9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

BRUSEL: Zelenou chudobu všem

U předáků EU i vlád členských zemí nastoupila po opojení ze zelené tranzice kocovina. Zelený ráj je v nedohlednu, obří náklady dekarbonizace devastují rozpočty států a peněženky voličů. Rozjetá mašina ideologie Green Deal skřípe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 14.2.2024 19:16

Zelená chudoba hrozí hlavně těm, co produkují ropu, plyn a uhlí a je to evidentní.

V. Petr 14.2.2024 20:32

Naopak, hrozí všem, kteří nepošlou zelené k lopatě!

J. Jurax 13.2.2024 20:33

Souhlas.

Jenže od zelenorudých magorů, co nám vládnou doma (a co jsme si je zvolil sami) a hlavně v bruseli, které jsme ovšem nevolili, rozumných kroků očekávati nelze,

V bruseli ti naši servilně kejvnou na každou zelenou peachovinu, co jich jen evropští komisaři vymyslí, a za odměnu dostanou pamlsek.

Zelená špína je už moc zažraná a hodně vlivných na ní nestoudně vydělává miliardy.

I dnes v době rozpočtového srabu vyhazuje Fialova vláda desítky miliard do hajzlu na podporu občasných zdrojů, co nám poskytují drahou elektřinu, kterou nepotřebujeme a která účty za elektřinu akorát zvyšuje.

Přitom k řešení nepokrytých úvazků asi dvou tisíc nepedagogických pracovníků je potřeba pouhých 800 milionů korun, o něž se ministr školství musí s vládou hrdlit.

E. Hlinovský 13.2.2024 19:30

Je nutné, aby se Česko stalo v elektřině samostatnou obchodní zónou tedy, aby naše ceny elektřiny nezávisely na diletanské energetické politice v Německu, kde si zrušili jaderné elektrárny, současně ruší uhlí a připravili se stejně jako my o levný plyn.

V. Mokrý 13.2.2024 23:56

R^

1*

P. Skřivan 14.2.2024 20:11

A vás to viditelně připravilo o rozum.

Němci udělali vše pro levný plyn a díky tomu je ho také dost. Jádra se zbavili, pravda, Toho starého, problematického. Tuto radost přenechali nám a jiným méně bohatým regionům. Tak jste to asi ne úplně správně pochopil.

L. Novák 15.2.2024 1:50

ZELENÝ MAGOR "P. Skřivan" a jeh přitroublá ;-O demagogie a propaganda...Rv

M. Smutný 16.2.2024 23:02

Vy zase ve své protiatomové fobii a v tirádách na světlé zelené zítřky zapomínáte jako obvykle na fakta. Například tři poslední jaderné elektrárny, které si Němci idiotsky zavřeli 15. dubna ve 23.59 hodin, byly modernější než naše Dukovany. Přečtěte si jadernou esej od nositele Nobelovy ceny Andreje Sacharova již z roku 1977. A zítra si zde na NP v mém dalším článku přečtěte, že Němci aby energeticky nezkolabovaly musí k současným 32 GW postavit 50 GW výkonu v nových elektrárnách na emisní plyn, který je podle americké Cornellovy univerzity v podobě LNG a jeho zaoceánské dopravy pro planetu i emisně horší než uhlí. Myslíte, že po této spotřebě LNG z Německa zbyde dost plynu a přijatelnou cenu i pro nás? Do té doby si Němci nedají sáhnout na většinu své kapacity v uhlí (38 GW). Protože ani plánovaná kapacita 350 GW (dnes 150 GW) v OZE by je před blackoutem nezachránila, jako jim nyní drahá energie vyhání klíčový průmysl. Jinak Němci také v minulých dnech Česku zvýšili trojnásobně tranzitní poplatky za plyn, protože jsou zadluženi a už nemají na tak velkorysé dotace (na e-auta žádné) na huntě. Ale když má někdo zelenou lobotomii, tak mu fakta nic neříkají. Je to marné, marné, marné.

E. Hlinovský 13.2.2024 18:28

„Rozsvítíme slunce štěstí, pro každého bude hřát, poručíme větru, dešti, kdy má pršet a kdy vát“.

Zajímavá podobnost mezi autorem těchto veršů Václavem Čtvrtkem a současným německým ministrem životního protředí a průmyslu Robertem Habeckem, ten je původním povoláním také spisovatel dětských pohádek - je to jeho celá "odborná" kvalifikace.

