Jednoduše bramborová omeleta. Bramborových jídel není nikdy dost, jak je vidět i dále. V pořadu ČT Zázraky přírody byl hostem i Z. Pohlreich a při dotazu, jaké jídlo, jako vynikajícímu kuchaři, nejlépe voní, po chvilkovém přemýšlení pravil – dobrá bramborová kaše (ovšem i ta dobrá kaše se musí umět udělat).
Suroviny na omeletu (já odhadem, toto množství vyjde na 2 – 3 porce)
- asi ¾ kg brambor
- 1 velká nebo 2 menší cibule
- 4 vejce
- najemno strouhaný tvrdý sýr
- slané koření typu Podravka
- nasekané bylinky podle chuti
- olivový olej
- možno přidat nasekanou šunku nebo uzené anebo třeba tuňáka, podle chuti
Suroviny na omeletu
Postup
- oloupané brambory nakrájet na velmi tenké plátky
Připravené plátky brambor
- nakrájet cibuli a osmažit ji na pánvi, až změkne
Změklá cibule
- přidat brambory a smíchat
Brambory smíchané s cibulí
- za občasného promíchání nechat přikryté změknout
Ráda používám na všechny druhy omelet tuto dvoudílnou pánev, přiklopená se hodí...
- vedle v míse prošlehat vejce
- přidat koření, bylinky, sýr a event. maso
- změklé brambory nasypat do mísy (proto, aby se dobře obalily) a z mísy pak zpět na pánev
Bez dozoru se vaření neobejde
- Postupně opéci z obou stran do zlatova a aby vznikla pevná placka.
Pokud je opečená jedna strana omelety, lehce se překlopí do druhé pánve
Dovařeno, mám padla.
Dobrou chuť!
Foto: Nelina. Klikněte do kteréhokoli obrázku v textu a podívejte se do fotogalerie – je tam dobře nafocena ta dvojpánev.