20.1.2020 | Svátek má Ilona



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Mlsotník (nejen) pro Rpuť



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 53, poslední: 5.8.2016 21:15, přehled diskusí

jdu na mokrý rybíz...:
Autor: Z. Xerxová Datum: 5.8.2016 16:26

přijedou Trpajzlíci a tak je třeba něco upéct. A dneska bude jeden plech kynutého rybízáku. Těsto zvládne pekárna - 150 ml mléka, 5 dkg másla na kostičky, 5 dkg cukru, špetka soli, 20 dkg polohrubé a 10 dkg hladké mouky a půl kostičky droždí nadrobím na vrch. Pekárna umatlá a vykyne těsto - je ho tak akorát na jeden plech - ani ho neválím válečkem - jen ho roztáhnu prsty po plechu (nic pod něj nedávám, nemastím - ono to jde i na sucho) . Posypu ovocem (rybíz, jahody, meruňky, borůvky, vypeckované višně, blůmy, švestky, v zimě jabková či švestková povidla, tvaroh... mák ne - ten já nerada :o) ) a drobenkou... a je to hned.

Re: jdu na mokrý rybíz...:
Autor: Z. Lika Datum: 5.8.2016 18:12

Děkuji i za tento recept - mám moc ráda ty tenoučké kynuté koláče hustě posypané ovocem. Nejvyšší čas si ho zkusit sama.

Re: jdu na mokrý rybíz...:
Autor: Z. Xerxová Datum: 5.8.2016 18:33

pokud máš pekárnu - je to fakt snadné. Kdo nemá, umatlá si těsto ručně - holt musí zadělat kvásek. Je pravda, že dneska pekárnu ani tak nepoužívám na chleba (prostě kupovaný mi chutná víc) jako na zadělávání kynutého těsta. Na koláče, houstičky i mazance či vánočky...

Re: jdu na mokrý rybíz...:
Autor: Z. Lika Datum: 5.8.2016 18:55

Pekárnu jsem dala před pár lety pryč, právě protože mi chleba z ní nejel. Ale umatlat těsto zase nejsem tak líná.

Ještě jak jsi psala o rybízu - vybavily se mi sběrací "galeje" z dětství, a to byly jenom asi tři křáky, i když obrovské. Ale černý rybíz jsem sbírala ráda, protože jsem se jím rovnou cpala. Červený jsem spíš jenom ochutnávala. Ale v koláčích je moc dobrý. A taky zavařený s nastrouhanou mrkví, mňam.

Tady pořád poprchává a mně se chce spát, to je hrůza. Dělám si asi pátý černý čaj, kafe už jsem měla. Taková čerstvá houstička by k němu bodla!

Re: jdu na mokrý rybíz...:
Autor: D. Ruščáková Datum: 5.8.2016 19:06

Taky mi ještě zbyl rybíz a taky přijede trpaslík, ale on ho spase čerstvej, koláče mu nejedou - Ahoj Xerxová:))

Prima recepty, líbí se mi ten houstičkovej i ten piškot. Ten dětskej dort je bezvadnej, to okopíruju!:))

Bezva praktické, :
Autor: A. Lex Datum: 5.8.2016 15:03

rychlé, pečené dobroty. Díky Xerxová!

Re: Bezva praktické, :
Autor: Z. Xerxová Datum: 5.8.2016 18:34

jak jsou mládežníci, tak peču častěji...

Nejlepší je :
Autor: Z. Dalmi Datum: 5.8.2016 11:31

číst Mlsotník, když šilhám hlady. U housek bych vypadala jako Najtík.

Taky mám ráda piškotové těsto, tohle jednoduché. Je dobré a skoro dietní :-)

Re: Nejlepší je :
Autor: Z. Xerxová Datum: 5.8.2016 14:19

jojo - je bez tuku, bez mlíka... jen toho cukru je tam dost... Ale zase v bublanině žádné sladké náplně, žádná drobenka - jen ovoce...

Re: Nejlepší je :
Autor: A. Lex Datum: 5.8.2016 15:21

Dalmi, v úterý, kdy vyšel fotočlánek jsem byla poněkud rozběhaná, tak reaguji až dnes. Ty vaše patšvorkářské sedánky a hlavně výtvory na nich vznikající, jsou ohromující! Šikovné dámy!!!

Příroda u vás je úplně odlišná od Jm kraje. Nejvíc na mne vždy zapůsobí v přírodě kvetoucí, divoké digitalisy. A ten růžový, ten je! A kapradí jako z pohádky!

Minulý týden, když jsem byla na dva dny s Ajvi u kamarádky na Vysočině, tak Ajvi také zvracela, u ní něco nevídaného. Omluvila jsem to slabým úžehem z auta (bylo dusno a horko) i když jsem měla zapnutou klimatizaci. JENOMŽE! Ve stejné dny zvracela doma její psí kamarádka černá knírajda Waiki, se kterou se pravidelně stýkáme. Nyní, když jsem četla o Sorbonovi, si myslím, že šlo o slabý průběh nějakého infektu.

