Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Kuchyň líné hospodyně

3.11.2006

Takže mezi moje oblíbené jídla patří tzv. jednohrncovky. Třeba zapékané brambory, že bych je napřed uvařila ve slupce, pak oloupala, … nene tak se to u nás nedělá.

Takže úprava pro líné hospodyně:

LÍNÉ BRAMBORY:)
Oškrabané brambory nakrájím na kostky cca 1,5 - 2 cm, cibuli na kostičky, klobásky dle libosti (vegetarián klobásku vynechá), na mrkev vezmu starý dobrý "V krouhač" a vyrobím z ní hrubší nudličky, česnek někdy namačkám, někdy utřu jindy nasekám na drobounké kousíčky.

Všechno průběžně sypu do nádoby v níž se budou brambory péct, osolím, opepřím (od doby kdy jsem vyrobila "ohnivé" brambory opatrně) a zakapu worchestrovou omáčkou. Promíchám, přikryju a strčím do trouby.

Dále si nachystám zelí, normální hlávku či její část, nakrouhám na širší a kratší nudle. Těsně před dopečením přidám zelí tak aby bylo měkké, ale zůstalo na skus. Ne aby změklo na kaši.

No a pak všichni kdo jsou v dosahu té úžasné vůně tlučou lžícemi do misek a dožadují se ochutnávky. A většinou se ochutnává tak dlouho dokud není hrnec prázdný.

Při vaření jsem zašpinila jen pečící nádobu, nůž, prkénko, škrabku na brambory a protože jsem líná "V krouhač", no a vařečku a lžíci na ochutnávání.

Během pečení (uznávám, že to nějakou dobu trvá) uklízím, žehlím, případně připravuji další "žravé" pochoutky.

Třeba celerovou pomazánku, tu můj muž natolik miluje natolik, že je ochoten strouhat celer! A to dodnes tvrdí že celer nejí, toto že je jen výjimka potvrzující pravidlo.

Příprava je opět jednoduchá:

CELEROVÁ POMAZÁNKA
Syrový celer nastrouhám na jemné nudličky (bezpodmínečně nutné, aby byly jemné), zakápnu olejem a promíchám, aby olej "zalepil" celeru póry a ten pak nenasál moc majonézy, osolím, okyselím citrónovou šťávou a nakonec vmíchám majonézu. Pomazánku lze zjemnit nastrouhaným jablíčkem, či kouskem sýra.

Mažu zásadně na BÍLÉ pečivo a přidávám vajíčko natvrdo (na kolečku rohlíku stačí třeba jen čtvrt kolečka vajíčka). Servíruji se slovy: "jezte celer, visí vám parohy". Obvykle po překonání počáteční nedůvěry celerová pomazánka mizí velmi rychle.

Další "zdravá" pomazánka je pro změnu mrkvová:

MRKVOVÁ POMAZÁNKA:
Místo celeru nastrouhám mrkev, jablíčko (sýr tentokrát vynechám), olej, sůl, majonéza. Pozor teď jediná změna - nedávám citrónovou šťávu, ale na jemno nasekanou cibulku.

Opět podávám s bílým pečivem.

Přeji dobrou chuť

Jarka Kašlíková


zpět na článek