MLSOTNÍK: Žaves koblihy
Recept mne okouzlil svou jednoduchostí a myslím, že je hlavně vhodný pro dámy, které nedisponují ďábelským přístrojem zvaným domácí pekárna! :)
Instruktážní video najdete zde.

Rozpočet pro 10 koblih:
- 1 balíček sušených kvasnic
- 3 hrnky hladké mouky
- 3 pol. lžíce cukru
- 1 vejce
- 1 hrnek teplé vody
- 1,5 pol. lžíce oleje
- 1⁄2 káv. lžičky soli
- 1 pol. lžíce rumu
- kůra z jednoho citronu
- cca 2 hrnky jahodové (meruňkové) marmelády/želé
Igelitový sáček se zipem
by měl být větší, u receptu je uveden „1 galon“, tedy necelé 4 litry – přesně 3,78541178 litru.
Postup:
Vložte všechny ingredience do sáčku, uzavřete a hodně dobře promíchejte.
Sáček vložte na 1 hodinu do nádoby s hodně horkou vodou.
Těsto je velmi lepkavé, takže ho položte na dobře podsypaný vál a rozválejte na cca 1 cm silnou placku.
Vykrájejte koblihy.
Zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat.
Nemáte-li friťák, nalijte do rendlíku cca 5 cm oleje a rozpalte na zhruba 175 °C. Nemáte-li teploměr, vhoďte do oleje kousíček těsta. Olej by měl kolem vytvořit jen jednu bublinu, nikoli prskat.
Smažte po každé straně asi 1 minutu.
Vyjměte sítkem a odlože na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
Udělátko (např. Medvídek od medu) naplňte zavařeninou a dle videa plňte koblihy. Jen se přesvědčte, že zavařenina není příliš hutná, aby prošla aplikátorem.
Recept pochází z Izraele, kde se koblihy smaží na osmidenní svátek světel Chanuka stejně, jako se u nás na Vánoce peče Vánočka. A taky k tomu mají svoje písničky, poslechněte si zde.
Foto: wikimedia