Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Re: Máte toho zapotřebí,
Má pravdu, pumprdlíku*. Reflex je bulvár.
*sebekriticky přiznávám, že paní Boublíková tě charakterizovala trefněji.
Tak co, jde to nahoru, letos?
Nejvíc to jde nahoru důchodcům. Nic nemusí dělat, přesto jim to jde nahoru. Dva rohlíky a tři plátky Vysočiny denně navíc.
OLAF NEBUDE KOMENTOVAT A EK NEZVEŘEJNÍ
... páč o to nebyla požádána !!!
_____________________________________________
TAK SI SE ZDECHOVSKÝM VYTŘELI PRDEL !!!
:-)))
Re: OLAF NEBUDE KOMENTOVAT A EK NEZVEŘEJNÍ
:-)))
:-)))
Já se snad umlátím smíchem !!!
Re: OLAF NEBUDE KOMENTOVAT A EK NEZVEŘEJNÍ
Pumprdlík pojedl k obědu vtipnou kaši.
Re: Sovětský "pořádek", Ruská základna, náklady Západu...
Taky jsem někde zaslechl nebo viděl, že kontejnery s radioaktivním odpadem potápěli do moře u Nové země nebo někde v těch končinách. A když se rychle nepotopily, tak do nich stříleli z děla.
Neudivilo mně to.
Norové kradou děti, ale s tím sousedstvím mají dost smůlu. :-P
Radijournal
moudře hovořil o Topolánkovi. Má heslo "Nejsem vítač ani kývač". Prý nebude kývat východním státům.
Přece politicky korektní RJ neřekne, že se jedná o kývání směrem bruselským, i když následuje, že Topolánek se bude občanů Kotlinky v Bruselu zastávat.
Re: Radijournal
Putin- naším nepřítelem je Západ.
Kývání Kremlu rovná se vlastizradě.
Re: Radijournal
Západ není nepřítelem, Západ je systém v úpadku. S*al jsem za plotem, kýval jsem hlavou, pr*el jsem si vytřel zelenou trávou.
Akrylamid
Vzhledem ke svým neurotoxickým a potenciálně karcinogenním účinkům představuje zdravotní riziko pro člověka. Akrylamid vzniká už při teplotách nad 100 °C a to hlavně během pečení, smažení a grilování, ale i přípravy jídla v mikrovlnné troubě. Je snaha o snížení obsahu akrylamidu v potravinách během produkce, například pomocí vakuového smažení při nižších teplotách.[1] Mezi rizikové potraviny patří smažené bramborové lupínky, hranolky, sušenky a krekry.[2]
Akrylamid působí negativně na nervový systém, může způsobit malátnost, halucinace nebo necitlivost periferních částí těla a ataxie. Je klasifikován IARC jako pravděpodobný karcinogen pro člověka (kategorie 2A). Je také prokázaný mutagen, a pro tyto nebezpečné vlastnosti byl v březnu 2010 zařazen Evropskou agenturou pro chemické látky na seznam látek vzbuzujících mimořádné obavy.[3]
Re: Akrylamid
Doporučuje se při tepelném zpracování potravin používat nižší teplota úpravy po delší dobu, tak, aby finální výrobky měly světlou, zlatavou barvu. [5]
Na celkové riziko negativního účinku akrylamidu na lidský organismus pak má vliv jak technologie přípravy pokrmů, tak zkonzumované množství a samozřejmě další složky stravy, například zelenina a ovoce.
Pro člověka je zdraví ohrožující dávka 16 ug/kg tělesné hmotnosti/den. Bramborové lupínky obsahují 980 μg AA/kg, hranolky 410 μg AA/kg a pečený chléb 160 μg AA/kg potraviny. Nejvíce se na denním příjmu podílejí smažené hranolky (16 – 30 %), bramborové lupínky (6 – 46 %), káva (13 – 39 %) a chléb (10 – 30 %). [2]
Obsah akrylamidu v potravinách lze během přípravy snížit. Mezi doporučení patří snížení teploty během přípravy. Při pečení v troubě s cirkulací vzduchu by měly dosahovat maxima 180 °C, bez cirkulace 200 °C a ve fritéze by teplota neměla překročit 175 °C. Dále by se při opékání měla sledovat barva na povrchu potravin, aby nebyla příliš tmavá, naopak by měla dosahovat zlatohnědého odstínu.
Re: Akrylamid
No jo, ale taková dobře připečená papriková klobása je kulinářský zážitek ničím nenahraditelným. Nejdříve zrušili hospody a teď k tomu i klobásy? :-):-):-) Já mám trochu akrylamidu vcelku rád. :-):-):-)
Re: Akrylamid
Na to se vás moudrá matka EU neptá. Pečuje nezjištně o vaše zdraví. Připečená klobása není povolena, povoleni jsou pouze přičmoudlí novoevropané.
Re: Akrylamid
:-):-):-) Ti jsou nejen povolení, ale nám i vnucovaní. To je horší stránka věci samé. :-):-):-)
Re: Akrylamid
Ano, přesně tohle jsem někde před asi půl rokem (v létě, myslím) četl, vzpomínám si :-).
Ale jak z toho vyplývá zmiňovaný zákaz péci v pekárnách nad 120°C, to netuším.
Re: Akrylamid
Vůbec netuším, jestli skutečně nějaký zákaz existuje, anebo jde jen o doporučení. Byť by to logiku mělo, když se zjistí, že se v potravinách vyskytuje jed, nejde na to nereagovat.
Ta teplota je hraniční, nad ní se toho jedu tvoří výrazně více. Proto je dobře používat nižší teplotu po delší dobu, indikací může být barva (ne do červena, jen do zlatova).
Re: Akrylamid
Ano to píšu níže (spíš bych předpokládal, že to bude jakési doporučení než zákaz).
Vzhledem k mému názoru na konzumaci pečiva a stravování se ve velkém hranolkama a čipsama se radši nebudu vyjadřovat k tomu, že někdo zjistil, že je v tom "jed", páč bych se musel asi trochu smát.
Re: Akrylamid
Vy nelido, vy snad nechcete svým dětem dopřát hranolky ráno, v poledne i večer? Kolou zapíjené?
Re: Akrylamid
Já to radši upřesním: nezpochybňuji škodlivost akrylamidu, ani souvislost s vysokou teplotou, tedy ani ono samotné doporučení.
Co se zde neuvádí je otázka, jak je to s ostatními složkami třeba takových čipsů nebo hranolků (použitý tuk, množství soli, vhodnost konzumace brambor (bílé mouky u pečiva), konzumace sacharidů..., kombinace s jinými složkami). A filosfická otázka - zda vůbec lze vyrobit zdraví zcela neškodné čipsy, které ještě budou někomu chutnat.
Jestli zkrátka není lepší jíst čipsy tak pětkrát do roka a v takovém případě neřešit, jakou teplotou byly upečeny.
Re: Akrylamid
Mezi zdravotní škodlivostí a jedovatostí je jistý nezanedbatelný rozdíl. A o tom to je.
Re: Akrylamid
To záleží na tom, jestli jej užíváte jako potravinu.