Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Bílá hlívová omáčka a výtečný jablečný koláč

8.4.2022

Bílá hlívová omáčka

Svaříme v litru vody:

  • 3 vavřínové lístky
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře (klidně barevného)
  • 1 menší cibuli vcelku

(nechávám jemně bublat na plotně cca hodinku)

Pokrájíme kilo hlívy plicní nebo ústřičné a zpěníme ji na trošce sádla, aby zavadla.

Podlijeme sběračkou vývaru, aby se začala dusit, a občas míchneme a podlijeme.

Až je hlíva měkká, dolijeme zbytek zcezeného vývaru a přilijeme kelímek 31% smetany.

Přisolíme a okyselíme citronovou šťávou.

Sladit netřeba, smetana je sladká dost.

Ještě necháme probublat a odstavíme.

Bílá hlívová omáčka

Nejlepší je druhej den, pěkně odleželá... s knedlíkem nebo s bramborem... možno přidat i tvrdé vejce.

A jako dezert si dáme

Jablečný výtečný... koláč?

Postup:

Vezmeme 6-8 jablek Gala – větších (kdo jablka loupete, tak ze slupek udělejte třeba čaj), dužinu nakrájejte na plátky

plátky jablek promíchat s citronovou šťávou a skořicovým cukrem

pečicí papír potřít máslem, poklást zhruba polovinou plátků jablek a zalít těstem na olejovou-hrníčkovou bábovku (stačí polovina obvykle udávaného množství hrnků, recept je níže)

Znovu poklást zbytkem plátků jablek a dát do trouby na 160 °C na 30 minut... když je vrstva vyšší, tak ještě forsáž na 200 °C na 5 minut max.

Jablečný litý koláč

Normálně je k tomu super kopeček vanilkový zmrzliny a ušlehaná smetana... ale to se nějak nestihlo...

Takže poloviční dávka těsta:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • Půl hrnku krupicového cukru
  • Půl hrnku oleje
  • Půl hrnku mléka
  • Citronová kůra strouhaná, špetka
  • Půl sáčku prášku do pečiva (cca 6g)
  • 1 větší vejce
  • Špetka soli

Všechno promíchat a hned lít, viz výše :-)

Jablečný litý koláč

Dobrou chuť!

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes


zpět na článek