19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: JoVo-Dobroty

30.3.2007

Čočka po orientálsku

250 g čočky
2 zarovnané lžičky kari (indické)
3 polévkové lžíce kečupu
1 lžička cukru
1 lžička soli
2 lžičky octa
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 lžička másla

Čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli  a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme čočku i s vodou, ve které byla namočená. Přidáme kečup,  cukr a dusíme doměkka. Podléváme jen malým množstvím vody, nebo vývarem, aby se voda při dodušení odpařila. Přidáme kari, ocet a sůl a chvíli vše podusíme. Do hotové čočky přidáme na konec lžičku másla.
Přílohy: párek, uzené maso, volské oko, rohlík. To všechno podle chuti a rozmlsanosti strávníků.

Kapr na pepři

1 menší kapr
1 sklenka bílého vína ( 2 dl )
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl, citron
po půl lžičce černého, zeleného a bílého pepře
hladká mouka na obalení
olej a máslo na pečení

Připraveného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citronem a necháme chvíli odležet. Pak ho posypeme všemi druhy pepře, pokmínujeme, poprášíme moukou a vložíme do pekáčku na rozehřátý olej s máslem. Pečeme asi 40 minut v troubě, pak podlijeme vínem a ještě chvíli dusíme.
Jednotlivé porce opatrně vyndáme na talíř, výpek doplníme kouskem másla, povaříme a přelijeme přes porce ryby. Podáváme s vařenými bramborami, s dílkem citrónu a s hlávkovým salátem.
Takto upravená ryba je daleko lahodnější, než kdybychom ji smažili prudce na pánvi.
I mořská štika takto upravená byla dobrá ! Ňam, ňam !!!

Kuřecí řízky švindl

200 g  zbytek tepelně upraveného kuřecího masa
2 vejce
1/2 l mléka
2 stroužky česneku
sůl, vegeta
tuk na smažení
trocha kypřícího prášku do pečiva
hladká a polohrubá mouka podle potřeby
petrželová nať

Žloutky smícháme s mlékem, přidáme nadrobno pokrájené maso, rozetřený česnek, jemně posekanou nať, lžičku vegety, špetku prášku do pečiva a osolíme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Ze středně hustého těstíčka lžící klademe na rozehřátý tuk kopečky, rozetřeme je na placičky a smažíme z obou stran.
Podáváme s bramborovou kaší, tatarskou omáčkou a zeleninovou oblohou nebo salátem.
Do těsta lze nastrouhat i zbytky tvrdého sýra.
 
Dobrou chuť všem přeje
JoVo

 

Vojáčkovi



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !