Léto ještě pokračuje, ukazuje se, že cuket bude zase úroda, posuzuji podle darů.
Není to žádný převratný recept, většinou každý nějaký zná, jde spíše o připomenutí.
Suroviny
- 25 dkg oloupaných syrových brambor
- 50 dkg cukety
- 20 dkg sýra
- 20 dkg hrubé mouky
- 20 dkg šunky nebo slaniny
- 5 vajec
- deci oliv. oleje
- 2 cibulky
- sůl, pepř, aspoň hrst čerstvé petržele, možno přidat oregano, tymián nebo cokoliv
Postup
- nastrouhat nahrubo brambory, cuketu (pokud je mladá, tak i se slupkou) a sýr
- cuketu prosolit a dát do cedníku, aby tekutina trochu vykapala, pak ji jemně vymačkat
- cibuli nakrájet na kolečka, pokud je malá; jinak na půlměsíčky a nechat zesklovatět
- šunku nebo slaninu na kostičky (tu také trochu opražit)
- vše v míse smíchat
- u vajec oddělit žloutky a bílky
- z bílků vyšlehat tuhý sníh
- do mísy přidat žloutky
- cibuli
- šunku nebo slaninu
- mouku, možno s trochou prášku do pečiva
- olej
- sůl, pepř, petrželku
- dobře promíchat
- vmíchat tuhý sníh
Zapékací mísu vymazat olejem a moukou nebo strouhankou, nalít směs, urovnat, navrch pro zjemnění chuti možno položit pár plátků másla.
Letní cuketobramborový koláč - upečený
Péci asi ¾ h. na vyšší teplotě.
Toto množství je do mísy cca 35 x 25 cm, já jsem pekla z poloviny. Tento cuketový koláč je vhodný jako příloha nebo teplý se zeleninovým salátem; je dobrý jako oběd nebo večeře nebo jen tak na zasycení, třeba na chatě.
Porce
Všem zdar k cuketovým výrobkům.
A jako dezert si můžeme připravit švestkový koláč, třeba i s tvarohem (recept už vyšel na Zvířetníku, zde klikněte na odkaz).
Foto: Nelina