Sobota 8. 6. 2024Medard polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 133
  • Poslední: 23.2. 2018 13:08
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
J. Kočí 23.2.2018 7:47

Ale ale

Myslíte to dobře, ale nejste ekonom. Bohužel ekonomika se nedá ukřičet a vybojovat. Musí se odpracovat. Proč třeba nemají české firmy sídlo třeba v Německu? Potom by přece inkasovali všechny výhody. Něco tady asi nehraje.

To co nehraje, je politika. Pár lidí si nakoupilo politiky, aby jim zaručovali nadprůměrné zisky. Ostatní ať platí. To je problém Česka.

Chcete příklad? Co třeba vymezování se proti EU? Nebo odmítání eura?

Řeči o czexitu. Ještě jsem neslyšel nikoho kvantifikovat přínos EU pro Česko. Nebo jestli by se na euru vydělalo nebo prodělalo. Pravda by byla tak strašná, že by tito antiEU rázem přišli o všechny argumenty. Bez EU bychom nebyli už vůbec nic. Zavedení eura by poškodilo velmi jeden sektor. A to je bankovnictví. Obrovské zisky bank jsou z velké části způsobené transakčními náklady. Tj. převodem koruna/euro. Proto tak důrazně lobují proti přijetí eura. Atd, atd.

M. Pesat 22.2.2018 21:30

hlas v EU

"Pokud se o něco pokusil klaus / jako jediný / vlezdobruselisti a eurohujeři ho ukřičeli a na výjimku z "evropské sociální charty" či čeho se po nástupu socanů vykašlali."

Jedina skutecna sila hlasu clenske zeme EU je sila jeji ekonomiky/trhu. Polovicni Dansko, stejna Belgie ty maji zkratka v EU daleko vetsi vahu nez CR. Obavam se, ze i stejne Recko/Portugalsko maji vetsi vahu. Opacne, 2 a pul vetsi Rumunsko je vahove na chvostu. Cest :(

D. . 22.2.2018 18:10

Platy v ČR

Udivuje mne, jak se někdo ohání údaji statistického úřadu a dalších institucí. Pracoval jsem ve firmě ENGEL Kaplice (Rakouská firma), kde lákali lidi na nadprůměrné platy. Když tedy je dle stat. úřadu průměrný plat cca 27.000,- Kč, kde je ten nadprůměrný plat, když jsem bral cca 23.000,- hrubého. Argumentace údaji stat. úřadu je naprosto zcestná, je to jako když budu tvrdit, že když mám 1 kuře a vy 11 kuřat, tak vlastně máme každý 6 kuřat a můžeme se spokojeně přežrat. Vy zřejmě nemáte představu, jak s průměrnou mzdou zahýbe započítání mzdy našich VIP, protože oni na rozdíl od "normálních" pracujících pobírají statisíce.

M. Prokop 22.2.2018 20:42

Re: Platy v ČR

A slovo "medián" znáte?

J. Jurax 22.2.2018 21:26

Re: Platy v ČR

"Vy zřejmě nemáte představu, jak s průměrnou mzdou zahýbe započítání mzdy našich VIP, protože oni na rozdíl od "normálních" pracujících pobírají statisíce."

To asi fakt nemáte. Kolik je VIP zaměstnanců, jejichž mzda se počítá na statisíce? Kolik je to procent ze všech zaměstnanců?

Viz třeba https://twitter.com/tereza_hol/status/773475967184596994

V. Petřík 22.2.2018 15:39

Nejvýkonější nevolníci v Evropě

Což takhle použít na tuto situaci na současnou dobu a poměry upravený nostrifikační zákon první republiky?

I. Mertl 22.2.2018 15:01

Vlkovi se nezavděčíš

Karkulky došly.

V. Povolný 22.2.2018 14:43

Nevolníci?

spíš bych řekl, že se k nám západní Evropa chová jako ke kolonii. Jinak se závěry pana Vlka souhlasím.

Jen bych dodal, jako někteří další diskutující, že si za spoustu věcí můžeme sami - korupce, klientelismus, zákony, co platí jen pro někoho, uplácení voličů pastelkovným a nerealizovatelnými sliby, nevymahatelnost práva a ostudné soudní výroky, diskreditace politických stran a jejich představitelů, zavádění eurounijních zákonů systémem "papežštějsí než papež", podlézavost a hrbení se před eurounijní vrchností, neschopnost hájit zájmy českých občanů ... jistě by se našly další příklady.

J. Šejnoha 22.2.2018 16:55

Re: Nevolníci?

Podstatná je "neschopnost hájit zájmy českých občanů"

Možná je to dokonce neochota.

I. Širůček 22.2.2018 17:07

Re: Nevolníci?

A já bych k tomu dodal - jakpak to asi vypadá v koloniích, které jejich "kolonizátoři" opustili?

