26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Bramborová tortilla

30.4.2021

Jednoduše bramborová omeleta. Bramborových jídel není nikdy dost, jak je vidět i dále. V pořadu ČT Zázraky přírody byl hostem i Z. Pohlreich a při dotazu, jaké jídlo, jako vynikajícímu kuchaři, nejlépe voní, po chvilkovém přemýšlení pravil – dobrá bramborová kaše (ovšem i ta dobrá kaše se musí umět udělat).

Suroviny na omeletu (já odhadem, toto množství vyjde na 2 – 3 porce)

  • asi ¾ kg brambor
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 4 vejce
  • najemno strouhaný tvrdý sýr
  • slané koření typu Podravka
  • nasekané bylinky podle chuti
  • olivový olej
  • možno přidat nasekanou šunku nebo uzené anebo třeba tuňáka, podle chuti

Suroviny na omeletu

 Postup

  • oloupané brambory nakrájet na velmi tenké plátky

Připravené plátky brambor

  • nakrájet cibuli a  osmažit ji na pánvi, až změkne

Změklá cibule

  • přidat brambory a smíchat

Brambory smíchané s cibulí

  • za občasného promíchání nechat přikryté změknout

Ráda používám na všechny druhy omelet tuto dvoudílnou pánev, přiklopená se hodí...

  • vedle v míse prošlehat vejce
  • přidat koření, bylinky, sýr a event. maso
  • změklé brambory nasypat do mísy (proto, aby se dobře obalily) a z mísy pak zpět na pánev

Bez dozoru se vaření neobejde

  • Postupně opéci z obou stran do zlatova a aby vznikla pevná placka.

Pokud je opečená jedna strana omelety, lehce se překlopí do druhé pánve

Dovařeno, mám padla.

Dobrou chuť!

Foto: Nelina. Klikněte do kteréhokoli obrázku v textu a podívejte se do fotogalerie – je tam dobře nafocena ta dvojpánev.

Nelina Neviditelný pes