Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Letní cuketobramborový koláč

5.8.2022

Léto ještě pokračuje, ukazuje se, že cuket bude zase úroda, posuzuji podle darů.

Není to žádný převratný recept, většinou každý nějaký zná, jde spíše o připomenutí.

Suroviny

Letní cuketobramborový koláč - suroviny
  • 25 dkg oloupaných syrových brambor
  • 50 dkg cukety
  • 20 dkg sýra
  • 20 dkg hrubé mouky
  • 20 dkg šunky nebo slaniny
  • 5 vajec
  • deci oliv. oleje
  • 2 cibulky
  • sůl, pepř, aspoň hrst čerstvé petržele, možno přidat oregano, tymián nebo cokoliv 

Postup

  • nastrouhat nahrubo brambory, cuketu (pokud je mladá, tak i se slupkou) a sýr
  • cuketu prosolit a dát do cedníku, aby tekutina trochu vykapala, pak ji jemně vymačkat
  • cibuli nakrájet na kolečka, pokud je malá; jinak na půlměsíčky a nechat zesklovatět
  • šunku nebo slaninu na kostičky (tu také trochu opražit)
  • vše v míse smíchat
  • u vajec oddělit žloutky a bílky
  • z bílků vyšlehat tuhý sníh
  • do mísy přidat žloutky
  • cibuli
  • šunku nebo slaninu
  • mouku, možno s trochou prášku do pečiva
  • olej
  • sůl, pepř, petrželku
  • dobře promíchat
  • vmíchat tuhý sníh

Zapékací mísu vymazat olejem a moukou nebo strouhankou, nalít směs, urovnat, navrch pro zjemnění chuti možno položit pár plátků másla.

Letní cuketobramborový koláč - upečený

Péci asi ¾ h. na vyšší teplotě.

Toto množství je do mísy cca 35 x 25 cm, já jsem pekla z poloviny. Tento cuketový koláč je vhodný jako příloha nebo teplý se zeleninovým salátem; je dobrý jako oběd nebo večeře nebo jen tak na zasycení, třeba na chatě.

Porce

Všem zdar k cuketovým výrobkům.

A jako dezert si můžeme připravit švestkový koláč, třeba i s tvarohem (recept už vyšel na Zvířetníku, zde klikněte na odkaz).

Švestkový koláč

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes


zpět na článek