Pondělí 3. 6. 2024Tamara polojasno10 °C

EKONOMIKA: Nehospodárný stát – marnotratný syn

Pavel Blaho 21.3.2007
Za poslední rok je veřejnosti obecně známa výše státního zadlužení přesahující 1 bilión korun. Většina těchto dluhů padá na vrub vládnutí ČSSD za posledních osm let. Jelikož jsou sociální demokraté stranou levicového zaměření, a proto mají k zadlužování země daleko blíže než demokraté občanští, je zřejmé, že až teprve teď, sedmnáct let po sametové revoluci, vycházejí najevo pravdy související s celostátní ekonomikou.

Hned po listopadu 1989 se objevily názory, že minulý režim zadlužil český stát na dlouhé generace dopředu. Časem tyto názory utichly, protože bylo nanejvýš potřebné činit radikální reformní kroky k liberalizaci trhu. Málokdo předpokládal, že nasekané dluhy vlády jedné strany levicového extremismu po čtyři desetiletí se jednou musejí zákonitě objevit na povrchu ekonomické pravdy. Ta na sebe nedala dlouho čekat, neboť se projevila v plné síle na základech západních kapitálových trhů liberální demokracie.

Mnoho natěšených investorů - kapitalistů celkem v krátké době vstoupilo na náš otevřený trh a začalo konat dle zákonů „neviditelné ruky trhu“, jak byli, jsou a budou zvyklí v otevřené společnosti.

Česká pravicová scéna byla daleko lépe připravena než nereformovaná levicová, která má potíže s hospodařením a hrozbou konkursu dodnes. Ekonomický dinosaurus, který po nejtěžší době transformace české ekonomiky zaujal nejvyšší ústavní post, se může v klidu smát a těšit se na další plodné prezidentské období. Proč? Protože dlouhodobá vláda extrémní levice spolu s nereformovanou umírněnou, ale umíněnou levicí porevoluční, jsou stále marnotratným synem křesťanské Evropy. Nehospodárný stát v letech totalitního řízení hýřil všemi možnými prostředky, pohrdal soukromými podnikateli a sedláky a zakazoval jakoukoliv individuální seberealizaci jednotlivce.

Protože se žití na dluh dlouhodobě nevyplácí žádnému státu, čeká se na okamžik, kdy se marnotratný syn s pokorou vrátí, aby mu mohly být odpuštěny dluhy a mohl být oslavován se vší parádou vyspělého západního světa. Ekonomický silný svět původních členů EU představuje skutečně rozumného otce, který po spuštění železné opony trpělivě čekal a čeká na navrácení nejen jednoho nehospodárného státu - marnotratného charakteru, ale na celou řadu dalších marnivců, kteří kdysi tvořili Spojené státy komunistické alias Sovětský svaz. Ne nadarmo naši filmaři použili jeden přiléhavý výrok ve známém filmu Pupendo: “Se Sovětským svazem, přišla bída na zem!“

A protože nesmyslné hýření a utrácení na vrub budoucích generací vždy přináší bídu a nesmyslně dlouhé fronty před poloprázdnými regály,bude třeba ještě nějaký čas počkat, než se marnotratníci umoudří a poučí z předchozích nezdarů. Zatím situace se státním dluhem vypadá hrozivě.Nikdo se k němu nechce znát a levicové strany českého typu jen předstírají, že ve skutečnosti za nic nemohou. Ale mohou. Jenom se jim už nechce přiznávat oficiálně vinu, když dobře vědí, že jsme již energeticko-ekonomicky napojeni na evropského otce, který sice stojí ještě v dálce, ale přesto již vidí pomalu navracejícího se syna, který měl, má a bude mít hraniční čumák vždy nejblíže k blahobytu.

Bez poctivého přiznání viny však nehospodárnému státu žádný blahobyt nepomůže.

soukromý podnikatel a nezávislý přispěvatel

Pavel Blaho