...

Obchodni smlouva mezi USA a Cinou byla podepsana za uradovani demokratickeho prezidenta Clintona. Proc je to dulezite? V teto smlouve jsou ukotvena cla na zbozi vymenovane mezi obema staty. Kde je problem? Zbozi dovazene z USA do Ciny je daneno nekolikanasobne vyse nez zbozi vyvazene z Ciny do USA. Jak je to mozne? Pracovni sila v Cine je placena mnohonasobne levneji nez porovnatelna sila v USA. Velke korporace ve snaze zvysit sve zisky silne podporovaly tuto dohodu, nebot jim dovolila prestehovat sve vyroby do Ciny a nasledovne levne dovazet za dolary do USA. Tim si zajistily enormni zisky a nemusely se dale podrizovat prisnym zakonum na ochranu prostredi v USA. Toto stehovani vyroby do Ciny se nestalo behem jednoho roku. Po podepsani obchodni smlouvy korporace proste prestaly stavet nove vyrobni haly v USA a pomalu se stehovaly do Ciny, takze si to nikdo ani moc neuvedomoval, lide si byli schopni najit praci jinde. Jenze lide maji stale vetsi problem najit praci, zvlaste tehdy, pokud dosahnou pouze nizsiho vzdelani. - - - Paradox: Demokrate slibuji lepsi peci o pracujici, ale prave za vlady Demokratu dochazi k nejvetsimu narustu rozdilu mezi nejchudsimi a nejbohatsimi,

K. Pavlik 11.11.2016 14:36

Re: Kde si autorka vymysli? Trump nikdy nerekl, ze ...

Dobre a dlouze popisujete minulost. Je zde ale jeden problem - Trump nemuze resit minulost musi resit budoucnost.

T. Pansky 11.11.2016 15:50

Re: Kde si autorka vymysli? Trump nikdy nerekl, ze ...

Tyto nevyhodne smlouvy prehodnotit, podepsat nove nebo vypovedet.

J. Brunner 11.11.2016 3:06

Reagan také nebyl makroekonom

ale myslím, že měl hlavně zdravý rozum. Že je Trump "raubíř" mně nevadí, hlavně doufám, že má ten zdravý rozum.

J. Fridrich 11.11.2016 7:38

Re: Reagan také nebyl makroekonom

Souhlas.

U nás se zapomíná na to, co je ve světě - a hlavně Americké normální a používané - tedy obklopit se moudrými lidmi-odborníky na jednotlivé obory. Říká se ( pro naše politiky a manažery dosti nepochopitelné ), že se dokonce umí obklopit lidmi, kteří jsou moudřejší než šéf sám. U nás je ten moudřejší než šéf zlikvidován-vyhozen..

P. Selinger 11.11.2016 9:18

Re: Reagan také nebyl makroekonom

Má, zcela jasně to prokázal prohlášením, že nebude dále financovat boj proti globálnímu oteplování. Zdá se, že dovede odlišit vědu od šamanismu,což bych přál i politikům v EU.

J. Dlouhy 11.11.2016 1:31

Akcie stoupaji...

Trump prinese moc dobreho predevsim Americe. V prvni rade prestane rozhazovat penize parasitujicimu svetu, napriklad tem co neplati na NATO, podhodnocuji svou menu etc. Dela dobre.

J. Vintr 11.11.2016 0:32

Á, paní Šichtařová se také připojila

k těm, kteří mají toho primitivního Trumpa dobře prokouknutého. Je to ekonomický nevzdělanec a primitiv (přestože mu, obrazně řečeno, prošlo rukama asi mnohem víc peněz, než tvoří roční rozpočet našeho státu).

J. Brunner 11.11.2016 3:12

Re: Á, paní Šichtařová se také připojila

Já na ni nejsem zlý, ale u žen je názor hodně utvářený podle vzhledu a chování. Trump se jí zjevně nelíbí.

K. Pavlik 11.11.2016 4:43

Re: Á, paní Šichtařová se také připojila

Toto doufam myslite jako vtip.