19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Čas letního pečení

13.7.2018

Letos, s nástupem teplého počasí o téměř měsíc dříve, reagovalo samozřejmě všechno rostlinstvo, takže i dozrávání ovoce. První druhy se už zpracovávají. Na různé způsoby.

Uvedu hlavně pečení.

Od mládí se u nás doma všechna úroda ze zahrady, i darovaná, nějak zužitkovala, nakládání, zavařování, pečení, ovocné knedlíky, nákypy, atd. Nic nepřišlo nazmar, je fakt, že byla doba bez nadbytku.

Ale ve mně ten pocit zůstal, ale nejvíc, celý život, pečení. A jelikož se ví, že jsem takový magor, tak v současné době, kdy já nemám zahradu s ovocnými stromy, okolí s radostí nosí nedozrálé, spadané a i dobré ovoce, s přesvědčením, že s tím něco udělám, a hlavně bude napečeno. Tak ty plechy, co vyrobím za sezónu, jsou k obecné spotřebě, občas i ochutnám.

Ovoce na pečení - jahody, třešně, meruňky

To ovoce, které v současné době jde kolem mě, jsou jahody, letos hojnost třešní, začínají višně, rybíz a poslední jsou zatím meruňky. Misku borůvek na knedlíky jsem koupila.

Za malou chvíli se objeví ryngle, blumy a letní jablka a nastane štrůdlománie na pokračování.

Těsta pod ovoce dělám kynutá, bublaninová, třená, odpalovaná (to dost nerada, to jen na přání), někdy jen piškotová, na štrůdl kynuté, tvarohové i koupené listové.

Přiložím např:

Koláč kynutý – stejné těsto jako na buchty (článek najdete zde)

odhad množství surovin podle velikosti pekáče

chutné je pod výrazné ovoce jako rybíz nebo višně dát upravený tvaroh

Kynutý koláč s ovocem, které bylo právě po ruce.

Bublanina

  • rozpočet na velký plech:
  • 5 vajec
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • cukr vanilkový a citronový
  • cukr krupice, množství podle toho, jak je kdo zvyklý sladit
  • asi ¾ sklenice rozpuštěného másla a trochu oleje
  • asi 1 dl smetany
  • (sníh vmíchávat na konec)
  • ovoce jaké právě máte

Bublanina s višněmi

Koláč piškotový

také rozpočet na plech

  • 4 velká nebo 5 menších vajec
  • (když se přidají 2 – 3 bílky navíc, po upečení je povrch křupavý, sněhový)
  • 8 dkg hrubé mouky
  • 8 dkg cukr krupice
  • dávám i citronový cukr
  • rum

Postup: nejdříve tuhý sníh a do něho vmíchávám zbytek přísad

Meruňkový piškot

Borůvkový knedlík kynutý

to jen že ho mám po ruce, nebyl tvaroh na strouhání, tak obyčejný a místo másla tyto knedlíky polévám smetanou (víc než 30%)

Někdy, než výrobek vyfotím, už kus chybí.

Ovocné knedlíky kynuté, s tvarohem

Foto: Nelina. Určitě klikněte do kteréhokoli obrázku v textu a podívejte se do chutné fotogalerie!

Nelina Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !