Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Pečená husa na Beaveru

3.7.2020

Pořídíte pterodaktyla o hmotnosti 6 kg a budete se modlit, aby to pro 10 lidí stačilo.

Omyjete ho, opatrně vyberete vnitřní sádlo a podložíte ho pod něj do pekáčku.

Zastřihnete mu křidýlka a také je použijete jako podložku do pekáče.

Nasolená, nakmínovaná bude do druhého dne odpočívat

Následně namícháte sůl s drceným kmínem a vytřete řádně husí dutinu a vmasírujete tuto směs ptákovi do kůže, vložíte ho do oválného pekáčku, přiklopíte poklicí, dáte do chladu odpočívat přes noc, a chladem nemyslím lednici, pekáček byl ukryt na noc v kamenným sklípku, kde je v tomhle vedru cca 8-10 °C, pterodaktyl nakřehne, vtáhne do sebe slanost a vůni kmínu a těší se do trouby.

Z odpočívacího pekáčku ho přemístíte do většího – toho na pečení a podložíte ho opět sádlem a konci křídel, místa, kde sůl s kmínem zmizely z povrchu, opětovně posypete.

Nastavíte el. troubu na 130 °C z obou stran (nedělám v horkovzduchu).

Vložíte zavřený pekáč do trouby – mřížka je cca uprostřed, a zavřete ji.

Podíváte se na hodinky a tak tři hodinky máte na tvorbu bramborových knedlíků – špalíčků, houskových knedlíků, lokší a kysaného zelí na cibulce.

Tyto doplňky udržujete v teple.

Zkontrolujete pečící se dobrůtku...

Po 3 hodinách pečení na 130 °C, portrét z jedné strany...

...a z druhé strany

... vyndáte ji z pekáče a slijete sádlo (¾), následně vrátíte voňavý potěšení do pekáče, ale než ji tam položíte, tak ji otočíte, zaklopíte a zvýšíte teplotu trouby na 160 °C.

Po hodině zkontrolujete, polijete a bez víka vrátíte do trouby, zvýšíte teplotu na 200 °C.

Za dalších 30 minut je z jedné strany pečínka zlatavá a vyžaduje otočení na záda, vyhovíte jí a to velice opatrně a s láskou.

Už upečená do zlatova ze všech stran – 5 hodin

A portrét opět z druhé strany

Jdete pro talíře a mísy s knedlíky a se zelím, abyste je dali nahřát.

Sdělíte všem, co jim kanou sliny jak Pavlovovým psům, že za 20 minut mohou pomoci servírovat (přijdou všichni).

Jste šťastní, že jste vyfotili upečeného pterodaktyla z obou stran.

Prostřený stůl a ostatní jedlé doplňky a lahvičky plzničky nefotíte, důvodem je přísloví – Kdo zaváhá… (doplňte si sami).

Zjistíte, že pečená husa jde konzumovat s chutí i v 30 °C vedru :-D

Zavedete tradici a pořekadlo, které se rychle ujme – Na výročí mistra Jana Husa, chutná všem pečená husa (no je to trochu morbidní, cynické, ale sirkami jsme u toho nechrastili).

Všichni vaši strávníci se radují, protože husa bude 3x do roka ( 6. 7., 11. 11., 26. 12.).

Foto: Sharka.68

Sharka Neviditelný pes


zpět na článek