20.4.2024 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Kalamáry neboli olihně

30.10.2015

Jedním z důsledků Pražení, kromě příjemné relaxace a sdílení zvířetnického ducha, byl lehký napnelismus ohledně mého talíře: co jsem to vlastně jedla?

Nominálně kalamáry, reálně něco hodně, ale hodně křupavého až tvrdého. A slané to bylo. Pozor, věděla jsem, že nemohu očekávat krmi jako v konobě, takže zklamaná jsem nebyla. Navíc v jídelním lístku to bylo v rubrice „k vínu“, a jelikož jsem se návodem řídila, dopadla jsem dobře a spokojeně. Dobrá společnost to jistila.

Kdysi jsem si pořídila chorvatskou kuchařku, myslím, že jsem ji koupila v Trogiru na náměstí s katedrálou sv. Lovre. Stala se zdrojem potěšení a ukrácení dlouhé chvíle už cestou zpět, kdy jsme v autě stáli v dlouhých kolonách. Děti v posádce ječely nadšením, když jsem jim z ní předčítala.

Slabší povahy nechť dále nečtou :-)

Takže jak se připravují kalamáry neboli olihně? Především je nevylovíte z mrazáku, ale večer předem z moře. To takhle po setmění vyjedete s malou loďkou do zátoky před hospodou, potichu si svítíte do vody silnou baterkou a cedníkem, nebo jak se tomu říká, vytahujete všechno, co se dole rojí. Není toho málo. Jestli ulovíte aspoň 600 g kalamárů, máte základní ingredienci v kupě, a nají se z toho čtyři lidi.

Kuchařka se nijak nezmiňuje o způsobu ubezdušení těchto drobných hlavonožců, zato pokračuje: uchopte tělo olihně do jedné ruky a hlavičku s chapadly do druhé. Hlavičku táhněte k sobě, a tahejte a tahejte, až jí střeva vytáhnete, pokud možno v jednom kuse. (Tady ty děti v autě ječely a chtěly ještě:-)

Hlavičku olihně oddělte od útrob a ty vyhoďte. Nožem obřízněte oči a vyndejte je (děti už jen bezmocně sípaly). Chrupavku na dolní straně hlavy odřízněte a také ji vyhoďte. Rozprostřete chapadla a najděte mezi nimi zobák (ústa). Ukazovákem vytlačte zobák nahoru, oddělte ho a vyhoďte. Rozprostřete tělo a najděte kost. Nahmatejte její konec a opatrně ji vytáhněte, abyste ji nezlomili, a pak ji také vyhoďte. Stáhněte z těla kůži a vyhoďte ji. Potom hlavičky, chapadla a těla olihní promyjte pod tekoucí studenou vodou.

A tady už to známe. Naporcujte olihně na malé kroužky. Osušte je papírovou utěrkou a obalte v mouce. Smažte v hlubší vrstvě rozpáleného oleje. Jakmile získají porcelánově bílou barvu a ztuhnou, vyndejte je a položte na papírovou utěrku, abyste je zbavili přebytečného oleje. Kalamáry smažte 4 – 5 minut. Doporučuje se ochutnat je spíš po kratší době, a pokud nejsou hotové, pak dosmažit. Protože jakmile jsou přesmažené, není jim pomoci. Osolte a opepřete, dokud jsou horké.

Lignje pržene v Chorvatsku, foto Lika

Tolik z kuchařky. Jak to tak čtu, ani se nedivím, že kuchař v pražské hospodě raději zaloví v mrazáku, než aby se piplal s různým taháním levá-pravá od sebe-k sobě a s očičkama.

Ale přesmažovat, přesmažovat to teda nemusel. I když... jídlo tak rozhodně získalo charakter.

Jinak v té kuchařce je spousta zajímavých receptů nejen s plody moře včetně pavoukových krabů, ale i s králíky, hovězím i vepřovým a jehněčím, a nezačínají „chyťte si krávu“, a jídla jsou to od pohledu spíš lehká, bez mouky nebo jen s minimem. Kdyby byl zájem, tak můžu časem něco převyprávět. Možná i úplně normálně :-)

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !