Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jarda

10. 4. 2007 22:30
Já bych neprovokoval

Při pohledu na to, co dělá vláda poslední dobou bych si pořádně rozmyslel zveřejňovat podobné články. Není daleko doba kdy bude daň za sluneční světlo a za dýchání. Z něčeho se přeci naše pečlivě hlídaná státní pokladna musí naplnit.

0 0
možnosti

Foundryman

10. 4. 2007 20:29
Tady se člověk ale

dozví věcí: zdražování je předpokladem prosperity, čím víc toho zničíme, tím se budeme mít lépe, nakupovat v Těšíně je OK, nakupovat v Cieszyně je fuj, vrchol blahobytu je zbavit se všech věcí a proboha žádné nepořizovat, hodně peněz znamená hodně bohatství, svoboda je vlastně zotročení - no, to by ani Orwell nevymyslel. Snad jedině Paroubek. A Evropská komise, of course :-)

0 0
možnosti

AeroKarel

10. 4. 2007 18:12
Finiste, Modrý ptáku, Trisi,

přiznejte se, že toho zdeňka jste si vymysleli ......

To přece není možné, že někdo tohle myslí vážně.

0 0
možnosti

tris

10. 4. 2007 17:16
Pro Pytla

Pytle, proč je ostuda prosazovat názor, který není zrovna v módě? Jak to, že svět nemá problémy, které např. Bastiat popisuje - copak v EU není protekcionismus? Copak neplatí doslova co Bastiat napsal?

Ano, liberalismus vznikl v jiné době než dnes. Proč dnes není liberalismus aplikovatelný? Které předpoklady liberalismus již dnes neplatí? Klasická harmonie také vznikla v "jiné" době, přesto 99% dnešních písniček je na ní postavených!

Co takhle argumentovat konkrétně a ne "je to ostuda", "to je dávno překonané" a "dnes je jiná doba"? To jsou věty pro začátek diskuze - musí pak pokračovat co nevzali tehdejší lidé v úvahu, v čem se ta doba liší, že to zneplatní jejich názory. A to jsem ve Vašich příspěvcích zatím nenašel.

0 0
možnosti

tris

10. 4. 2007 17:20
Re: Pro Pytla

Třeba konkrétně: proč není liberální ekonomie uplatnitelná na "nová" odvětví výroby? Co je špatného na kritice podplacených byrokratů? Proč by zrovna živnostníčci rdoušení nadnárodním kapitálem měli prosazovat liberalismus? Proč by nemohli mít pravdu - jen kvůli tomu, že vzešli z maloměšťáckých poměrů? Považujete argumentaci ad hominem za korektní a věcnou?

0 0
možnosti

Modrý pták

10. 4. 2007 12:26
"Bastiatova

Petice výrobců svíček je zničující, je to záblesk ryzího génia, je to reductio ad absurdum, nikdo ji nepřekoná“.

F. Bastiat opravdu vedl rodinný podnik od svých 17 let až do roku 1844 - to mu byla 43 léta, kdy se přes noc stal superhvězdou. V tom má onen vychovaný, zdvořilý a kultivovaný jedinec, který Frédérica Bastiata znal osobně, neboť ví, "že on chtěl mít  pro sebe "svobodu", kterou neměl", skutečně pravdu. On slepý holub také občas najde zrno, že.

0 0
možnosti

Finist

10. 4. 2007 14:18
Re: "Bastiatova

No na podobnou argumentaci ad hominem vůbec nemá cenu reagovat. A petice je pro některé zdejší jedince evidentně příliš abstraktní, ale budou padat další kapky a možná to nakonec dojde i těm pomalejším.;-) Některé ty texty proti protekcionismu jsou tak nádherně názorné a logické, že to musí dojít i těm nejméně chápavým.

0 0
možnosti

Padovčík

10. 4. 2007 11:30
NEJVYŠŠÍ VLÁDNÍ KRIMINALITA: Zpráva o masovém rozkradení českého národního majetku komunistickým KGB, GRU a jejich vládními a bankovními strukturami dnešní ČR nejčtenější na webu Petra Cibulky!!!

0 0
možnosti

AeroKarel

10. 4. 2007 10:37
Jak sakra ten chlap

předvídal založení a praxi EU?

0 0
možnosti

Pytel

10. 4. 2007 10:08
ať žije liberalismus 19. století !

Největší potíž s Bastiatem je ta, že on chtěl mít  pro sebe "svobodu", kterou neměl, neboť byl jako drobný obchodník ničen těmi silnými, kteří ovládali parlament.

