Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Kalamáry neboli olihně

30.10.2015

Jedním z důsledků Pražení, kromě příjemné relaxace a sdílení zvířetnického ducha, byl lehký napnelismus ohledně mého talíře: co jsem to vlastně jedla?

Nominálně kalamáry, reálně něco hodně, ale hodně křupavého až tvrdého. A slané to bylo. Pozor, věděla jsem, že nemohu očekávat krmi jako v konobě, takže zklamaná jsem nebyla. Navíc v jídelním lístku to bylo v rubrice „k vínu“, a jelikož jsem se návodem řídila, dopadla jsem dobře a spokojeně. Dobrá společnost to jistila.

Kdysi jsem si pořídila chorvatskou kuchařku, myslím, že jsem ji koupila v Trogiru na náměstí s katedrálou sv. Lovre. Stala se zdrojem potěšení a ukrácení dlouhé chvíle už cestou zpět, kdy jsme v autě stáli v dlouhých kolonách. Děti v posádce ječely nadšením, když jsem jim z ní předčítala.

Slabší povahy nechť dále nečtou :-)

Takže jak se připravují kalamáry neboli olihně? Především je nevylovíte z mrazáku, ale večer předem z moře. To takhle po setmění vyjedete s malou loďkou do zátoky před hospodou, potichu si svítíte do vody silnou baterkou a cedníkem, nebo jak se tomu říká, vytahujete všechno, co se dole rojí. Není toho málo. Jestli ulovíte aspoň 600 g kalamárů, máte základní ingredienci v kupě, a nají se z toho čtyři lidi.

Kuchařka se nijak nezmiňuje o způsobu ubezdušení těchto drobných hlavonožců, zato pokračuje: uchopte tělo olihně do jedné ruky a hlavičku s chapadly do druhé. Hlavičku táhněte k sobě, a tahejte a tahejte, až jí střeva vytáhnete, pokud možno v jednom kuse. (Tady ty děti v autě ječely a chtěly ještě:-)

Hlavičku olihně oddělte od útrob a ty vyhoďte. Nožem obřízněte oči a vyndejte je (děti už jen bezmocně sípaly). Chrupavku na dolní straně hlavy odřízněte a také ji vyhoďte. Rozprostřete chapadla a najděte mezi nimi zobák (ústa). Ukazovákem vytlačte zobák nahoru, oddělte ho a vyhoďte. Rozprostřete tělo a najděte kost. Nahmatejte její konec a opatrně ji vytáhněte, abyste ji nezlomili, a pak ji také vyhoďte. Stáhněte z těla kůži a vyhoďte ji. Potom hlavičky, chapadla a těla olihní promyjte pod tekoucí studenou vodou.

A tady už to známe. Naporcujte olihně na malé kroužky. Osušte je papírovou utěrkou a obalte v mouce. Smažte v hlubší vrstvě rozpáleného oleje. Jakmile získají porcelánově bílou barvu a ztuhnou, vyndejte je a položte na papírovou utěrku, abyste je zbavili přebytečného oleje. Kalamáry smažte 4 – 5 minut. Doporučuje se ochutnat je spíš po kratší době, a pokud nejsou hotové, pak dosmažit. Protože jakmile jsou přesmažené, není jim pomoci. Osolte a opepřete, dokud jsou horké.

Lignje pržene v Chorvatsku, foto Lika

Tolik z kuchařky. Jak to tak čtu, ani se nedivím, že kuchař v pražské hospodě raději zaloví v mrazáku, než aby se piplal s různým taháním levá-pravá od sebe-k sobě a s očičkama.

Ale přesmažovat, přesmažovat to teda nemusel. I když... jídlo tak rozhodně získalo charakter.

Jinak v té kuchařce je spousta zajímavých receptů nejen s plody moře včetně pavoukových krabů, ale i s králíky, hovězím i vepřovým a jehněčím, a nezačínají „chyťte si krávu“, a jídla jsou to od pohledu spíš lehká, bez mouky nebo jen s minimem. Kdyby byl zájem, tak můžu časem něco převyprávět. Možná i úplně normálně :-)

Lika Neviditelný pes


zpět na článek