Letos, s nástupem teplého počasí o téměř měsíc dříve, reagovalo samozřejmě všechno rostlinstvo, takže i dozrávání ovoce. První druhy se už zpracovávají. Na různé způsoby.
Uvedu hlavně pečení.
Od mládí se u nás doma všechna úroda ze zahrady, i darovaná, nějak zužitkovala, nakládání, zavařování, pečení, ovocné knedlíky, nákypy, atd. Nic nepřišlo nazmar, je fakt, že byla doba bez nadbytku.
Ale ve mně ten pocit zůstal, ale nejvíc, celý život, pečení. A jelikož se ví, že jsem takový magor, tak v současné době, kdy já nemám zahradu s ovocnými stromy, okolí s radostí nosí nedozrálé, spadané a i dobré ovoce, s přesvědčením, že s tím něco udělám, a hlavně bude napečeno. Tak ty plechy, co vyrobím za sezónu, jsou k obecné spotřebě, občas i ochutnám.
To ovoce, které v současné době jde kolem mě, jsou jahody, letos hojnost třešní, začínají višně, rybíz a poslední jsou zatím meruňky. Misku borůvek na knedlíky jsem koupila.
Za malou chvíli se objeví ryngle, blumy a letní jablka a nastane štrůdlománie na pokračování.
Těsta pod ovoce dělám kynutá, bublaninová, třená, odpalovaná (to dost nerada, to jen na přání), někdy jen piškotová, na štrůdl kynuté, tvarohové i koupené listové.
Přiložím např:
Koláč kynutý – stejné těsto jako na buchty (článek najdete zde)
odhad množství surovin podle velikosti pekáče
chutné je pod výrazné ovoce jako rybíz nebo višně dát upravený tvaroh
Bublanina
Koláč piškotový
také rozpočet na plech
Postup: nejdříve tuhý sníh a do něho vmíchávám zbytek přísad
Borůvkový knedlík kynutý
to jen že ho mám po ruce, nebyl tvaroh na strouhání, tak obyčejný a místo másla tyto knedlíky polévám smetanou (víc než 30%)
Někdy, než výrobek vyfotím, už kus chybí.
Foto: Nelina. Určitě klikněte do kteréhokoli obrázku v textu a podívejte se do chutné fotogalerie!