Protože by to však bylo krajně sobecké jen tak zvolat "svobodu pro mě!", tak volá "svobodu pro všechny" !

Problém je však v tom, že "svobodu" nikdy nikdo neviděl. Viděl ji snad někdo?

0 0
možnosti

AeroKarel

10. 4. 2007 10:39
Re: ať žije liberalismus 19. století !

Ne. Ale nesvobodu jsem viděl po většinu života. Takže stran svobody jen houšť a větší kapky.

0 0
možnosti

Kain

10. 4. 2007 9:43
S krizkem po funuse

Diskuse o ochranarstvi mela snad smysl v Bastiatovych casech, je-li rec o zemi nasi velikosti, dnes vsak uz jej vzhledem k nasi titernosti davno ztratila. Jsme tak mali, ze v prilis mnoha ohledech zavisime na zahranicnich dovozech, to je nezmenitelny fakt, nic s tim neudelame, pokud chceme zit pohodlne a nikoliv si prudce snizit zivotni uroven. Nezavislosti na zahranici nemuzeme dosahnout, ochranarstvi je tedy pouze nastrojem zdrazovani cizich produktu a niceho jineho se jim uz dosahnout neda, rozhodne ne (tolika lidmi obdivovane) autarkie.

Ochranarstvi je predne veci zajmu urcitych skupin, ktere si preji vymoci dotace, a tez vyborne pomaha rozdmychavat nenavist k nekterym cizim narodum. Cinane maji lacinou praci, jak se porad zduraznuje, zavali nas svymi produkty. Predne Cinane nemaji jen lacinou praci, jsou to i vyborni obchodnici a meli by nam byt ve sve snaze vydelat vzorem. Za druhe stejne lacinou praci maji treba nektere africke zeme, pritom nikoho nenapadne je moc zminovat. Proc? Asi mu Asiate vadi vic nez Cernosi.

Ochranarstvi, jde-li treba o zemedelske produkty, ozebracuje radu zemi na svete, kde lide nic nez zemedelstvi prakticky jeste neumeji. Namisto obcasne humanitarni pomoci je snad rozumnejsi platit za dodane produkty, tedy lidem, kteri svou praci vyrabeji hodnoty a pomahaji samozrejme nejen nam, nybrz i nakrmit vlastni zemi. Ovsem o tom, ze chudobu a hlad vyjma prisernych rezimu nekdy zpusobuje i natvrdla ochranarska politika, o tom nasi obhajci lidskych a jiny prav obvykle nehovori.

0 0
možnosti

AeroKarel

10. 4. 2007 10:40
Re: S krizkem po funuse

Račte polžiti oko na praxi EU.

0 0
možnosti

Finrod Felagund

10. 4. 2007 9:40
Víte, co je na tom nejhorší?

Že jsem po prvních několika řádcích měl dojem, že jde o naprosto vážný dokument týkající se protestu výrobců výše jmenovaných proti elektřině... a víte proč? Ony totiž ty protesty jsou doslova jako psané přes kopírák, viz například boj za zachování továrny na výrobu CRT obrazovek v Hranicích. Článek je velmi dobrá satira o tom, k čemu vede protekcionismus a umělé pokrucování volného trhu, bohužel svědčí o tom, že se v tomhle lidé za 150 let opravdu nikterak nezlepšili.

0 0
možnosti

Kain

10. 4. 2007 9:51
Re: Víte, co je na tom nejhorší?

Problemem je, jako pred 150 lety, ze nektere ekonomicke zakonitosti nejsou okamzite zrejme, ze rozhodne nepatri do standardni vybavy selskeho rozumu. Lide neveri tomu, ze spontanni rad trhu muze skutecne fungovat, rozhodne jsou prilis casto ochotni toto nejasne tuseni nahradit nejakym jasnym a srozumitelnym principem, treba urednim vynosem. NAvic preferujeme spis svou skupinu (kteroukoliv, se kterou se identifikujeme) pred cizaky, takze ignorance se spojuje s chuti nasypat penize do kapes spis nasim lidem nez tem druhym. A mame tu to ochranarstvi. Ze to vede k produkci, kterou bychom levneji poridili jinde, nemluve o ztracenych prilezitostech, o tom, co by uvolneny kapital, puda a pracovni sila mohla vyrobit, kdyby za draho neprodukovala to, co se da koupit jinde lacino. Zkuste neco takoveho zacit vysvetlovat v nejblizsi hospode a stezi stihnete pred svym odchodem otevrit dvere.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz