Jsou rychlé na zpracování, nemusí se jich bát ani ti, kterým kynuté těsto není úplně vlastní, co se toho zpracování týká. Jsou kynuté za studena, delší dobu pak vyžaduje jejich kynutí, ovšem celkem v podstatě bez vaší přítomnosti.
Je čas jahod a třešní, pečou se běžně bublaniny lité, třené, piškotové, atd., takže je možné i vybočit.
Pár základních surovin
- 30 dkg hrubé mouky (dávám hrubou, která teď moc hrubá není, tak spolu s dětskou krupičkou)
- 12 – 15 dkg másla
- 5 dkg krupičkového cukru
- 2 dkg droždí
- citr. kůra + vanilka
- 1/8 l smetany přes 30 %
- 2 žloutky
Jednoduché zpracování
- do mísy s moukou dáme, cukr, droždí, koření
- a vypracujeme drobenku
- pak přilijeme smetanu s rozmíchanými žloutky
- a zpracujeme těsto
- z něho hned vykrajujeme lžicí kousky, v dlaních uděláme bochánky
- a klademe na máslem vymaštěný plech, trochu splácneme
Začátek kynutí
- necháme ½ až 1 hodinu kynout
- poté uděláme důlek (třeba obrácenou lžičkou)
- koláček potřeme žloutkem
Důlky na jahody (jahodové koláčky)
Důlky na jahody
- dáme ovoce
- ještě nechat chvíli kynout
Kynutí s jahodami pokračuje
- poté ještě jednou potřít žloutkem
- posypat drobenkou
- a upéci do zlatova
Jahodové koláčky, prostřeno ke kávě
Křehké vydrží dlouho.
Dobrou chuť!
Foto: Nelina