Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Kachní žaludky ve smetanové omáčce a zadělávané dršťky

12.2.2021

Nějak jsem naznala, že zanedbáváme naši českou kuchyni. Tahle jídla bývala na jídelních lístcích v hospodách a restauracích napříč republikou, a teď? Nikdo je nevaří, a proč? Neumí to. Nejsou babičky a staré tetičky, co by jim ho připomněly, co by je to vařit a jíst naučily. A tak žaludky i dršťky pomalu upadají v zapomnění a je to veliká škoda a ještě větší chyba.

Kachní žaludky ve smetanové omáčce: (První republika)

Potřebujeme:

Asi kilo mražených kachních žaludků, smetanu 30%, mrkev, petržel, koření, máslovou jíšku.

Žaludky opereme a dáme vařit s vavřínkem a novým kořením do měkka.

Uděláme jíšku, ale na rozpuštěné máslo napřed dáme trochu curcumy, bílého pepře a muškátového květu, teprve potom hladkou mouku a prosmažíme. Vložíme pokrájenou zeleninu a začneme přilívat žaludkový vývar (přecezený). Nezapomeneme, že ještě přibude smetana! Takže ladíme tak, aby převažovala správná konzistence ne příliš hustého pudinku. V této fázi osolíme.

Následně pokrájíme už uvařené žaludky a přidáme je do hrnce prohřát, a jak to začne v hrnci bublat, vlijeme smetanu a krátce provaříme. Doladíme chuť a vzhled (třeba i sekanou petrželovou natí).

 Podáváme s vařenými bramborami nebo s na sucho opečenými toasty.

Kachní žaludky na smetaně

Zadělávané dršťky:

Potřebujeme kilo předvařených pokrájených drštěk, cibuli, papriku, sůl, pepř, smetanu 30%, rajčatový protlak.

Dršťky, byť předvařené, vložíme do citronem okyselené vody a po přejití varem scedíme, pak propláchneme a dáme vařit do studené vody s novým kořením a pepřem (v čajítku). Uvaříme do třaslavoměkka, tady opravdu ne „al dente“.

Zatím si vše připravíme a těsně před dovařením drštěk si do sklovata obděláme na jemno pokrájenou cibuli (3 cibule – velké), přidáme na ni papriku, pepř, sůl, a jakmile se to rozvoní, dáme protlak, aby nám nezhořkla paprika.

Promícháme a přidáme dršťky, obalíme je řádně v připraveném „vomajzu“, a jak to začne vonět (tak trochu po omáčce ke kuřeti na paprice), přilijeme opatrně část vývaru z drštěk, jen aby byly z poloviny potopené, a promícháváme a dusíme, až se cibule rozvaří.

Pokud je potřeba, podlíváme vývarem. Na konec zredukujeme vývar tak, aby po přilití smetany byly dršťky obalené, ale neplavaly v litrech omáčky.

Hrnec zadělávaných drštěk

Dobrou chuť!

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes


zpět na článek