Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Rizoto jednohrnec

16.4.2021

Rizoto jednohrnec je velmi variabilní pokrm a neušpiníte moc nádobí.

Jako základ je potřeba rendlík se silnějším dnem (můj má průměr 24 cm a
nepřilnavý povrch). Při vaření na plynu
jsem pod něj používala i litinovou podložku.

Suroviny pro 4 porce:

Suroviny na rizoto z jednoho hrnce

Rýže

  • 160 g rýže (Yga rýži nahradí něčím jiným...)
  • Cca 400 g něčeho od masa, pokud možno 2 druhy. (Lze použít i všelijaké
    zbytky vařeného či pečeného masa).
    Například 2 stehenní kuřecí řízky a 2 špekáčky.
    Já tentokrát místo špekáčků použila 1/2 vepřové konzervy. Sice jsme se
    původně těšili, že si ji dáme na chleba/topinky s hořčicí, ale její
    parametry... V rizotu byla dobrá.
  • Zelenina, dost, dvě základní varianty:

1. Pytlík nějaké mražené směsi (350 g je málo) doplněná hrstí mraženého
hrášku a hrstí mražené kukuřice. Co kdo rád a co dodá zahrada, trh nebo
mrazák.
Odhaduji, že správné celkové množství je cca 500 g.

2. Cibule, česnek, 4 - 6 větších paprik nakrájených na kousky, plechovka
krájených rajčat

Postup:
Na trošce oleje osmahnu na kostičky nakrájené špekáčky a maso, případně i
cibuli.

Maso a konzerva v rendlíku

Přisypu zeleninu a chvilku všechno dusím pod pokličkou.

Přisypeme zeleninu a po chvíli rýži

Přisypu rýži, přidám nějaké koření (polévková lžíce mého úlovku z Akce -
italská směs). Promíchám a zaleji vařící vodou. Ani nesolím, špekáčky i ta
konzerva jsou samy od sebe slané dost. Když tak si přisolím až na talíři.

Přidáme koření

Ztlumím plamen - elektriku do jemného varu, přiklopím pokličku a natáhnu
minutku na 20 minut.

Zalijeme vodou

Občas kontroluji, pokud je to ke konci varu ještě moc „mokré“, sundám
pokličku. Případně, pokud nespěchám, pokličku nechám, vypnu zdroj tepla a
nechám dojít. Ona se ta tekutina vstřebá :-).

Hotovo.

Dobrou chuť.

P.S. Školní rizoto jsem nikdy moc nemusela...

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes


zpět na článek