Čtvrtek 16. 5. 2024Přemysl polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 107
  • Poslední: 30.11. 2009 22:57
  • Řadit dle: času vložení
  • vláken
P 30.11.2009 22:31

Kauzu Lachema

jsem pochopil takto, zahraniční investor koupil naši firmu a pak ji zrušil, aby se zbavil případné konkurence. Jde o to, že zde byl aplikovaný výzkum, jehož výsledky si někdo odveze do ciziny. A naše výzkumné pracoviště rozpustí. To by si měli uvědomit ti, kteří preferují více peněz do aplikovaného výzkumu. Tam ať si to hradí firmy, my potřebujeme určité záruky, že výzkumné pracoviště nám zůstane. To může zaručit jen stát. Třeba výsledky kosmického výzkumu se projevily po mnoha letech i v běžném životě. Je určitá historie vědy, kde je víceméně pravidlem, že velké objevy byly "náhodné". Ovšem náhodě se musí pomáhat, aby měla větší pravděpodobnost. Možná 90% výzkumu jsou vyhozené peníze, ale těch 10% úspěchu by mělo zaplatit i ty neúspěchy. Odlehčil bych to vtipem - Žid se modlí k bohu, aby vyhrál v loterii. Bůh mu ve snu říká, ale abys vyhrál, musíš si prvně koupit los. Bez něj to nepůjde.

Fafa 30.11.2009 22:57

Re: Kauzu Lachema

Ale vysledky zakladniho vyzkumu se projevi spise globalne. Takze si nemusime namlouvat, ze zrovna cesky zakladni vyzkum bude nejak specialne k prospechu ceskych danovych poplatniku. Pozor, to neni duvod jej nedelat. Ceska republika je z celosvetoveho hlediska velmi bohatou zemi, tak by IMHO mela prispet k zakladnimu vyzkumu pro cele lidstvo. Ale priznejme si, ze z hlediska dnesnich danovych poplatniku to bude velmi pravdepodobne douhodoba nebo dokonce nenavratna investice.

Solfatary 30.11.2009 20:53

Cink

Cink-cink,  cink-cink, cink-cink, ...........

Fafa 30.11.2009 20:02

Pane Novy

Místo anylýzy, měli získávat informace, tedy bilogický materiál a zdravotní záznamy. Jenže kdo by jim je dobrovolně dal, že.

Pane Novy, s tim sberem vzorku se mylite. V islandske populaci byla ochota ucastnit se studii velmi vysoka. Problem je v tom, ze vysledky z podstatne nejsou patentovane a zrejme ani patentovatelne.  

http://www.p3gobservatory.org/catalogue.htm;jsessionid=A596B76863CB94BADFABD369239A2355?dnaProcessingId=57

? 30.11.2009 19:11

Po celý život si pan prof. Holý bádal v pohodě ve své chemii a utrácel peníze daňových poplatníků

za svou obživu, suroviny, laboratořea a chemické sklo. A najednou jsou na světě nová antivirotika. Myslím, že jakýsi Holý je dokladem, jak byl ten jeho výzkum zhola, ale zhola zbytečný.8-o

Stredocech 30.11.2009 17:45

Základní výzkum je něco, co přispívá celému lidstvu a žádná firma jej nebude

platit, pokud to nebude skoro jediný hráč na hřišti. Tak byly Bell Laboratories, kde byl mimo jiné vynalezen tranzistor!!! jako pracoviště základního výzkumu zlikvidovány americkým antimonopolním úřadem, který donutil jejího vlastníka k rozdělení na několik menších firem, které si už "luxus" základního výzkumu nemohly dovolit.

To "přispívá celému lidstvu" je třeba ovšem brát jako "je to k dispozici každému, kdo má na to to využít." Jaderné štěpení bylo publikovaným jevem (1939), ale k praktickému využití je dovedla jen mobilizace vědeckoprůmslového potenciálu USA za WW2.

Minutus 30.11.2009 20:20

Je to také otázka prestiže.

Jen banánová republika nedá peníze na vlastní vědce a to jí možná ještě křivdím.

Palava 30.11.2009 15:44

pane autore

Rozumím vaší obavě o Vědu v ČR , dokonce bych rád k vašemu úsilí přispěl i soukromou finanční částkou . Důvodem proč to nemohu vykonat je můj dluh , který jako občan ČR mám . Dluh ve stejné výši mají moje děti i vnuci . Vývojový trend tohoto dluhu je při volebních preferencích politických stran uveřejňovaných v našich médiích jasný . Nemám potřebu chovat se při svém hospodaření tak , jak to předváděla vámi jmenovaná islandská firma . Přesto bude vývoj směřovat k řešení , které levicové strany aplikovaly v hospodářství naší země již v roce 1953 . Předcházel mu projev v němž bylo řečeno slavné  "naše měna je pevná " . Na tom žádné spektakulární nepřijetí ocenění nic nemůže změnit . Ani deset bohuželů .

Stredocech 30.11.2009 18:06

Re: pane autore

Váš přístup je podoben přístupu člověka, který utrácí v hospodě a "šetří" na pojistce bytu. Dokonce i když má hluboiko do kapsy, šetřit na pojistce se nevyplatí.

JJ 30.11.2009 15:43

Investori tady vsadili na ryhly rozvoj a excluxivitu

a investicni zajem nevysel. Je pravdepodobne, ze k tomu prispela i zmena legislativy kolem genetickych modifikaci a genetickych informaci. Nic vic, nic min.

Minutus 30.11.2009 13:08

Ona organizace udělala základní chybu

Měla vypustit do světa dlouho utajované výsledky svých výzkumů o globálním oteplení lidského genomu zdůvodňující proč a jak irští mnichové vygenerovali islandskou populaci. Přece všichni víme, že irský mnich nakažený prasečí a ptačí chřipkou je schopen oplodnit jiného irského mnicha. Zatím sice jen tou chřipkou, ale výzkumy pokračují, pánové. A pozor, lidstvu hrozí degenerace kontaminovanými geny irských mnichů. Poslední výzkumy odhalily, že rozsáhlá populace v Holandsku začíná chrochtat.

Stredocech 30.11.2009 17:47

Re: Ona organizace udělala základní chybu

Máte, bohužel, pravdu. Jiná varianta by mohlo být akutní ohrožení biologickou zbraní, kterou vyvíjí nevím kdo.

Frank 30.11.2009 12:55

Kašlu na nějakou firmu deCode.

Zatím jsme se nenaučili vážit si věcí, které už jsou vyvinuty. Teď budou vědátoři v Cernu zkoumat, jak to vypadalo ve vesmíru vteřinu po Velkém třesku. To je obzvláště důležité. Nevím, proč se na to nezeptali černopr.elníků, kteří přesně vědí, jak to všechno začalo. A tak se zdá, že vědátoři jsou stejní jako generálové a výrobci zbraní. Ti taky budou tvrdit, že je to veledůležité a budou se zaklínat ohrožením, jen aby mohli vyrábět, strašit, ale hlavně profitovat a ovládat.

NevericiTomas 30.11.2009 13:08

Re: Kašlu na nějakou firmu deCode.

Kdybi jini pitomci nezkoumali co drzi pohromade atom, meli bychom uz davno misto severnich Cech jdnu obrovskou jamu....

Okrouhlík 30.11.2009 15:45

Re: Kašlu na nějakou firmu deCode.

To o vteřině po Velkém třesku si vymysleli novináři. Vědcům jde o to poznat podstatu hmoty, aby se dala ovladnout.

Mára 30.11.2009 11:49

Další snaha o dojení společné kasy za "bohulibým" účelem.

Podle mého jde o trestuhodnou neschopnost či zlodějinu. Zaklínat se vědou je ubohé, zvláště když tato firma dokázala pouze peníze dlouhodobě utrácet. Jinými slovy okradla investory a Jaroslav Petr navrhuje, aby dojila státní kasu za účelem pofidérního zisku, protože z cizího krev neteče.

Kilmore 30.11.2009 14:31

Re: Další snaha o dojení společné kasy za "bohulibým" účelem.

Přesně tak! Tohle povídání o špičkové vědě jen jiná verze toho, co zemědělci předvádějí s mlékem, hrozeb krachu bankovního systému, pro který tam musíme nacpat spousty peněz, anebo třeba zestátněných automobilek. Všechny tyto skupiny se chovají tak amorálně, že mnohdy i ti, kterými běžně pohrdáme jako spodinou, projevují více ctnosti. Kupříkladu štětky, když už si nevydělají, odcházejí od fochu bez srocování se na náměstích, transparentů a plamenných článků na Neviditelném psu nazvaných třeba: "Bankrot skvělé rozkoše". 

Stredocech 30.11.2009 18:03

Re: Další snaha o dojení společné kasy za "bohulibým" účelem.

Bez vědy byste nejspíše už dávno chcípnul.  Věda je něco, na čem se teprve dá postavit technologie, medicína atd, ale pro praktické uživatele je to příliš daleko, aby do toho investovali. To je zcela ZÁSADNÍ rozdíl od čehokoliv jiného v ekonomice.

Ekonomie a sociologie znají efekt, kterému se říká "společná pastvina." Pro jednotlivce je výhodné ze společné pastviny vyzískat co nejvíc, ale když to udělají všichni, pastvina se zničí a všichni umřou hladem. No a rozvoj vědy je něco na úrovni přihnojování té společné pastviny. Tedy přispívat do společné pokladnice lidstva, ze které berou ti, kdo to dokáží a užitek mají skoro všichni.

Neumíte si představit, na jak odtažitých věcech základného výzkumu z fyziky a chemie stojí třeba současná medicína.

Mimochodem, život na dluh je svým způsobem roven nadměrnému spásání té společné pastviny.

Tis 30.11.2009 11:47

Genetický drift ochuzuje genom

Genetický drift osvětluje proč izolované populace a nové rasy mají genom chudší než výchozí populace. To znamená, že k evoluci nedochází ani uvnitř druhu, ani nemohou náhodnými mutacemi vznikat nové druhy. Každá x-tá náhodná mutace zasáhne gen kódující životnědůležitý enzym.

huhu 30.11.2009 12:25

Re: Genetický drift ochuzuje genom

objev "Ameriky" ;-P

tis 30.11.2009 15:50

Re: Genetický drift ochuzuje genom

Jenže to vyvrací darwinismus

Stredocech 30.11.2009 18:09

Re: Genetický drift ochuzuje genom

Darwinismus to nevyvrací. Je to zákon množství.

janoryna 30.11.2009 11:45

vědecké výsledky nejsou vždy bezprostředně aplikovatelné

galileo objevi měsíce u jupitera. jaký je finanční přínos tohoto bádání ?  hublův dalekoheld vidí do dálky miliard světelných let a první galaxie. co to přináší podnikatelům v čr ? atd. mimochodem, stejné tendence razil u nás bolševik v období normalizace. vědci měli  řešit praktické problémy.  když to vemu do důsledků, k čemu je v čr výzkum. můžu si přece koupit licenci. a nebo, proč se zdržovat s výrobou, když si mohu koupit hotový výrobek a žádnou vědu nepotřebuju. koho zajímá, proč fungují mobilní telefony nebo DVD přehrávač a na jakých fyzikálních zákonech jsou založeny ?

Mára 30.11.2009 11:57

Hlásím se k těm tmářům.

Nejdříve se musí na výzkum vydělat, pak určit priority a teprve poté se mohou vyhazovat peníze na zkoumání galaxií. Opačný postup je zhovadilý.

Stoura 30.11.2009 12:42

Re: Hlásím se k těm tmářům.

Však také tomu Galileovi tenkrát církev tu zhovadilost pěkně vytmavila. ;-P On si dovolil se na církevní prioriy vybodnout.

ranbow 30.11.2009 15:18

Re: vědecké výsledky nejsou vždy bezprostředně aplikovatelné

Ta příměra s koupí licence je správná. Na to abych si jí moh koupit, musím mít prachy. Samozřejmě je možné nemít žádnou národní vědu, a peníze věnovat na koupi licencí. Nebo můžu mít vědu na světové úrovni v jednom oboru a zbytek dokupovat. Prodám vlastní licenci  (dejme tomu z genetického výzkumu), koupím lincenci na výrobu ,třeba lékařského přístroje. Fajn.

Samozřejmě úplně nejblbější je mít a platit si národní vědu, bez střednědobých výsledků, utěšovat se, že v dlouhodobém měřítku se nějak zhodnotí, a všechny licence nakupovat v zahraničí...

Stredocech 30.11.2009 18:11

Re: vědecké výsledky nejsou vždy bezprostředně aplikovatelné

Až na to, že bez domácích odborníku nebudete ani vědět, CO nakoupit.

Zen 30.11.2009 22:21

Re: vědecké výsledky nejsou vždy bezprostředně aplikovatelné

Prodejci radi doporuci a vybere se podle velikosti provize. Vyzkousena cesta ...

Antonín Hrbek 30.11.2009 9:30

Vážený pane Petře,

pokud skutečně bojujete za základní vědu, která nemá za cíl konkrétní výsledky, tak nebojujte slovem ale skutkem. Založte nadaci na podporu AV a vložte do ní alespoň několik set tisíc. Ale nerozdávejte peníze daňových poplatníků, kteří mají svaté právo vědět, jaký užitek vznikne za jejich peníze.

A pečlivě rozlišujte vyhledávací základní výzkum a cílený základní výzkum. Pokud se podíváte do nedávné historie, tak např. atomová energetika, kosmonautika, protiinfekční chemoterapie, atd. byly výsledkem cíleného základního výzkumu a to v poměrně krátké době. A to je obrovská práce, vyžadující týmy spolupracovníků a dobrou organizaci práce.

Současná vládnoucí struktura není ovšem schopna zadat základnímu výzkumu nějaký cíl (například významně snížit úmrtnost na novotvary) a tak je roztříštěn do řady zájmových oblastí jednotlivých pracovníků.

Nedávno se tady s obhajobou základního výzkumu prezentoval pan Šesták. Nebyl však schopen uvést, jaké zcela praktické výsledky měl jeho čtyřicetiletý základní výzkum.

Chápu, že pan Petr není panem Wichterlem, měl by si však alespoň přečíst jeho paměti nebo vzpomínky jeho syna. To by se divil.

Jenda 30.11.2009 9:53

Re: Vážený pane Petře,

A jaky uzitek vznikne podporou Pecinky a dalsich pijavic prisatych na statni rozpocet? Jaky uzitek vznika podporou mnozeni opalenych spoluobcanu?