25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EET: Proč jde o špatný projekt

Elektronická evidence tržeb (EET) je od počátku do konce zcela špatný projekt. Pokusím se v textu vysvětlit proč.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kyselková 6.12.2016 19:12

To taky,

ale hlavně bude baron Prášil hulákat, jak se máme dobře, že "zloděje" zkásnul, že máme miliony pro sestřičky u lůžek a pro sociálně samovyloučené, aby mohli dále demolovat svoje bejváky. A koblihy ho půjdou volit !

No - nevěřme mu ! Když na podnikatele bude přísný dohled, že z nich miliardy nekápnou ! Třeba po korunkách.

K. Janyška 6.12.2016 17:07

Proč ? Protože EET likviduje svobodu aktivních a zanáší

k nim absolutní nedůvěru. Tím to začne a osobními povinnými elekronickými peněženkami, do kterých se budou povinně skenovat účtenky povinně odebrané od podnikatele, to skončí. A kruh totality se uzavře... Dzp.

Z. Rychlý 6.12.2016 15:46

Politici ODS jsou troubové.

Argumentovat masivním zavíráním hospod je neprozíravé. Co si o nich myslet, když se hospody masově nezavřou ?

Mají argumentovat pouze tím, co je zjevné. Tím je ten první bod - všeci tu kradnú. Kulaci jedni. Není to pravda, že všeci. Ani kdyby se najednou ze všech zlodějů stali andělé svatí, tak tuhle republiku trápí NEHOSPODÁRNOST a rozhazování. To EET naprosto neřeší. Z tohoto hlediska je EET marginálním a spekulativním přínosem. Věštění z koule. Sněmovna při porcování medvěda rozhazuje taky pěkné sumy, přičemž předtím schválí násobky různým přísavkám. Ticho po pěšině.

Jsem zvědav, až bude EET platit i pro řemeslníky, jak se současní bijci za EET postaví k otázce na řemeslníka za kolik že mi tu střechu renovují ? Za 200 litrů bez papíru, nebo za za 250 s papírem ? Přičemž těch 200 dostane řemeslník tak i tak, jen bez toho papíru riskuje živnost. Když neodvede, okrádá akorát finanční úřad, potažmo stát, potažmo Babiše, který z toho státu tahá dotace v obrovském. Jsem zvědav na ty haury, co budou vyřvávat: "Samozřejmě, že tu daň rád zaplatím, stát mi to bohatě vrací". Pokud ji nebude chtít zaplatit a domluví se - kdo tu je vlastně zloděj ? Řemeslníkovi je to z hlediska nákladů jedno.

Tak, či onak - cirkus EET zaplatí ovčané. Podnikatelé i "podnikatelé" hravě důsledky EET přenesou na zákazníky.

A. Alda 6.12.2016 15:03

Nejsa ekonomem ani prostým účetním,

nejsem sto odborně EET hodnotit. Ale překvapuje mne, jaké má autor představy o současném vesnickém venkovu.

A také mně chybí nabídka řešení, když stávající situace je už skutečně neudržitelná: daně platí vlastně jen zaměstnanci a sociální a zdravotní pojištění platí podnikatelé zásadně v minimálních částkách a narůstá počet lidí, kteří oficiálně mají minimální mzdu (a tedy i minimální odvody do zdravotního, důchodového i nemocenského pojištění) a přitom je na první pohled z jejich životního stylu zjevné, že jejich příjmy jsou podstatně vyšší. Nevím, zda EET může přinést nějakou nápravu tohoto šíleného stavu, jehož plody budou mnozí sklízet ještě i za třicet a více let, kdy já už nebudu naživu. Ale aspoň je to pokus o nápravu.

Znám ze svého okolí několi podnikatelů, kteří s podnikáním končí - k 30. 11., k 31. 12., k 1. 4., nejvíce ale ke konci roku. A musím objektivně přiznat, že mne nemrzí vrácení živnostenského listu žádným z nich, přestože se všichni chystají přihlásit se na úřad práce jako nezaměstnaní a pobírat dávky v nezaměstnanosti, ačkoli je žádný z nich nepotřebuje a dělají to jen jako demonstraci nespokojenosti a formu politického odporu, že už nemohou tak snadno šidit a okrádat své bližní (ne stát, to bych jim nezazlíval). Nakolik opravdu je za tím jejich rozhořčením EET a nakolik tím jen zakrývají ztrátu vlastních schopností nebo možností, to nevím, tím si nejsem jist.