M. Smutný 13.2.2024 18:11

Ještě k tzv. neúnosně velké ceně reaktorů: Když si někdo bere hypotéku na dům, tak se odvíjí od ceny stavby. Řekněme 10 milionů. Vedle vlastních peněz stavebníka se zbytek dofinancovává právě hypotékou. A nikdo přece neříká, že dům stojí na začátku 30 milionů, i když je to dle úročení a délky hypotéky za těch 30 let v souhrnu možná cena. Ale proč do toho lidi masivně jdou? Protože vědí, že nemovitost se v čase zhodnocuje a oni nebudou v důchodu závislí na drahém nájmu. U financování jaderných bloků proti jejich "ceně přes noc" (overnight cost) máme ale zcela jinou výhodu: jakmile se blok postaví, ihned začne vydělávat obrovské peníze! A vězte, že stabilní elektřiny bude u nás i u "zelených" sousedů hodně zapotřebí. Takže odpisy investice budou na 20 let a tento jeden velký jaderný blok (1000 MW) za 80letou svou životnost vyrobí stabilně nějakých 700 TWh elektřiny a jeho obrat při ceně 3 koruny za kWh bude tedy přes 2 biliony korun. A takových bloků chceme mít čtyři plus nějaké malé (zatím nejsou ani k dispozici komerčně, ani levnější než 1 kWh z velkého bloku). Já ovšem chápu řev všech těch stoupenců solárů a větrníků, které nejsou ani udržitelné, ani ekologické, ani obnovitelné. Protože efektivita jaderné energie tyto zdroje demaskuje jako okrajové a ztrátové. Takže až se v červnu z vlády dozvíme cenu "overnight cost" pro 1 až 4 bloky, tak zapomeňme na cenu peněz za úroky na financování. Jádro si na sebe pohodlně vydělá. Ostatně peníze na nové reaktory máme doma! https://svethospodarstvi.cz/komentare/jaderne-obligace-mohou-zaplatit-elektrarny-i-duchody/

M. Konupčík 13.2.2024 17:41

Nechali jsme socany oblbnout lidí, že jediné zlo byli nacisti a radosti a oni jsou opak.

Všichni politici mají zakazanou činnost ve školách, ale ultralevicaci ne.

Vědí proč to dělají. A já vím, proč jimi všemi absolutně pohrdam. Ale platím abyx nezamrzl, a dru se jak zvládnu, abyx nepřišel o vše, co jsem celý život pomalu práci budoval. Už žádná tolerance

L. Novák 13.2.2024 16:46

Farmáři v pondělí zablokují magistrálu v Praze, chtějí odstoupení od Green Dealu

Blokádou pražské magistrály upozorní část farmářů v pondělí 19. února na podle nich špatnou situaci českého zemědělství. Ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) také předají dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Zelené dohody pro Evropu (Green Deal).

Do Prahy by podle předsedy Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumíra Dufka a bývalého prezidenta Agrární komory Zdeňka Jandejska mohlo v pondělí přijet 600 až 1000 traktorů či další zemědělské techniky. Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se do tohoto protestu nezapojí.

Do Prahy farmáři podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana chtějí přijet v několika kolonách, například z Panenského Týnce, Lovosic, z nájezdu na D1 od Benešova, z Cukráku nebo z D11. V 6:00 by měla technika zastavit provoz magistrály v obou směrech, a to až na několik kilometrů. Od budovy ministerstva zemědělství v centru Prahy mají protestující naplánovaný odjezd v 11:00, uvedl Hofman po pondělním jednání zástupců magistrátu se zemědělci.

"Akce bude mít výrazný negativní vliv na dopravu, a to nejen v místě blokády na magistrále, ale i v širokém okolí a teoreticky i na příjezdech do Prahy. Akce však může negativně ovlivnit i městskou hromadnou dopravu včetně přesahu do Středočeského kraje," doplnil Hofman.

Ministra Výborného farmáři v dopise podle Jandejska požádají o to, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy dohody o přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií. "Je to zvěrstvo proti lidem. Zemědělci jsou v úzkých, není to jen otázka Česka, ale celé Evropy," řekl.

