8.12.2019 | Svátek má Květoslava


MLSOTNÍK: Zase brambory, tentokrát rozpláclé

29.11.2019

Opět jsem narazila na inspirativní video (zde) a řekla si, že by se vám mohlo líbit. Příprava opět jednoduchá a výsledek mňamózní.

Suroviny na „rozpláclé brambory“. Čenda se nepočítá :-)

Suroviny na „rozpláclé brambory“. Čenda se nepočítá :-)

Budeme potřebovat:

  • brambory uvařené ve slupce
  • máslo
  • rozmarýn, nejlépe i tymián - snítky, nikoli drcené. Pokud nemáte koření za oknem (jako já, chlub chlub), tak použijte i drcené, ale jen špetku
  • stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Ze všeho nejdřív si připravíme omatlánku: na pánvi pomalu rozpustíme pořádný kusanec másla a do něj vhodíme koření a na plátky nakrájený česnek.

V horkém másle louhujeme česnek a koření

V horkém másle louhujeme česnek a koření

Vše po-ma-lu prohříváme, žádné prudké smažení. Proč jsou lepší snítky koření? Už takhle vsáknou dost másla, takže s drceným kořením opravdu opatrně. Pomalu směs mícháme, a v okamžiku, kdy se česnek zatáhne, sundáme pánev z ohně a necháme vychladnout. Česnek by v této fázi neměl růžovět. Už teď to ukrutně kroutí nosem.

Pak si připravíme plech na pečení, který jsem si vyložila pečicím papírem, případně možno silikonovou podložkou, která vydrží víc než 230 °C. Pečicí papír nebo podložku je doporučeno vymazat připraveným okořeněným máslem (já to neudělala, másla jsem si připravila málo, jak se ukázalo :-/

Pak se začneme věnovat bramborám. Stále ve šlupce. Nejdřív v každé naděláme mělké zářezy nožem tak nějak kolem dokola. Totiž jde o to, aby nám při následné proceduře nezůstala šlupka v jednom kuse, ale zhruba rovnoměrně se rozdělila.

Proces rozplácávání brambor - pak se pokládají na připravený plech

Proces rozplácávání brambor - pak se pokládají na připravený plech

Takto předpřipravenou bramboru (tj. s mělkými zářezy ve šlupce) položíme na kus igelitu nebo mikrotenovým pytlík, ten přeložíme a dnem nějakého hrnce bramboru rovnoměrně rozplácneme, třeba natřikrát, tak aby ve výsledku byla cca 1-1,5 cm tlustá. Brambora zůstane hezky v kuse. Vyloupneme ji z igelitu, na dlani osolíme a opepříme, připlácneme na pečicí plech a posolíme a opepříme i z druhé strany.

Takto zpracujeme a okořeníme všechny brambory, a pokládáme je těsně k sobě, pokud jich připravujete víc než já :-) Na závěr vezmeme mašlovačku nebo štěteček a všechny brambory pořádně pomastíme a pokapeme okořeněným máslem a na závěr na ně položíme vymáslené plátky česneku, všechny. Rozmarýn a tymián už na pekáč nepůjdou.

Rozpláclé brambory na plechu pořádně promastíme okořeněným máslem a česnekem

Rozpláclé brambory na plechu pořádně promastíme okořeněným máslem a česnekem

Pečeme v troubě na 230 °C půl až tři čtvrtě hodiny, do pořádného zrůžovění. Já pekla v plynové troubě a výsledek mě mile překvapil.

Upečené rozpláclé brambory

Upečené rozpláclé brambory

Chutné na pohled i na skus! Další voňavá báseň do chladného počasí!

Je to doporučováno jako příloha k libovějšímu masu, ale mně to stačilo jako hlavní jídlo se salátem. Čočkovým. Anebo může být zeleninový. Anebo obojí. Totiž žlučníkáře v našich řadách potěším tím, že vláknina, ta dělá divy! Až se žlučník raduje i diví :-)

Dobrou chuť!

Dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv :-)

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.