Faktem ale je, že hospodský u nás na vsi, kde máme chalupu, ani nezavírá a ba ani nezdražuje a dokonce ani nenadává. V další vsi, kde máme druhou chalupu, žádná hospoda už asi 15 let není. A ve městě, kde bydlím, zatím zdražují hlavně pekaři.

Tak prostě n e v í m . A čekám, co bude.

B. Uhlich 6.12.2016 22:59

Re: Nejsa ekonomem ani prostým účetním,

No nevím, máte poněkud zaujaký pohled na věc... myslím, že v první řadě půjde o poměrně jednoduché počty a každý OSVČ je jistě na takové mentální úrovni, aby si spočetl, zda se mu podnikání vyplatí, nebo ne. U těch hospod, to nemohu posoudit, protože jsem nikdy hospodu neměl. Ale vzhledem k tomu, že jsme občas cosi pořádali, nějak jsem si nemohl nevšimnout, že i v té hospodě jsou ty koruny poměrně dost pracně vydělané. Asi by to chtělo udělat rozdíl mezi slušnější pražskou restaurací, kde má majitel poměrně zajištěno až 1000Kč na židli a večer a pak vesnickou hospodou, kde je ten hospodskej o řád někde jinde a někdy i hůř.

Co se týká minimálních odvodů OSVČ..no dobře, , ale pak si uvědomte, že stát za své pojištěnce neplatí ani polovinu toho co platí živnostníci...ale jinak s Vámi souhlasím, že s celým sociálním zabezpečením živnostníkům je to poněkud podivné, protože dnes už je jasné, že v tomhle oboru dříme opravdu úděsná časovaná bomba. Protože se tu během několika let zjeví statisíce lidí, kteří budou mít minimální důchody, nebudou mít většinou nic našetřeno a ta společnost s nimi bude muset něco udělat...byť většina živnostníků nějak chápe , že minimálně do žádného důchodu nikdy nepůjde. Problém je ovšem už léta daný a nikdo ho nikdy neřešil..jenže on je tady problém v tom, že kdyby se živnostníkům zvýčili výdaje..asi by už nikdo nepodnikal. Což je právě i problém EET, který se teď ukazuje s EET...a já věštím, že až do systému EET bude muset přejít to hlavní gro podnikajících, nastane teprve ten správný run na pracáky. Já samozřejmě chápu, že to co tady napíšu se dost často nechápe, ale dnes užje jasné, že spousty druhů podnikání tady byly možné jen když se z toho moc neodvádělo a tady myslím, že asi nastane ten zásadní problém, který sice řada lidí může bagatelizovat , ale jen do chvíle, než zjistí, že některé služby už prostě nebudou a když budou - budou opravdu velmi drahé... :-(

J. Řezák 6.12.2016 14:12

Autor je komunální politik ODS.

To je poslední věta a klíčová myšlenka celého článku. Víte, proč se budou uzavírat ty hospůdky? Ne proto, že by EET byla tak nákladná (konenckonců bude kompenzována jinde - např.-DPH), ale proto, aby se pak potichu otevřely pod jiným názvem a jinou firmou, která samozřejmě nemá nic společného s tou původní - jinak by se někdo mohl ptát, jakto že skokem narostla tržba o ...%, když jsou tam furt jen ty párky a pivo. U nás ostentativně zavřela jedna hospoda. Na druhé se objevila cedule "My nezavíráme".

D. Polanský 6.12.2016 13:14

Příliš ideologické podání,

to znám již od štamgastů z vinotéky na sídlišti na Kamechách v Brně, přitom vinotéka bez problému přešla na EET. Již předtím tam roky měli elektronickou pokladnu. Pohoda a klid. Cenu za dvojdecku mají standardní, takže Babiš těžko zjistí, co chlastáme. Je fakt, že účtenku zatím nikdo nechce. Také k čemu? maximálně kdybych pro někoho bral nějaké víno. Když bude lotérie, situace se otočí. Proto bych lotérii nezaváděl, zbytečně to zvýší náklady.

A. Nový 6.12.2016 13:46

Re: Příliš ideologické podání,

Na Slovensku nemají EET, ale "jen" registrační pokladny a účtenkovou loterii. Ze začátku byl o loterii velký zájem, dnes už tomu tak není. Důvod je celkem jasný, kolik může těch výherců být?

