Máte rádi ryby? Já moc. Myslím, že i nad dnešním receptem by mohlo zaplesat srdéčko nejedné líné kuchařky. Příprava nezabere moc času a ani samotné vaření netrvá dlouho. A v čase, kdy se jídlo vaří, stihnete udělat ještě i salát, my jsme si udělali mrkvový. Tak se do toho pustíme!
Suroviny:
Na salát:
Postup:
Pokud máte ryby nalovené a musíte sami čistit a kuchat, naskočí vám o něco čas na přípravu, ale pokud máte nakoupeno jako já, ryby jsou už vykuchané a očištěné, jde to ráz na ráz.
Ryby osolíme a naskládáme na velkou pánev následovně: jak je ryba vykuchaná, rozevřu to bříško a na to rozevřené bříško rybu položím kolem stěny pánve, aby uprostřed zbylo volné místo.
A na to místo vložíme koření, na ně navršíme nakrájené brambory, ty mírně osolíme, ryby i brambory posypeme hojně kmínem a poklademe kousky másla...
... podlijeme trochou vody (zhruba půl sklínky, asi tak deci, možná deci a půl – sklínka je od nějaké hořčice, prostě tak nějak přiměřeně, aby to nebylo ani málo ani moc), přiklopíme pokličkou a vaříme.
Ze začátku zprudka, jakmile začne voda bublat, ztlumíme (já mám indukci, tlumím na dvojku) a za půl hodinky máme hotovo.
V té půlhodince očistíme mrkev, a pokud máte k ruce ochotného pomocníka (nejlépe se hodí vnouče), pověříte ho strouháním, ochucením a samozřejmě ochutnáním salátu.
Tam je tedy nutný dozor, aby ještě taky něco zbylo do misek. Ostatně ochotný pomocník může krájet i brambory, případně pořídit dokumentární foto. Někdy se i úspěšně motá pod nohy.
Přeji dobrou chuť!
Foto: Petra M. + Matylda M.