Z. Koutecký 22.2.2018 18:25

Re: Nevolníci?

No, řekl bych, že termín "nevolníci" je poněkud přehnaný. Tohle označení se spíše hodilo na dobu před rokem 1989. Dnes nakonec můžeme jít, kam se nám zachce, což dělá řada lidí, třeba doktoři. Spíše bych řekl, že jsme prostě prodali krám a stali se z nás zaměstnanci se slabými odbory a tedy nevýhodnými kolektivními smlouvami. Jelikož momentálně pracuje skoro každý, kdo chce, tak i při nevalných platech se máme lépe než dříve a na co nestačí výplata, na to si půjčíme. Ne každý, samozřejmě, máme i 20 tis. multimilionářů, ale statisticky na každého, včetně dětí a seniorů připadá cca 150 tis. Kč dluhu. K tomu dalších nějakých 160 tis. Kč dluhu státního. No, s tím už se dá trochu "honit voda", pokud ovšem nemáte za zadkem exekutora, jako cca 800 tis. našich spoluobčanů, kteří ten životní standard přehnali.

J. Jurax 22.2.2018 21:30

Re: Nevolníci?

20 tis. multimilionářů - no, multimilionářem je dnes každý, kdo vlastní slušnější rodinný domek v rozumné lokalitě nebo i jen 3+1 v paneláku ve velkých městech (snad mimo severozápad Čech).

J. Schwarz 22.2.2018 20:25

Re: Nevolníci?

Další záhadou je, že ačkoliv se na EU občanům ČR leccos nelíbí, nedokázala si jejich "politická reprezentace" vyjednat vůbec žádnou výjimku / narozdíl od jiných zemí s výjimkami z EURa, ze společné azylové politiky a j. /. Pokud se o něco pokusil klaus / jako jediný / vlezdobruselisti a eurohujeři ho ukřičeli a na výjimku z "evropské sociální charty" či čeho se po nástupu socanů vykašlali. Vypadá to, že máme co jsme chtěli a jak jsme volili. I když se těžko chápe jak je možné, že v údajné "demokracii" si převážná většina přeje "A" , reprezentace udělá "B" a nic se neděje... My jsme asi opravdu přecivilizovaní, v trochu horkokrevnější zemi by takoví šíbři už dávno plavali po Labi k Děčínu...

J. Kanioková 22.2.2018 20:55

Souhlas

T. Kovařík 22.2.2018 13:41

Spotřebitelsky logičtější mi přijde si najít médium, které takové rozhovory přináší. Stačí napsat do vyhledávače třeba "rozhovor Bystron".

Bakala opravdu dělá rozhodnutí, která jsou čistě ideologická a nejsou ekonomicky výhodná, viz cenzura (v ČR navíc nezákonná) odkazů alternativních médií v emailech centrum, atlas, volný (patří Economii).

T. Kovařík 22.2.2018 13:42

Pardon, vedlejší článek..

M. Pivoda 22.2.2018 13:20

Jak z toho ven čeští "nevolníci"?

Pojem "nevolníci" použil autor článku, já se tak ale necítím. Jako pamětník bych mohl dlouze diskutovat o minulosti. Toto ale přeskočím.

Pro budoucnost je podstatné následující: cca tři čtvrtiny ekonomiky na území ČR nepatří Čechům. Toto je třeba změnit, jinak si čeští "nevolníci" nemohou diktovat nic. Jak to změnit? Dvě možnosti:

1. Cizí majetek na území ČR znovu vyvlastnit a možná i zavést vlastní kryptoměnu (jak to provedla Venezuela). To by ale mělo negativní konsekvence, například, že by nás za to určitě vyhnali z EU.

2. Čeští podnikatelé a inovátoři musí na tuzemském teritoriu zpět dobýt ztracené pozice. Ty pozice, které dle chybné ekonomické teorie ztratil český bankovní úředník, který byl povýšen na ministerského předsedu.

Náznak řešení. V podstatě všichni ekonomové se dnes shodnou na tom, že nejdůležitější komponenta Hrubého domácího produktu je přidaná hodnota. Od toho je třeba se odpíchnout. Nebudu zde říkat kdo co má udělat, ale jen napovím, že pro dosažení vysoké přidané hodnoty je nejvýznamnější projektové řízení.

M. Prokop 22.2.2018 13:25

Re: Jak z toho ven čeští "nevolníci"?

Přečtěte si někde, co je to kryptoměna. Venezuelské pedro to není.

Chybné "ekonomické" teorie zde hlásáte vy.

J. Schwarz 22.2.2018 20:28

Re: Jak z toho ven čeští "nevolníci"?

Ona Venezuela nedávno zavedla svou "kryptoměnu", jak a jestli bude úspěšná je ve hvězdách. O Pedro ani o Peso se nejedná...

M. Prokop 22.2.2018 20:43

Re: Jak z toho ven čeští "nevolníci"?

Máte pravdu, je to Petro. Ale ani tak to není kryptoměna.

L. Sindi 22.2.2018 12:54

Po roce 1989 jsme:

1. Nemeli kapital

2. Nemeli trhy

3. Neutahli si opasky (tehdy by to lidi udelali, dnes uz ne)

4. Nechali si pod rukama rozprodat pripadne rozkrast to co tady zbylo.

Pres to vsechno vc snahy nasich vlad se dnes mame pomerne dobre. Ja myslim, ze je potreba nalit lidem trochu optimizmu a ne brecet co vsechno je spatne. Vzdyt mame i hromadu uspesnych firem, lidi, sportovcu, tak hlavu vzhuru a nehrajme si jen na ukrivdene!

M. Prokop 22.2.2018 13:27

Re:

Jistěže něco bylo rozkradeno, ne však vše to, co tu zbylo. Velkou a zásadní změnu majetkových poměrů (navíc nevyhnutelnou) nelze provést beze ztrát, i kdyby na to "byli lidi". Ve srovnání států, které to musely učinit, jsme dopadli dost dobře, ne-li nejlépe.

M. Pesat 22.2.2018 14:19

Re:

tak okolo roku 1989 predstavovalo v South Korea automobilovem prumyslu spicku auto /licencni/ Opel Kadet=Daewoo Racer. Soudruzi ze South Korea si ovsem utahli opasky, vsadili na vlastni vyzkum/vyvoj/skolstvi/prumysl a dnes jsou tam kde jsou. Zetor/Tarta/LIAZ/AVIA mohly byt uplne nekde jinde nebyt likvidace statnich statku a prirozenych monopolu stavebnich gigantu . Podivejte se dnes na nejakou velkou stavbu, napr. dalnice, zeleznicni koridory, tam neuvidite ceskou masinu. Cest :-)

J. Svoboda 22.2.2018 15:29

Re:

Pardon, kde v roce 89 byly fabriky a jejich konkurenceschopné výrobky, které by uživily 15 mil. obyvatel na dobu utažených opasků, než si sami pomůžeme?

M. Prokop 22.2.2018 17:18

Re:

Náhodou, zachovat Zetor zachováním statků a LIAZku státních stavebních monopolů, to je tak originální myšlenka, že se budu tlemit ještě o weekendu.

J. Kulheim 22.2.2018 17:25

Re:

To bych chtěl vidět alespoň jako film. Myslím že by na kameře praskla čočka.

A. Skrivanek 22.2.2018 12:24

Je to trochu jednostranej clanek. Vzdyt jsou i ceske firmy co investuji v zahranici a tudiz tansferuji zisk ze zahranici do cech. Cez napriklad. Ja kdyz se pokazde po letech podivam zpet do cech vidim obrovsky rozdil v zivotni urovni a zeme se zvelebuje. Praha uz neni levna destinace a lide si uzivaji a utraceji penize.

R. Stary 22.2.2018 12:15

Vice otazek jako odpovedi.

Pan Vlk napsal clanek ktery by se dal nazvat :Tuseni stinu. Nase problematika zacina v roce 1989. Jeste se malo kdo zabyval otazkou, co to vlastne ta "sametova revoluce" byla. Do roku 1989 vladli u nas komuniste. Jak to bylo potom? Provedla se privatizace. Kdo to opravdu organizoval? Pres noc vznikli nasi oligarchove. Co jsou to za lidi? Co maji spolecneho? Cast statniho majetku se prodal do zahranici. Kde jsou ty strzene penize? Kde jsou smlouvy o techto trazakcich? Jak je to mozne, ze najednou zjistujeme, ze odliv kapitalu do zahranicnich firem je neumerny. Pracoval jsem v jednom mezinarodnim koncernu, ktery ridili podobni diletanti a darebaci, jako ti co u nas provadeli privatizace. Ten koncern uz neexistuje. A tak lze se obavat, jak to bude Ceskou Republikou az bude soucasti Agrofertu. Jak jsem tomu rozumel, budou se utahovat opasky.

J. Ševčík 22.2.2018 12:54

Re: Vice otazek jako odpovedi.

Pane na ty vase otazky by mohl odpovedet Vaclav Klaus,ale to uz by mu nepatril IVK a ty odpadlici co tam zamestnava by s nem sedeli na spolecne cele Pan V.Klaus je podporovatel Zemana a te jeho zlodejske sebranky na hrade

M. Prokop 22.2.2018 13:29

Re: Vice otazek jako odpovedi.

Zaplať pánbůh za Klause. Alternativy byly podstatně horší.

A jak tak koukám na váš výplod, jste-li chudý, je příčina ve vás.