Úroda jablek je letos velká, jí předchází i bohaté padání jablek. Kromě výroby šťáv, povidel, kompotů, je na pořadu dne i sladké pečivo. Nemusí to být vždy jen štrůdl, třeba i tento koláč. Variant na těsto je hodně, přikládám recept jednoduchý i celkem rychlý.
Suroviny
Obrácený jablkový koláč - suroviny
- 3 vejce
- 5 - 7 dkg cukru
- 15 dkg polohrubé mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 10 dkg rozpuštěného másla
- 2 - 3 jablka, podle jejich velikosti
Postup
- vyšlehat vejce s cukrem do pěny
- postupně zašlehávat mouku s práškem a rozpuštěné máslo
- já do každého těsta přidávám trochu rumu
- jablka oloupat a nakrájet na půlměsíčky nebo kostičky, raději na silnější kousky
- obalit je v krystalovém cukru
- vymazat máslem dortovou formu
- na dno narovnat jablka
Na dno formy naklademe jablka. Obrácený jablkový koláč.
- a zakrýt těstem
- péci cca 40 min.
Upečeno.
A obráceno.
Každý výrobek z jablek úžasně voní, takže i tento.
Event. dobrou chuť!
Dobrou chuť. Obrácený jablkový koláč.
Foto: Nelina