Neviditelný pes

MLSOTNÍK: JoVo-Dobroty

30.3.2007

Čočka po orientálsku

250 g čočky
2 zarovnané lžičky kari (indické)
3 polévkové lžíce kečupu
1 lžička cukru
1 lžička soli
2 lžičky octa
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 lžička másla

Čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli  a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme čočku i s vodou, ve které byla namočená. Přidáme kečup,  cukr a dusíme doměkka. Podléváme jen malým množstvím vody, nebo vývarem, aby se voda při dodušení odpařila. Přidáme kari, ocet a sůl a chvíli vše podusíme. Do hotové čočky přidáme na konec lžičku másla.
Přílohy: párek, uzené maso, volské oko, rohlík. To všechno podle chuti a rozmlsanosti strávníků.

Kapr na pepři

1 menší kapr
1 sklenka bílého vína ( 2 dl )
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl, citron
po půl lžičce černého, zeleného a bílého pepře
hladká mouka na obalení
olej a máslo na pečení

Připraveného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citronem a necháme chvíli odležet. Pak ho posypeme všemi druhy pepře, pokmínujeme, poprášíme moukou a vložíme do pekáčku na rozehřátý olej s máslem. Pečeme asi 40 minut v troubě, pak podlijeme vínem a ještě chvíli dusíme.
Jednotlivé porce opatrně vyndáme na talíř, výpek doplníme kouskem másla, povaříme a přelijeme přes porce ryby. Podáváme s vařenými bramborami, s dílkem citrónu a s hlávkovým salátem.
Takto upravená ryba je daleko lahodnější, než kdybychom ji smažili prudce na pánvi.
I mořská štika takto upravená byla dobrá ! Ňam, ňam !!!

Kuřecí řízky švindl

200 g  zbytek tepelně upraveného kuřecího masa
2 vejce
1/2 l mléka
2 stroužky česneku
sůl, vegeta
tuk na smažení
trocha kypřícího prášku do pečiva
hladká a polohrubá mouka podle potřeby
petrželová nať

Žloutky smícháme s mlékem, přidáme nadrobno pokrájené maso, rozetřený česnek, jemně posekanou nať, lžičku vegety, špetku prášku do pečiva a osolíme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Ze středně hustého těstíčka lžící klademe na rozehřátý tuk kopečky, rozetřeme je na placičky a smažíme z obou stran.
Podáváme s bramborovou kaší, tatarskou omáčkou a zeleninovou oblohou nebo salátem.
Do těsta lze nastrouhat i zbytky tvrdého sýra.
 
Dobrou chuť všem přeje
JoVo

 

Vojáčkovi


zpět na článek