Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Mlsotník (nejen) pro Rpuť
První recept je na malé houstičky.
Dělává je naše babča při každé slavnostní příležitosti – a ihned všechny zmizí. Podávají se jako příloha k pomazánkám a studeným mísám... Jen je fakt, že nejsou na dlouhé skladování – vynikající jsou čerstvě upečené, druhý den jsou obyčejné a třetí den tvrdé...
Potřebujeme:
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 3 dkg droždí
- 1 vejce
- 6 dkg másla
- čtvrt litru mléka
- sůl
Vše nasypu do pekárny a nechám umatlat těsto a vykynout. Dříve jsem zadělala kvásek a udělala normálním postupem kynuté těsto.
Z vykynutého těsta uždibuju malé kousky, uválím vždy tři válečky a udělám minicopánek – malou pletenou houstičku. Pokládám na plech na pečící papír. Potřu vajíčkem a posypu hrubou solí a k tomu mákem či kmínem či sezamem či lněným semínkem... prostě jak kdo rád.
Druhý recept je na piškotové těsto podle receptu mojí babičky.
Dá se upéct maličký kastrůlek s porcí pro jednoho i veleplech pro skautský oddíl. Používám ho jako dortový korpus, jako základ pod letní ovocné koláče i piškotové bublaniny.
Kolik váží vajíčka (i se skořápkou), tolik si odvážím cukru a také polohrubé mouky. Ušlehám sníh z bílků. Utřu cukr se žloutky, přidám tolik lžic vody, kolik bylo vajec (babička měla proti mně velké lžíce, takže prostě tam cvrndnu vody tolik, aby se to i s moukou spojilo) a vmíchám mouku. Na závěr tam pomalu zamíchám i ten sníh. Peču ve vymazané (a hrubou moukou vysypané) dortové formě či pekáčku.
Babička si to pro sebe dělávala z jednoho vajíčka do minikastrůlku. Do dortové formy jako nízký korpus dávám dvě malá vajíčka, ze tří už je korpus docela vysoký. Na velký „vysoký“ plech do trouby dávám 5 vajíček – a do toho minulý týden přišly hustě pokladené vypeckované višně. Ňam.
P.S.: Lika mě poprosila, ať dodám parametry pečícího procesu. A jsem v průšvihu. Správně má být trouba v obou případech předehřátá. Ale občas zapomenu. A vrazím to do trouby nevyhřáté. A taky se to upeče. Teplotu taky moc neřeším – většinou kolem 150 stupňů. Když je teplejší, je to rychlejší :o) Houstičky děláme malé a tak jsou zcela jistě propečené, když dostanou krásnou barvu. Já raději víc upečené s křupavými konečky.
Piškot je hotový, když zrůžoví a odlepí se mu okraje těsta od okrajů pekáčku. Pak pro jistotu do něj píchnu špejlí – ale už se těsto nechytá. Pokud je vyšší, tak se musí píct pomaleji, aby se stihnul propéct. Ale zase – podle oka a přiměřeně... :o)
Foto: Xerxovi
Vše potřebné zjistíte zde...