Přínos pro výběr daní nic moc. Na dotaz, jestli by nebylo rozumné zrušit ony pokladny, odpověděl p.Fico, když jsme je zavedli, tak je přece nebudeme rušit.

Podobné je to s výběrem daní v CHorvatsku, které je p.Babše etalonem pro zavedení EET. Chorvatsko má taky "jen" registrační pokladny.

M. Pechr 6.12.2016 11:21

...čekal jsem tedy poctivější argumenty... ...tohle je tak na přestřelku u piva v té hospodě na Nové Vsi...

A. Zajícová 6.12.2016 11:12

Pan Babiš

dal Všeholidu vánoční dárek - online Pečkárnu. Bodejť by ho nemilovali.

J. Kratochvíl 6.12.2016 10:46

Pan Babiš se snaží v našem státě udělat pořádek

po všech těch politicích ODS, kteří sem za dobu svého vládnutí zanášeli pouze mlžení a chaos ze kterého těžili hlavně oni sami a jejich kamarádi. Pan Babiš vlastní Agrofert a dává práci tisíce lidem celkem průhledným způsobem. Na rozdíl od politiků ODS a jejich filosofie neviditelné ruky trhu. která všechno jenom rozkradla a nebo vytunelovala. Pochopitelně když zavře nějaká hospoda kvůli EET, uvolní místo pro jiného podnikatele a novou hospodu, kterému EET vadit nebude, což se také děje.

O. Uživatel 6.12.2016 10:58

Uživatel požádal o vymazání
J. Kratochvíl 6.12.2016 12:13

Re: Pan Babiš se snaží v našem státě udělat pořádek

Nechci se dohadovat, jestli trh je jedinou příčinou, ale v každém případě trh bez přívlastku, jak zde byl aplikován po roce 89,obrovskému rozkrádání a tunelování státního majetku zabránit nedovedl.Dále si myslím, že majetek by bylo lepší, aby byl v rukou českých občanů. O Babišovi mi zatím není známo, že by ukrýval majetek někde v daňových rájích apod., jeho majetek dává obživu našim spoluobčanům, což se o jiných našich miliardářů říci nedá.

Z. Lapil 6.12.2016 13:52

Re: Pan Babiš se snaží v našem státě udělat pořádek

Po 89. to byl spíš trh s přívlastkem Pozdní sběr. Co je tržního na tom, když stát privatizuje to, co před půl stoletím zkofiskoval?

Babiš možná hospodaří průhledně (Určitě? Kolik že pod Agrofert patří firem, které si snadno mohou vzájemně nahrávat kšefty? Ale budiž), ale ta práce, kterou "dává" lidem, je placená zčásti z dotací neboli z peněz, které jste odevzdal vy a které jsem odevzdal já. Ne že by byl jediný, ale TOHLE je to, proč ho nemám rád: žije (zčásti) z dotací a zároveň sedí na měšci.

To, že mě skrze EET označí za zloděje, jsem ovšem nečekal ani od něj.

OT: zkuste se podívat na trh takhle: "Staráme se jedni o druhé v nesmírně složitém systému, zahrunujícím mimo jiné automaty na Coca-colu u benzínových čerpadel". Já aspoň při každé pozdněvečerní jízdě žasnu, kolik lidí postává podél silnice pro případ, že bych dostal hlad nebo žízeň nebo nastala opačná potíž. Tunel sem tunel tam, to vám Babiš, Sobotka, Topolánek ani Grebeníček nezařídí.

M. Prokop 6.12.2016 17:13

Re: Pan Babiš se snaží v našem státě udělat pořádek

To si myslí každý komouš. Který rád zapomíná jak se kradlo za nich - z valné části proto, že koupit nešlo.

Z. Švrček 6.12.2016 11:16

Re: Pan Babiš se snaží v našem státě udělat pořádek

Sancta simplicitas, je toto vůbec dnes ještě možné?

I. Schlägel 6.12.2016 10:15

EET řeší pouze drobné.

Problémem jsou výdaje státu. Tam se ovšem neřízne. Není čím a v podstatě není proč. Hosana.

Z. Švrček 6.12.2016 11:17

Re: EET řeší pouze drobné.

