Bílá hlívová omáčka
Svaříme v litru vody:
(nechávám jemně bublat na plotně cca hodinku)
Pokrájíme kilo hlívy plicní nebo ústřičné a zpěníme ji na trošce sádla, aby zavadla.
Podlijeme sběračkou vývaru, aby se začala dusit, a občas míchneme a podlijeme.
Až je hlíva měkká, dolijeme zbytek zcezeného vývaru a přilijeme kelímek 31% smetany.
Přisolíme a okyselíme citronovou šťávou.
Sladit netřeba, smetana je sladká dost.
Ještě necháme probublat a odstavíme.
Nejlepší je druhej den, pěkně odleželá... s knedlíkem nebo s bramborem... možno přidat i tvrdé vejce.
A jako dezert si dáme
Jablečný výtečný... koláč?
Postup:
Vezmeme 6-8 jablek Gala – větších (kdo jablka loupete, tak ze slupek udělejte třeba čaj), dužinu nakrájejte na plátky
plátky jablek promíchat s citronovou šťávou a skořicovým cukrem
pečicí papír potřít máslem, poklást zhruba polovinou plátků jablek a zalít těstem na olejovou-hrníčkovou bábovku (stačí polovina obvykle udávaného množství hrnků, recept je níže)
Znovu poklást zbytkem plátků jablek a dát do trouby na 160 °C na 30 minut... když je vrstva vyšší, tak ještě forsáž na 200 °C na 5 minut max.
Normálně je k tomu super kopeček vanilkový zmrzliny a ušlehaná smetana... ale to se nějak nestihlo...
Takže poloviční dávka těsta:
Všechno promíchat a hned lít, viz výše :-)
Dobrou chuť!
Foto: Sharka.68