L. Novák 13.2.2024 16:46

Čeští zemědělci podle něj mají také nejnižší podpory z celé Evropské unie a národní dotace se neustále snižují. Farmářům také škodí nárůst dovozu ze zahraničí. "Všechno je postavený na hlavu. Česká republika má dostatek půdy na to, aby v základních komoditách byla soběstačná. Musely bychom ale investovat a vytvářet podmínky pro nový zemědělce," dodal.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/farmari-v-pondeli-zablokuji-magistralu-v-praze-chteji-odstou/r~7b51fe2aca8111ee86860cc47ab5f122/

D. Mach 13.2.2024 16:58

Ti zemědělci nikdy nepatřili k nejchytřejším. Proč s požadavkem nešli za svým guru Babišem, když Green Deal podepisoval?

T. Hraj 13.2.2024 17:06

Monžná nejsou právě nejchytřejší, ale stále jsou chytřejší než ... všichni ostatní. Ti se totiž proti green dealu zatím neozvali. Takže vlastně nejchytřejší jsou.

L. Novák 13.2.2024 17:08

:-) R^

V. Petr 13.2.2024 17:21

ANO!

J. Jurax 13.2.2024 20:35

Asi tak.

V. Mokrý 13.2.2024 17:17

Hlavně že ty jsi nejchytřejší, že.

Z. Linda 13.2.2024 17:25

R^ Že ty se chceš stát mínístrem zemědělství v nové vládě , spolupracovníku a agente StB D. Machu - Panata ? !!;-D !!

J. Jurax 13.2.2024 20:41

Jojo, Vy jste jistě chytřejší než zemědělci.

Jistě jste také požadoval od Fialy či jiného svého osobního guru odstoupení od grýndýlu.

Ne že by to bylo něco platné, ti nahoře na takové požadavky sprostného lidu, co je v pomatení mysli zvolil, stejně zvysoka serou.

V. Mokrý 13.2.2024 17:16

NO, KDYŽ JÍ MOHLI

blokovat u několikrát zelený mag orové, tak zajisté mohou i zemědělci, že !

M. Pivoda 13.2.2024 16:34

Nejsem klimatolog, ani specialista na planetární vývoj. Všechny obory přece nemohu zvládnout.

Jako občan vidím pro závěr článku ale jiný závěr, než jaký je smutně v článku prezentován.

Nejprve cituji závěr článku: ".... Zbídačení Evropané si v minulosti zvolili takové populistické vůdce a diktátory, na něž už chceme provždy zapomenout. Protože jen Evropan s dobrou životní úrovní a informovaností udělá pro udržitelné životní prostředí doma a nakonec i pro planetu maximum."

Komentář

Jako občan (který v rozvojových zemích kdysi pracoval) vidím následující řešení: Zhoršením klimatu na planetě Zemi k nesnesitelnosti místního žití, pozveme do Evropy klimatické migranty, kteří to místní zbídačení provedou mnohem efektivněji.

A navíc, přes globální internet, komunikaci 21. století, se potenciální migranti dozví, jak mnohem lépe se žije jinde.

K. Křivan 13.2.2024 16:56

Není problém čluny s migranty potápět. Není to technický problém, dokáže to i rybářský kutr, a vzhledem ke dvacetinásobnému přelidnění zeměkoule a zkušenostem s miliony migrantů v Evropě to není ani moralni problém.

D. Mach 13.2.2024 16:59

A nebo takové léčení důchodců, to je také ekonomicky úplá blbost.

T. Hraj 13.2.2024 17:09

Ti důchodci jsou občani. To vám asi ušlo nebo se domníváte (jako Němci, Švédi, Belgičani a mnozí další), že občanství je cár papíru.

K. Křivan 13.2.2024 17:24

Ty blbe, těm důchodcům vděčíš za život a vzdělání. Bez jejich práce bys zdechl už jako malý parchant na nějakou dětskou nemoc. Oni financovali lékaře, oni financovali učitele, ... Úplná blbost je tvoje existence.

Z. Linda 13.2.2024 17:26

R^Agente StB D. Machu a co tvoji rodiče - důchodci? Léčíš je?!!!!

V. Petr 13.2.2024 18:56

I Vy se dočkáte důchodového věku!

J. Jurax 13.2.2024 20:59

Nejspíš jo.

Hlupci žijí dlouho ...