Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Kapr na kmíně

3.4.2020

Abyste neřekli, že vařím jen na Beaveru ;-)

To doma, když zrovna nepřemotávám škrabadla nebo nemám jinou zajímavou činnost, nechám se zlákat k vaření… no, moc lákat se nemusím…

V sobotu jsem si říkala, že by to chtělo teplý oběd, a napadlo mne, že mám v mrazáku nádhernej kus kapra. Tak jsem si naladila chuť a udělala kapra na másle, jen s kmínem a solí… Moc mu to slušelo a hlavně, chutnalo to božsky, ryba má plavat, chvilku jsem přemýšlela, jestli ryze hořká 12° od Radegastu bude to pravé, nebo otevřu bílou Malvasii. No vyhrálo to pivo, víno jsem nechala k jiným rybkám.

Kapr na kmíně

Kdo máte ryby rád a neopovrhnete kaprem (nebyl cítit bahnem a krásně plátkoval), uvědomte si, že v jednoduchosti je krása, vyhoďte si z hlavy všechna ta míchaná koření na ryby , vynechte i citronovou šťávu a udělejte ho opravdu jen na másle. Lehce ho před vložením do pánve osolte a okmínujte (zvolila jsem Salka sůl a pudrový kmín).

Dopřejte kaprovi čas a sledujte bez nějakého píchání do nakrájených kusů, jak se krásně mění barva a vůně je intenzivnější. Neduste ho, dělejte ho jako steak. Trvalo to cca 3 minuty a nastal čas k otočení, následně ještě trochu opéct boky a mohla jsem podávat.

Stačilo uvařit brambory a nasekat petrželku, mohla jsem si ukrojit kus chleba a lehce ho osmahnout a potřít česnekem, ale proč? Samotné kapří maso bylo výborné a to pivečko k němu nemělo chybu…

Kapra opečeme i ze stran

Jen těch pomocníčků bylo moc. Kupodivu nechtěli mejt nádobí, uklízet a už vůbec ne čekat v klidu, až jim jejich příděl vychladne. Vařit s Cecilkou za krkem, tancující Noriskou na lince, spoustou koček pod nohama a radostnou Bezulkou, která mne z jídelního stolu šťastně šťouchala packou do ledvin, to by plakal i Pohlreich (asi nad hygienou), ale zbytečně, masa se nedotkla ani jedna… a na ztížené podmínky musí být přece zvyklej :-D

Když jsem si servírovala tu horkou dobrotu přímo na pánvi, měly kočky po hehe, jak by řekla Karolína, a Beda by kvílela – Ty jim nedáš rybiškuuuu?

No, nechtělo se mi, ale co už… Uhájila jsem svoje dva kousky a to jen proto, že byly horké.

Snad se vám taky poštěstí, takhle jednoduše jde připravit jakákoli ryba.

Dobrou chuť přeje Sharka.68

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes


zpět na článek