Trafa, pane Schlägel!

P. Maleček 6.12.2016 10:14

A hlavně jde o likvidaci poslední velké svobodné skupiny.

Ano, EET není projekt finanční, ale politicko likvidační. A jeho hlavním cílem je likvidace živnostníků, poslední velké svobodné společenské skupiny vzpouzející se moci korporát socialistů.

To s cílem nahnat je k pásům montoven či jako doplňovače regálů skladů a velkoobchodů, kde se zcela závislí na mzdě, stanou snadnou kořistí velkobyznysových figur ala Babiš a jimi uplacených odborářských bossů a levicových politiků. Tedy korporát-socialistů, toužících po společnosti ala Čína, kde ty otravné občanské svobody a demokracie nestojí v cestě maximalizace jejich moci a zisků.

To je to, co má EET zajistit především.

K. Janyška 6.12.2016 9:57

Proč ? Protože likviduje svobodu aktivních a zanáší

k nim absolutní nedůvěru. Tím to začne a osobními povinnými elekronickými peněženkami, do kterých se budou povinně skenovat účtenky povinn odebrané od podnikatele, to skončí. A kruh totality se uzavře... Dzp.

P. Skokan 6.12.2016 9:38

Jsem lajk ale jedine co eet prinese je snizeni nabidky a narust cen.naty zvysene dane je potreba totiz vydelat....a od koho si je drovni zivnostnici vyberou...od vsech. Nechapu jal tomuhle muzou lidi tleskat vzdyt to je jasna matematika ciste selskym rozumem....je to buzeracw kteriu ve vysledku zaplati spotrebitele.

O. Uživatel 6.12.2016 9:41

Uživatel požádal o vymazání
J. Lepka 6.12.2016 9:33

Počkejme co na to ÚS.

Už jen výrok : všetci kradnů, je od politika ve státě, kde platí presumpce nevinny, hodně odvážná a to ani nemluvím o přenesení odpovědnosti ne plátce, tuplem když medium používané k přenosu dat není pod kontrolou MF. Viz např.překoplý kabel UPC v Brně.

P. Rudolf 6.12.2016 8:23

To je teda slátanina

Hned ten první bod:

Nemorální je přece to, když někdo krade, ne to, že je mu to znemožněno, či že je za to státem trestán. Jestli někdo neumí podnikat bez toho, aby kradl, tak bude jen dobře, když toho nechá. Nebo byste autore klidně a spokojeně chodil k sousedovi na míchaná jíčka se šunkou, kdybyste věděl, že vajíčka ukradl vám a toho čuníka sousedům?

No, vy jste z ODS, tak byste asi byl na jiné straně, než je ten okradený.

O. Uživatel 6.12.2016 8:37

Uživatel požádal o vymazání
P. Rudolf 6.12.2016 9:15

Re: A Vy jste to dorazil...

Žádné opatření nemůže stoprocentně zamezit čemukoliv, čehož je si ministerstvo financí zcela jistě vědomo. Podvádět ale bude daleko složitější, neb i u takových řemeslníků se v případê stížnosti zákazníka dá vše zpětně dohledat. Kolik ale kdo vytočil piv tu krabičku vůbec nezajímá, jde pouze o výši zdanitelného základu.

Dříve se vás třeba u pumpy ptali, zda chcete účtenku. Když jste nechtěl, tak ji vůbec nevytiskli. To už dnes nepůjde.

J. Lepka 6.12.2016 9:18

Re: A Vy jste to dorazil...

Milý pane Rudolfe, zkuste vyměnit koblihu za jiný moučník. Možná pak pochopíte, jak velké hlouposti hlásáte.

P. Rudolf 6.12.2016 9:24

Re: A Vy jste to dorazil...

Koblihy či moučníky jím jen zcela výjimečně. A hlásání hloupostí rád přenechám, pane Lepko, vám.

J. Lepka 6.12.2016 9:36

Re: A Vy jste to dorazil...

Děkuji za delegování, ovšem podle vašich příspěvků prostě hlouposti hlásáte a jestli pod "vlivem" je váš problém. Nicméně špetka soudnosti a sebereflexe by vám jen prospěla. Pravda, pokud to neděláte jako pracovní úvazek v PR divizi jistého holdingu.

O. Uživatel 6.12.2016 9:28

Uživatel požádal o vymazání