Neděle 2. 6. 2024Jarmil polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 41
  • Poslední: 3.5. 2016 14:14
  • Řadit dle: času vložení
  • vláken
V. Novák 2.5.2016 11:04

Re: Británie za války rozhazovala nad Německem padělky

To chápu - na lístek dostal člověk zboží. Bez lístku pendrek.

Peníze byly důležité jedině na černém trhu - i když často peníze nestačily a bylo třeba vyměňovat za potraviny zboží - kožichy, šperky,... - zemědělci rychle pochopili co a jak.

P. Joch 2.5.2016 8:08

Cargo kult

Kdo nezná, doporučuju si něco přečíst o tzv Cargo kultu. Jde o víru, že když se budu hodně modlit, peníze (zboží) budou padat z nebe, odkud je shazuje BIG MAN. Tyhle teorie o rozdávání peněz lidem, aby se podpořila spotřeba a tím růst, to dost připomínají. Jde totiž o klasickou záměnu příčiny a důsledku. Lidé utrácejí, pokud se mají dobře (prosperují), samotné utrácení ještě nikomu prosperitu nepřineslo.

V. Novák 2.5.2016 8:39

Cargo kult je víra, že ZBOŽÍ přijde z nebe,

tak jako přicházelo za války z amerických letadel. K penězům se ještě cargokultičtí Novoguinejci nestihli dopracovat.

V. Vaclavik 2.5.2016 7:31

Predseda FEDu Bernanke ma predzdivku

'helicopter Ben', protoze si taktez s timto schematem pohraval pri nejakych diskuzich.

Nejvetsi prca je, ze lide toho naseho nikoli civilizovaneho, ale civilizovanejsiho sveta, tomu nakonec uveri a podpori to, vcetne Nemcu - tam je autorcino prani otcem myslenky.

Takovehle jsou konce te vasi slavne lido-demokratury, vlada prumeru, vlada libovule lidu, tedy vlada ovci.

K. Pavlik 2.5.2016 3:49

Vyborne je rikat

Vyborne je rikat co se delat nema to umi kazdy. Autorka nerika co se delat ma - na to nema dost odvahy. CNB by pokud neprijme Euro mela udelat zaporny urok 2-3 %. Ze je to do nebe volajici blbost? Tak co ma podle vas delat? Ze budou mit lide doma penize ve strozoku? No ty se daji pozdeji okolkovat jako na zacatku prvni republiky. Penize proste ztratily svou dlouhodobou ukladajici hodnotu - ze je to smutne? Je a asi nezbyva nic jineho nez plakat.

T. Novotný 2.5.2016 7:10

Re: Vyborne je rikat

Ono by možná bylo lepší nedělat nic. ČNB argumentuje prakticky nulovou inflací a straší deflací, jak lidi přestanou utrácet a blabla. Jenže lidi tyhle učebnice "Jak se stát centrálním ekonomem snadno a rychle" podle kterých ČNB funguje nečetli a tak se chovají jinak než si ČNB myslí. A půjčují si na to, aby si koupili elektroniku kterou by mohli mít za půl roku levnější, nákup žrádla, energií, jízdy autem (btw když začal zlevňovat benzín, tak nejdřív mluvili jak to škodlivě snižuje inflaci, teprve pak jim došlo že tohle už je opravdu velká blbost a začali se vyjadřovat k očištěné inflaci bez vlivu snižování cen benzínu) apod taky neodloží na dobu kdy budou levnější. Všichni vědí, že po vánocích budou slevy, že jsou posezonní slevy a stejně lidi spotřebu neodkládají a kupují za draho a i si na to půjčují. Ono nikdo nešetří proto, aby se nechal v rakvi zasypat penězma. Pak bychom se nedostali do situace, kdy jedna parta říká, že je potřeba peníze rozfofrovat a nešetřit, že se ekonomika přestane točit a druhá parta říká, že je potřeba šetřit a nerozhazovat, že se musim zajistit na stáří, že se o nás nikdo starat nebude. A imho realitě bohužel odpovídá spíš tvrzení té druhé party.

K. Pavlik 2.5.2016 8:28

Re: Vyborne je rikat

Ono casto nedelat nic je velice zasadni rozhodnuti se znacnymi dusledky. Za se to v pripade CNR libi lidem kteri maji penize a nevedi co s nimi je samozrejme pravda.

V. Novák 2.5.2016 8:41

Re: Vyborne je rikat

Pokud ovšem důsledkem onoho šetření nebude zhroucení ekonomiky - pak vám našetřené preachy budou na pendrek.

R. Langer 2.5.2016 16:06

Re: Vyborne je rikat

Hm, nebo pokud zhroucení ekonomiky nebude způsobeno tisknutím ničím nekrytých bankovek. To je totiž mnohem pravděpodobnější případ... :-P

K. Pavlik 2.5.2016 17:06

Re: Vyborne je rikat

Je to sice neuveritelne ale ono se zatim moc tech bankovek netiskne. Zatim vlady nachazeji blbce kteri jim radostne pujcuji. Samozrejme USA ma hodne bankovek ktere jsou roztrouseny po celem svete (no ale to je vyjimka) no ale naprosta vetsina dluhu USA je splatna za dost dlouhou dobu.

S. Stoklásek 2.5.2016 15:23

Re: Vyborne je rikat

Dnes jsem na ZDF poslouchal reportáž ze Španělska, navzdory tomu, že nemají sestavenou vládu (administruje stará v provizoriu), tak se jim ekonomika kupodivu zvedá. :-))

Jinak, pumpování peněz bez hodnoty rozkývá ekonomiku. Jediné štěstí je, že se takto natištěné peníze zatím přelévají do akcií.

K. Pavlik 2.5.2016 18:01

Re: Vyborne je rikat

Ty pujcky jen zvedaji cenu akcii. Nekdo kdo ty akcie prodal ma ty penize.