Opět jsem narazila na inspirativní video (zde) a řekla si, že by se vám mohlo líbit. Příprava opět jednoduchá a výsledek mňamózní.
Budeme potřebovat:
Ze všeho nejdřív si připravíme omatlánku: na pánvi pomalu rozpustíme pořádný kusanec másla a do něj vhodíme koření a na plátky nakrájený česnek.
Vše po-ma-lu prohříváme, žádné prudké smažení. Proč jsou lepší snítky koření? Už takhle vsáknou dost másla, takže s drceným kořením opravdu opatrně. Pomalu směs mícháme, a v okamžiku, kdy se česnek zatáhne, sundáme pánev z ohně a necháme vychladnout. Česnek by v této fázi neměl růžovět. Už teď to ukrutně kroutí nosem.
Pak si připravíme plech na pečení, který jsem si vyložila pečicím papírem, případně možno silikonovou podložkou, která vydrží víc než 230 °C. Pečicí papír nebo podložku je doporučeno vymazat připraveným okořeněným máslem (já to neudělala, másla jsem si připravila málo, jak se ukázalo :-/
Pak se začneme věnovat bramborám. Stále ve šlupce. Nejdřív v každé naděláme mělké zářezy nožem tak nějak kolem dokola. Totiž jde o to, aby nám při následné proceduře nezůstala šlupka v jednom kuse, ale zhruba rovnoměrně se rozdělila.
Takto předpřipravenou bramboru (tj. s mělkými zářezy ve šlupce) položíme na kus igelitu nebo mikrotenovým pytlík, ten přeložíme a dnem nějakého hrnce bramboru rovnoměrně rozplácneme, třeba natřikrát, tak aby ve výsledku byla cca 1-1,5 cm tlustá. Brambora zůstane hezky v kuse. Vyloupneme ji z igelitu, na dlani osolíme a opepříme, připlácneme na pečicí plech a posolíme a opepříme i z druhé strany.
Takto zpracujeme a okořeníme všechny brambory, a pokládáme je těsně k sobě, pokud jich připravujete víc než já :-) Na závěr vezmeme mašlovačku nebo štěteček a všechny brambory pořádně pomastíme a pokapeme okořeněným máslem a na závěr na ně položíme vymáslené plátky česneku, všechny. Rozmarýn a tymián už na pekáč nepůjdou.
Pečeme v troubě na 230 °C půl až tři čtvrtě hodiny, do pořádného zrůžovění. Já pekla v plynové troubě a výsledek mě mile překvapil.
Chutné na pohled i na skus! Další voňavá báseň do chladného počasí!
Je to doporučováno jako příloha k libovějšímu masu, ale mně to stačilo jako hlavní jídlo se salátem. Čočkovým. Anebo může být zeleninový. Anebo obojí. Totiž žlučníkáře v našich řadách potěším tím, že vláknina, ta dělá divy! Až se žlučník raduje i diví :-)
Dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv :-)
Foto: Lika