Neviditelný pes

SVĚT: Dobrá stránka krize

29.6.2024

Ve svém minulém příspěvku na téma řízení a financování výzkumu, vývoje a inovací (VaVAI) v ČR jsem argumentoval, že je sice potřebná jejich radikální reforma, ale že ji nikdo vlastně nechce. Tímto konstatováním bych mohl své úvahy i uzavřít. Ale život – naštěstí či naneštěstí – se velmi často neřídí podle toho, co si lidé přejí nebo nepřejí. A sociální, ekonomický a politický vývoj ve světě naznačuje, že se brzy můžeme dočkat krize dlouho nevídaných rozměrů.

Krize jsou, jak známo, poměrně nepříjemná věc. Ale mají i svou pozitivní stránku – v jejich důsledku se prosadí změny, ke kterým by jinak nedošlo. A tyto změny často bývají z dlouhodobého hlediska pozitivní. Pevně věřím, že jedním z výsledků nastávající krize bude i radikální reforma řízení a financování výzkumu, vývoje a inovací, a to nejen v ČR.

Zamysleme se nad faktory, které činí stávající systém dlouhodobě neudržitelným:

  1. Faktory politické:

Představa globálního liberálně demokratického světa chráněného americkými letadlovými loděmi se pomalu ale neodvratně hroutí. Většina obyvatel planety – pro nás možná překvapivě – naše „post-moderní“ hodnoty nesdílí. „Konec dějin“ se ukázal jako nebezpečná iluze. Svět směřuje zpět k multipolárnímu světu se svými antagonismy a tvrdými střety. Výkonost a inovativnost ekonomiky se v těchto střetech stanou rozhodujícími faktory pro zachování bezpečnosti států a národů. Tento svět nepřeje otevřené vědě ani pravidlům o ochraně patentů – v nadcházející době bude určitě růst tlak na utajování výsledků výzkumu a vývoje. Systém založený na otevřené vědě a hodnocení vědců podle počtu publikací v renomovaných časopisech se možná brzy stane obsolentním.

  1. Faktory ekonomické:

Výzkum a vývoj jsou drahé. S trochou nadsázky je možno říci, že co bylo možno vyzkoumat levně již vyzkoumáno bylo. Ekonomická situace tradičních vyspělých zemí však není nijak růžová: v drtivé většině jsou zadlužené, sužované inflací, neefektivitou přebujelého státního aparátu a společenskou nejednotností. Vlády budou muset mnohem více než dříve zvažovat a zdůvodňovat výdaje, které alokují na VaVaI. Toto bude platit i pro velmoci, ale ještě mnohem více pro země střední a malé, které zdaleka nedisponují neomezenými zdroji. Vzniká pojem technologická suverenita – schopnost země zabezpečit klíčové technologie v oblasti energetiky, dopravy, ochrany zdraví či životního prostředí a dalších. A řešení těchto problémů přináší nutně prioritizaci a argumenty pro provozování vědeckého výzkumu ve všech oblastech stávajícím způsobem rychle slábnou.

  1. Faktory technologické:

S příchodem AI se naprosto mění systém uchovávání a zpracování informací a tvorby znalostí. Většina vědců, kteří jen ověřují, rozpracovávají a případně rozmělňují poznatky, které generuje (poměrně velmi malá) skupinka kreativních géniů, se možná stane zbytečnými. Většinu vědecké práce, která spočívá z velké části v přebírání, studia a porovnávání informací, budou možná v dohledné budoucnosti dělat počítače diskutující průběžně s relativně malým počtem vědců, pracujících zcela jinak než dnes.

  1. Faktory sociálně psychologické:

Jedním z rysů současné společenské krize je ztráta důvěry širokých vrstev ve vědu. Je to částečně vina vědců samých: Humboldtovská Universita a Academie Francaise zahájily éru vzniku vědeckých elit a oddělní „VĚDY“ od „PRAXE“. Tak tomu ale nebylo vždy: vynikající vědci své doby jako byli Newton nebo Leibnitz byli zároveň praktiky, kteří se intenzivně zabývali využíváním a rozvíjením využití nových technologií v komerční oblasti. Dnes díky diskreditaci masovými médii jer věda sesazena ze svého piedestalu a stále vice lidí přestává věřit, že její přínosy jsou převážně dobré (viz aféry okolo očkování).

Krize, u které spíš než zda je otázkou kdy přijde, umožní zohlednění těchto (a mnoha dalších) faktorů a může vyústit k vytvoření systému, kde řízení a financování VaVaI ve vyspělých zemích, a tedy i v ČR, bude adekvátní nové situaci. Je velmi těžké předvídat, jakou podobu bude tento nový systém mít, ale já bych si vsadil na to, že bude hodně odlišný od toho dnešního.



zpět na článek