Re: Nejlepší je :
Autor: Z. Dalmi Datum: 5.8.2016 21:15

Děkuji Alex. Ano, je to tady jako na jiném světadílu :-)

Sorbon neměl žádné projevy, ani průjem, ani zvracení. Jen vysoké horečky, malátnost. Kila z něho doslova stekla dolů. Jako pravá a opravdická chřipka.

Vojín Gotas mám dotaz...:
Autor: Z. Jovo Datum: 5.8.2016 10:10

kdepak najdu recept na ty malované lívanečky od Xerxové?

Re: Vojín Gotas mám dotaz...:
Autor: Z. Xerxová Datum: 5.8.2016 10:19

byly kreslené do Kuchařky pro Dede. Ta by měla být na Hadech ??

Re: Vojín Gotas mám dotaz...:
Autor: Z. Jovo Datum: 5.8.2016 10:36

Děkuji za radu.Nevím jest-li je to na Hadech, ale našel jsem to doma v počítači v kuchařském oddělení. (:-)

Ty housky:
Autor: Z. Lika Datum: 5.8.2016 9:20

Ty housky musejí ohromně vonět. Kór když jsou sypané sezamem. Night se olizuje mocně, jestlipak taky dostal? Chutnají mu vůbec?

A ten dort taky vypadá náramně. Akorát by mě zajímalo, jak jste ho rozkrajovali :-)

Re: Ten dortik:
Autor: Z. Lika Datum: 5.8.2016 9:26

Teď jsem se pořádně podívala na foto dortíku, a on je na talířku. Takže soudím, že oslavenec dostal do ruky lžíci a dort prostě spořádal :-)

Re: Ten dortik:
Autor: Z. Xerxová Datum: 5.8.2016 9:44

piškot jsem upekla na velkém plechu a vykrájela (podle různě velkých talířků)čtyři kruhy. Poslepovala oslazeným tvarohem a na vrchu pokladla rybízem, meruňkou, broskví a jahůdkama. Před podáváním se to rozebíralo od vrchu - někdo měl půlku jahoďáku, někdo druhou, někdo třetinu broskváku... Velikost je na fotce vidět - leží na normálním mělkém talíři.

Liko nebreč!:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 5.8.2016 8:44

Odesláno! :)))

Re: Liko nebreč!:
Autor: Z. Lika Datum: 5.8.2016 9:11

Pochvala před nastoupenou jednotkou!

Můj piškotek:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 5.8.2016 8:31

Vydá to na cca 2cm placku v dortové formě.

1 hrnek (250ml) polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2hrnku léka, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, žloutek, sníh.

Peču cca 20 min v té dortové formě v remosce. Vyklápět po vychladnutí.

Re: Můj piškotek:
Autor: A. Lex Datum: 5.8.2016 15:25

Jo, také dobrá, praktická rychlovka. Zapisuji si Rputi!

Houstičky:
Autor: T. Zana Datum: 5.8.2016 8:10

Vypadají moc hezký, možná vyzkoušíme :-)

Občas dělám ten ovocný koláč podle tvého receptu, ten je taky fajn.

Re: Houstičky:
Autor: Z. Xerxová Datum: 5.8.2016 8:33

ten s pudinkovým práškem v těstu ?? Ten dělávám jen v zimě se zamraženým ovocem. V létě pod ovoce čerstvé dělám kynuté - to je nejlepší.

Re: Houstičky:
Autor: T. Zana Datum: 5.8.2016 10:08

Jo, ten. Já moc nekynu ;-)

Re: Houstičky:
Autor: Z. Inka Datum: 5.8.2016 12:50

Já bohužel kynu i bez kynutého

Re: Houstičky:
Autor: Z. Lika Datum: 5.8.2016 13:09

Je třeba kynout pouze průvodu.

Díky tisíceré!:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 5.8.2016 7:19

Piškotek zní velmi slibně, jen houstičky z půl kila mouky je na mně moc. To budu muset nějak vychytat.

Já jsem zatím zkusila (úspěšně) recept na dalamánky (8 malých) - do pekárny: 160ml vody, lžíce oleje, lžička soli, 1/4 lžičky cukru, 180g HL mouky, 100g celozrnné žitné mouky, 1/2 lžičky droždí. Nechá se uhňácat, rozdělí na 8 dílků a uplácá, nechá 30min kynout. Já pekla v remosce cca 20 min. Poživatelné docela dobře i druhý den.

Re: Díky tisíceré!:
Autor: Z. Xerxová Datum: 5.8.2016 7:26

tak recept rozpůl. I vajíčko jde rozpůlit (a zbytek vhodit do polívky) nebo jde dát malé... Jak říkala babička - vajíčkem nic nezkazíš

Re: Díky tisíceré!:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 5.8.2016 8:23

Ono jde taky o to skladování. Hned po vychladnutí zamrazit a pak rozpékat? Tak nějak.... asi....

Re: Díky tisíceré!:
Autor: Z. Xerxová Datum: 5.8.2016 8:32

když jsou čerstvé, tak se jich sní mocmoc. Jen s máslem či pomazánkou... Ale mrazit by asi šly. Nevím - u nás se dělají na rychlé snědení.