16.5.2021 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rizoto jednohrnec

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 16.4.2021 19:03

Jajko, to je krásně zdokumentovaný recept. Rizoto dělám často, jen přidávám strouhaný sýr (hodně - do směsi a navrch). Máme rýži rádi, dělám ji často a rizoto proto, že vše, co k němu potřebuji mám vždy doma. Vařím ho vždy, když sem jede švagrová z FL, protože jednak ho miluje, ale hlavně je to jídlo, kterému "nevadí" když časový příjezd hosta bývá nejistý. Připravím zeleninu a maso na jedné pánvičce, rýži samostatně a když je čas jíst, rýži přídám k zelenina, prohřeji a zasypu sýrem.

V různých dočasných místech při stěhování, jsem také používala sáčkovou rýži. Měla jsem třeba jen dvouvařič a jeden hrnec, tak jsem často spolu se sáčkem dala do vody uvařit buď sáčk mražené zeleniny (ten jsem tahala ven dříve), nebo několik vajíček, která pak na tvrdo přišla různě vhod.

Určitě jsem už tuhle příhodu psala, ale pro mne je nezapomenutelná. Maminka doma vařila rýži "v peřinách". Nechala jí chvilku přejít varem, pokličku k hrnci něčím přivázala a dala jí do skladu peřiny na posteli, aby teplo izolovalo z obou stran. Rýže vždy krásně "došla", nikdy nebyla patlavá a v peřinách vydržela hodně dlouho teplá. Takže jsem to v začátku manželství dělala stejně. Manžel si po příchodu z práce, šel často na chvilku lehnout. Měl ve zvyku peřinu odhodit na stranu a oblečený si lehl jen na prostěradlo. Jistě tušíte, co se stalo - jednou takhle s odhozenou peřinou letěla i rýže. Manžel sice věděl, co s rýži dělám, ale zapomněl na to, stejně jako můj varovný výkřik přišel pozdě. Naštěstí otočený hrnec zůstal v peřině, poklička byla upevněná, celý hrnec zabalená do ručníku a tekutina v rýži už téměř žádná. Ale od té doby, kdykoliv si šel choť lehnout raději se pro jistotu ptal "je tam rýže?". Už to nedělám, manžel je dávno v důchodu a jídlo mohu lépe načasovat a rýže co používám. je hotová rychle na nízkém ohni na plotně ( poměr 1:2 - rýži do vařící vody s lžičkou oleje)

Z. Nelina 16.4.2021 15:14

Na risotto a rýžový nákyp používám italskou kulatozrnnou rýži, ta dobře váže, konzistence je pak správně krémová.

M. Sláma 16.4.2021 13:54

[Nikoloki] Jinak v dobách rýžovitě-předpytlíkových se u nás doma dělala rýže v remosce - cibule na másle, nechat trochu zezlátnout, nasypat rýži, zalít vodou - a když se na cibuli ještě lehce osmažil na kostičky nakrájený salám, tak bylo rizoto :-) ...

T. Zana 16.4.2021 15:27

To taky pamatuju :-).

Z. Lika 16.4.2021 15:58

Ta remoska je zajímavý nápad. Asi tu ty nápady na vaření rýže vysbírám do takového mlsotníkového nápadníku.

J. Fialová 16.4.2021 12:31

Ve sbírce receptů pro líné (hranolky v troubě a řízky v troubě) mám i recept od mámy na vaření rýže v troubě: kousek sádla, 4 velké hrsti oprané rýže, trochu soli. Trochu opražit, zalít horkou vodou 2 cm nad, míchat do varu, vrazit tam malou cibuli s hřebíčkem, a šup do vyhřáté trouby. Po 15 min event. přidat teplou vodu a ještě 5 - 10 min troubovat.

Ale pytlíková je lepší ;-D

Š. Matyášová 16.4.2021 14:20

není potřeba, stačí osolit vodu, 3 prsty nad rejží má být a dát pod pokličku do trouby na 160°C na hodinu a půl, když to peču pro víc jak 20 lidí....je skvělá,nepřipečená,nemusí se hlídat...a krásně se sype....

T. Zana 16.4.2021 15:30

Moje babička ji dělala tak, že rýži zalila vodou (tuším na dva prsty nad úroveň rýže) a tu malou cibuli, resp. častěji půlku velké, líp se do ní vetkl ten hřebíček :-).

M. Skálová 16.4.2021 19:38

je to asi stará praxe, moje maminka to taky tak dělala a já pokračuji. Myslím, že Jana taky. /na jeden hrníček rýže.dva hrníčky vody/

Z. Asteris 16.4.2021 12:30

Podobně jako Yga, zajímavé až do okamžiku, kdy se přisype rýže. Ale možná ten bulgur , pohanka nebo kuskus..A určitě ne kroupy. Ale dokud žil manžel a byl doma syn, tak jsem rýži vařila často, oba tvrdili, že dobrou. Rýži propláchnout, na másle spíš vysušit než osmahnout, pak 2 díly vody (cibule s hřebíčkem), cca 15 minut vařit a pak nechat dojít "v peřinách". A pro mne chleba nebo těstoviny. V případě rizota radši něco jiného. Rýži jím jen na táboře (v minimálním množství ), protože tam musím jít příkladem :-).

A. Alimo 16.4.2021 11:39

Já teda s vařením rýže nemám problém. Po několika pokusech kdysi v mládí, které se nevyvedly, jsem se naučila, že : 1) nejdůležitější je rýži důkladně propláchnout jak studenou, tak horkou vodou - to se naučil MLP kdysi na koleji, když bydlel s kolegou ze Srí Lanky. 2) propláchnutou rýži vrhnu do vařící NEosolené vody - hodně vody, poměr nevím, dělám to od oka - ale asi na hrnek rýže tak 1,5 -2 l vody. 3) zamíchám, aby se nepřilepila ke dnu a vařím 15 minut. 4) Sliju do připraveného síta, NEproplachuju a přendám do mísy odkud servíruju, pokud je jí mín, jde rovnou na talíř. Používámrřýži dlouhozrnnou nebo Basmati a nikdy se mi nerozvařila :-)

Z. Jajka 16.4.2021 11:50

Tohle vyzkouším :-). Sice na přílohovou rýži používám varné sáčky, ale jednak je jí v tom sáčku pro nás dva moc a zbývá a parametry mne úplně neslovuje... A ano, i na ten sáček rýže dávám jen špetku soli. Slaná rýže mi nechutná.

V rizotu případnou lehkou rozblemcanost rýže neřeším.

T. Zana 16.4.2021 11:27

Dobrý jídelní tip a velmi návodně nafoceno R^. Já teď nejčastěji dělám risotto (tedy tu italskou verzi). Ono je to vlastně taky jednohrnec, ale o hodně víc piplačka.

Nicméně pro změnu bych tohle mohla taky zkusit - buď v téhle verzi nebo co píše dole Nikoloki, on ten wok není špatnej. Hm, ale mám tu pánev mrňavou, nevím, jestli by se vešlo :-P.

Každopádně díky, Jajko.

Z. Jajka 16.4.2021 11:37

Já si musela kvůli indukci koupit skoro všachny rendlíky, pánve a hrnce nové.

Všechny své staré oblíbence jsem obcházela s magnetem, prošlo toho minimum...

Z. Jenny 16.4.2021 10:18

Jajko díky za recept,pěkně nafocený. Rizoto dělám téměř na všechny způsoby níže popsané akorát nemám ten forichtung , co má Lika. Máme rádi rizoto,všechno se spotřebuje a je to rychlé bez zbytečného nádobí. Za mladších časů jsem chtěla mít všechno správně asi jako moje bábinky a tak jsem rýži dávala dojít v hrnci pod peřinu. Byla pak poměrně suchá a krásně sypká nerozbablaná. Říkalo se tomu " šup s ňó pod peřinó".;-D

Z. Jajka 16.4.2021 10:50

Přesně tak a když vychytáš rendlík a plamen, tak to ani nemusíš moc hlídat.

Z. Lika 16.4.2021 11:01

To byl vždycky přesně ten můj problém s vařením rýže - typ hrnce (velký, malý, tlusté dno - kde ho vzít) a typem ohřevu (často plyn, tedy oheň). A stačilo třeba zvýšit množství rýže, a už jsem byla s vařením v kelu - buď to bylo rozvařené nebo nedovařené. Nakonec jsem od oka vodu po troškách dolévala, nechávala dojít... no crcání až na půdu (pro mě). Prostě jsem rýži ručně neuměla.

