Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Mlsotník (nejen) pro Rpuť

5.8.2016

První recept je na malé houstičky.

Dělává je naše babča při každé slavnostní příležitosti – a ihned všechny zmizí. Podávají se jako příloha k pomazánkám a studeným mísám... Jen je fakt, že nejsou na dlouhé skladování – vynikající jsou čerstvě upečené, druhý den jsou obyčejné a třetí den tvrdé...

Potřebujeme:

Houstičky hlídané Nightem

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 3 dkg droždí
  • 1 vejce
  • 6 dkg másla
  • čtvrt litru mléka
  • sůl

Vše nasypu do pekárny a nechám umatlat těsto a vykynout. Dříve jsem zadělala kvásek a udělala normálním postupem kynuté těsto.

Z vykynutého těsta uždibuju malé kousky, uválím vždy tři válečky a udělám minicopánek – malou pletenou houstičku. Pokládám na plech na pečící papír. Potřu vajíčkem a posypu hrubou solí a k tomu mákem či kmínem či sezamem či lněným semínkem... prostě jak kdo rád.

Druhý recept je na piškotové těsto podle receptu mojí babičky.

Dá se upéct maličký kastrůlek s porcí pro jednoho i veleplech pro skautský oddíl. Používám ho jako dortový korpus, jako základ pod letní ovocné koláče i piškotové bublaniny.

Kolik váží vajíčka (i se skořápkou), tolik si odvážím cukru a také polohrubé mouky. Ušlehám sníh z bílků. Utřu cukr se žloutky, přidám tolik lžic vody, kolik bylo vajec (babička měla proti mně velké lžíce, takže prostě tam cvrndnu vody tolik, aby se to i s moukou spojilo) a vmíchám mouku. Na závěr tam pomalu zamíchám i ten sníh. Peču ve vymazané (a hrubou moukou vysypané) dortové formě či pekáčku.

Babička si to pro sebe dělávala z jednoho vajíčka do minikastrůlku. Do dortové formy jako nízký korpus dávám dvě malá vajíčka, ze tří už je korpus docela vysoký. Na velký „vysoký“ plech do trouby dávám 5 vajíček – a do toho minulý týden přišly hustě pokladené vypeckované višně. Ňam.

Patrový piškot omatlaný tvarohem a čerstvým ovocem - dortík pro nejmenší

P.S.: Lika mě poprosila, ať dodám parametry pečícího procesu. A jsem v průšvihu. Správně má být trouba v obou případech předehřátá. Ale občas zapomenu. A vrazím to do trouby nevyhřáté. A taky se to upeče. Teplotu taky moc neřeším – většinou kolem 150 stupňů. Když je teplejší, je to rychlejší :o) Houstičky děláme malé a tak jsou zcela jistě propečené, když dostanou krásnou barvu. Já raději víc upečené s křupavými konečky.

Piškot je hotový, když zrůžoví a odlepí se mu okraje těsta od okrajů pekáčku. Pak pro jistotu do něj píchnu špejlí – ale už se těsto nechytá. Pokud je vyšší, tak se musí píct pomaleji, aby se stihnul propéct. Ale zase – podle oka a přiměřeně... :o)

Foto: Xerxovi

Xerxová Neviditelný pes


zpět na článek