Z. Jajka 16.4.2021 11:08

Jak píše Yga, na jeden díl rýže 2 díly vody, ale máš nechtěně větší plamen a voda dojde... Nakonec jsem to uměla, až na poslední rok jsem vždycky vařila na plynu a byla jsem spokojená. Nyní máme indukci (nebyla jiná možnost...) a třeba palačinky jsem ještě nezkusila.

Z. Lika 16.4.2021 11:12

Když už jsme u indukce - hučí?

Z. Jajka 16.4.2021 11:38

Při těch nejvyšších příkonech trošku.

A. Zemanová 16.4.2021 22:17

Trošinku hučí a když je někde vlhkost nebo nedejbože drobek, tak píská. Ale odpouštím jí to, protože ji miluju. Reaguje rychle jako plyn, ale ucha hrnců nepálí, spodek hrnce zůstává čistý a co mám indukci, nehořela mi ani jednou utěrka. :)

A. Bytová 16.4.2021 11:20

Tak to jsem ráda, že nejsem sama. Pokoušela jsem se vařit rýži mnoha téměř vědeckými postupy, vždycky byla rozblemtaná. Jednou jedinkrát jsem vyrobila něco sypkého a dobrého, a to jen proto, že jsem se při přípravě zakecala a nedávala pozor, co vlastně dělám. V současnosti to jistí rejže strejčka Bena. :-P

Š. Matyášová 16.4.2021 14:23

pro sebe doma ji vařím v mikrovlnce...mám na to takovou porculánovou nádobu..za 25 minut je v ní luxusní rejže...já ti to nafotím....

Z. Lika 16.4.2021 14:28

Sharko, budu ráda :-)

Z. Jajka 16.4.2021 15:02

Já taky, do mikrovlnky jsem měla skleněný rendlík s pokličkou, ale nikdy jsem to nevychytala tak, aby mi ta voda nezdrhala... a nenásledovalo mytí mikrovlnky.

Z. Jitur 16.4.2021 9:51

Rizoto pro mne je vždy jídlo, které mne potěší. A dá se většinou vyrobit z toho, co je ve spíži a v lednici ;-)

Z. Yga 16.4.2021 9:11

Nejprve pochválím to, že na mne myslíte :-)! Za druhé pochválím prezentaci jídla - na fotkách vypadá moc hezky i ta konečná úprava - je vidět, že je to spíš sypké než lepivé. A za třetí - mne se to týká do chvíle "přisypeme rýži" - ale zbytkové maso s mraženou zeleninou je náhodou moc dobrý nápad a může se to dlabat s chlebem.

Jinak mezi námi děvčaty - jedinou rýži, kterou pozřu s chutí, je právě něco na způsob rizota - nakrájené zbytky pečeného kuřete (to nejčastěji, ale používám i zbytky vepřové pečínky - ten španělák, jak dole praví Vave, mne ještě nenapadl, ale možná i na něj dojde) ještě dodusím na cibulce na takový mišmaš - dochutím buď kari nebo bambovou solí, dám uvařenou rýži (vařím klasicky jeden hrnek rýže, dva hrnky vody a sůl), přidám plechovku kukuřice a na talířku posypu strouhaným sýrem. K tomu kyselý oharek a mňam - jednou za čtvrt roku si i já pochutnám. Prostě to rizoto nesmí být z mletého syrového masa nebo vůbec ze syrového masa ;-D;-D;-D

Š. Matyášová 16.4.2021 9:13

dej brambory a udělej takové jiné francouze :-D

Š. Matyášová 16.4.2021 9:09

já uvařím rýži ve vývaru z masa, co pak dám do rizota a zelenimu zarestuju čerstvou,posekanou na drobno..a přidám hrášek a kukuřici...pokud nedávám luštěniny a ze zeleniny jen trochu mrkve, přidám cuketu,česmńek,cibulku a ušená rajčata..z koření různé - bud uzenou papriku nebo kari....a bílý pepř..jinak to je u rozota se srdíčkama..tam jen hrášek,bobkovej list, nový koření, pepř a vývar z nich, v něm uvařím rejži,posekám srdíčka,smíchám a přidám konzervovanej hrášek...a lžíci ádla..a je hotovo...tohle chudý rizoto miluju....,

Z. Inka 16.4.2021 8:35

Pokud mám maso upravené zbytkové, míchám s uvařenou rýží. Pokud dělám ze syrového masa, orestuji maso a dusím s rýží a zeleninou. Zalití vývarem je o level výš